Ημερομηνία:01-08-2008
Τίτλος: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Ανακοίνωση:

   Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η    Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                                      Ε.Α.Κ.Π. 
 Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                                                                               .                         
 Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Web site WWW.old.eakp.gr , E mail: info@old.eakp.gr
 
 ΑΘΗΝΑ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
 
                                                        Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ
 
 Οι περσινές επικές καταστροφές απέδειξαν με τον ποιο τραγικό τρόπο αυτό που καταγγέλλαμε και για το οποίο προειδοποιούσαμε επί σειρά ετών, ότι ο « Βασιλιάς είναι γυμνός ».
 Η επανάληψη όμως και για αυτή την αντιπυρική περίοδο ανάλογων καταστροφικών γεγονότων με αποκορύφωμα την μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου, παρ ότι υπήρχε η εμπειρία και το χρονικό περιθώριο για λήψη ουσιαστικών μέτρων αποδεικνύει περίτρανα ότι ο « Βασιλιάς θέλει και μένει γυμνός ».
 Αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων – Επεκτάσεις σχεδίων πόλεων – Αναπτυξιακές επενδύσεις σε ορεινούς όγκους και παράκτιες περιοχές – Νομιμοποίηση αυθαιρέτων κ.λ.π., είναι βασικοί παράγοντες εμπρησμών που παραδίδουν  τα δάση μας στις φλόγες και μαζί με αυτά τις περιουσίες και τις ζωές συμπατριωτών μας αλλά και συναδέλφων μας .
 Αυτό είναι το συμπέρασμα από την διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων απέναντι στις κραυγές αγωνίας μας για να αποφύγουμε ότι τελικά με ευθύνη τους δεν αποφύγαμε.  
 Η συνειδητή κυβερνητική αδιαφορία για τις ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, την δασική υπηρεσία και η έλλειψη ενός γενικότερου σχεδιασμού για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών είναι η « βασική αιτία » εξάπλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ρόδο και όχι τα λάθη σε επίπεδο συντονισμού .
   Αδιάψευστος μάρτυρας οι μέχρι πρόσφατα απαντήσεις που δίνονταν από το Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις καταγγελίες της τοπικής Ένωσης πυροσβεστών Δωδεκανήσου και Ρόδου για τις μεγάλες ελλείψεις στην περιοχή σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές. « Όταν ξεσπάσει πυρκαγιά θα έρθουν ενισχύσεις από άλλες περιοχές της χώρας ».
 Έτσι έγινε και κρίθηκε από το αποτέλεσμα !   Απόλυτη καταστροφή !!
 Γιατί όταν την πυρκαγιά δεν είσαι σε θέση να την αντιμετωπίσεις στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης της με τις απαραίτητες δυνάμεις, μετά από ώρες όσες περισσότερες ενισχύσεις φέρνεις απλά επιβεβαιώνεις από τον όγκο τους το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής που έχει ήδη γίνει.      
    Άπειρα και επαναλαμβανόμενα τα παραδείγματα: Δερβενοχώρια – Λακωνία – Εύβοια – Σκύρος - Αχαϊα –  Γράμμος κ.λ.π       
 Ακόμη και η έλλειψη σωστού συντονισμού και τα λάθη που μπορεί να έγιναν είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει ένα πυροσβεστικό σώμα στρατικοποιημένο, αντιπαραγωγικό και αγκυλωμένο σε επετηρίδες και όχι γνώση, ένα Π.Σ. χωρίς έρευνα, χωρίς σύγχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση.
  Ας ψάξει τέλος ο Ελληνικός Λαός και οι φορείς του όσο ακόμα είναι καιρός για να σωθούν τα εναπομείναντα δάση τον τρόπο που θα παλέψει μαζί με τους πυροσβέστες για να επιβάλει στην κυβέρνηση αλλαγή πολιτικής στην προστασία των δασών και της πυρασφάλειας της χώρας .      
.
 
                                                                     Για την ΕΑΚΠ
                                                   Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                            Καραγκούνης Δημήτρης     - Μιχαήλ Μιχαήλ     
.
ΣΧΕΤΙΚΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
.


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις