ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ Π.Δ.86/2005 (ΥΠΕΡ&ΚΑΤΑ)
του Μιχαήλ Μιχαήλ
Μέλους του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Με την δημοσίευση του ΠΔ 86/2005 στις 27/5/2005, πήρε τέλος το σήριαλ των τροποποιήσεων του Κανονισμού μεταθέσεων, αφού εκκρεμούσε η έκδοση του σχετικού ΠΔ από τον Μάρτιο του 2004.
Είναι γεγονός, ότι οι περισσότερες τροποποιήσεις που έγιναν, δεν επηρεάζουν σημαντικά τον κανονισμό. Μέρος αυτών είναι σε θετική κατεύθυνση με σημαντικότερη αυτή του άρθρου 12 με την οποία καταργείτε η παρ. 1 (γ) του άρθρου 2 του ΠΔ 145/2002.
Καταργείτε λοιπόν η παράγραφος που αποτύπωνε με κυνικό τρόπο την πλήρη αδιαφορία τους για τα δικαιώματα των πυροσβεστών όλους αυτούς που την εμπνευστήκατε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Αποτύπωσε όμως την υποκρισία και τον ρόλο που έπαιξαν αυτοί που δεν εμπόδισαν να γίνει το ΠΔ.145/2002 και στην συνέχεια δεν έκαναν τίποτε για να μην εφαρμοστεί, όπως οι τότε διοικήσεις της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. της Π.Α.Σ.Κ.Π στην αρχή και της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. μετά (τον 6/2002 έγινε αλλαγή φρουράς).
Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην κατάργηση του ήταν ότι:1ον Είχε καταδικαστεί στην συνείδηση των πυροσβεστών. 2ον Ήταν αντισυνταγματική σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία περί οδοιπορικών 3ον Πολεμήθηκε με επιμονή για 2 χρόνια, με συνεχείς καταγγελίες και παρεμβάσεις ακόμη και μέσα στη Βουλή από την Ε.Α.Κ.Π. και την Ε.Υ.Π.Σ. Περ. Στ. Ελλάδας, στην οποία, ποτέ δεν εφαρμόστηκε χωρίς την θέληση του υπαλλήλου.
Οι τροποποιήσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του κανονισμού για εκσυγχρονισμό και αγνοήθηκαν από την επιτροπή του Α.Π.Σ. εμπεριστατωμένες προτάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, όπως αυτές της Ε.Α.Κ.Π. και της Ε.Υ.Π.Σ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες ήταν και οι μοναδικές ολοκληρωμένες προτάσεις.
Μία άλλη τροποποίηση (άρθρο 10α παρ. 1), ενώ έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των πυροσβεστών που κατετάγησαν με τις σειρές 66η, 67η 68η και επεκτείνει σε αυτούς και σε όσους προσληφθούν από εδώ και στο εξής, το δικαίωμα να δηλώσουν άπαξ τόπο συμφερόντων όπως είχε ισχύσει και για τις σειρές 62η, 63η, 64η και 65η στις οποίες επαναχορηγείτε το δικαίωμα να ξαναδηλώσουν τόπο συμφερόντων εάν το επιθυμούν (άρθρο 11 παρ.1). Παρόλα αυτά θα παραμείνει κενό γράμμα εάν δεν γίνουν προσλήψεις που θα καλύπτουν τις θέσεις όσων επιθυμούν να φύγουν.
Την θέση όμως της αντεργατικής και αντιδημοκρατικής διάταξης του 145/2002, ήρθε να πάρει μία άλλη εξίσου σοβαρή αντιδραστική τροποποίηση όπως αυτή της παρ. 4 του άρθρου 22, αφού πλέον ο κανονισμός μεταθέσεων κουτσουρεύεται, προς το παρόν μέχρι και τον Βαθμό του Επιπυραγού.
Εξαιρώντας τους Αξιωματικούς από τον βαθμό του Αντιπυράρχου και πάνω παρά το πάγιο αίτημα για την διεύρυνση του μέχρι τον βαθμό του Αρχιπυράρχου και ω! της συμπτώσεως (με το ΠΔ 145/2002), παρότι καταγγέλθηκε μέσα στο 9ο Συνέδριο της Ε.Α.Π.Σ. οπό συνέδρους η μεθόδευση ανατροπής του κανονισμού με την συγκεκριμένη τροποποίηση η ηγεσία της Ε.Α.Π.Σ. καθώς και η φυσική ηγεσία δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη της διάταξης αυτής.
Συνάδελφοι ας μην γελιόμαστε, οι οποίες τροποποιήσεις δεν λένε τίποτε από μόνες τους για τους εργαζόμενους όταν αυτοί που έχουν οριστεί για να τις καταστρατηγούν ασύστολα και έχουν κάνει τέχνη τον ηθικό ρουσφετολογικό καταναγκασμό των υπαλλήλων κυρίως στο σκέλος των αποσπάσεων.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση έδωσε μάχη στις εκλογές για τα υπηρεσια-
κά συμβούλια για να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Ενίσχυσε το ψηφοδέλτιο της κυρίως με νέους και αξιόλογους συναδέλφους. Πάλεψε για να πάρει μία από τις δύο θέσεις, αλλά παρ' ότι διπλασίασε σχεδόν τις ψήφους της και από τους 606 που πήρε το 2000 ανέβηκε στους 1.128 το 2004, γεγονός που οφείλετε στην αναγνώριση της αγωνιστικής της στάσης δεν έγινε κατορθωτό. (Το 2002 η Ε.Α.Κ.Π. είχε συγκροτήσει με άλλες δυνάμεις το ψηφοδέλτιο της Αγ. Συνεργασίας που πήρε 1448 ψήφους). Η ανάγκη για ένα Κανονισμό που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των υπαλλήλων και θα εγγυάται την αξιοκρατία παραμένει.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !!!