Ημερομηνία:05-09-2008
Τίτλος: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Ανακοίνωση:

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
 
Ιωάννινα 4-9-2008
 
Διανύουμε τον 5ο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και οι πυροσβέστες της Ηπείρου βιώνουν και φέτος τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζεται σε βάρος τους με την ανελέητη επίθεση που δέχεται το ωράριο εργασίας τους, στο σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών της περιφέρειας μέσω των παράνομων επιφυλακών, των περικοπών των ρεπό και της σύντμησης των αδειών, για κάλυψη πάγιων υπηρεσιακών αναγκών ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμβάντα.
Η χρόνια κυβερνητική αδιαφορία για τις ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα και τη δασική υπηρεσία αλλά και η έλλειψη ενός γενικότερου σχεδιασμού για την προστασία και τη διαχείριση των δασών, οδήγησαν και φέτος τη φυσική ηγεσία στη συνήθη τακτική των τελευταίων ετών: την αλόγιστη αποστολή ενισχύσεων από διάφορες περιοχές της χώρας εκεί που εκδηλώνεται μεγάλη πυρκαγιά, επιχειρώντας έτσι να «μπαλώσουν» τα τεράστια κενά του σώματος και παράλληλα να δοθεί η εικόνα ότι στα μέτωπα των πυρκαγιών επιχειρεί σημαντικός αριθμός δυνάμεων.
Η τακτική αυτή έχει αποδειχθεί ολέθρια και καταστροφική αφενός γιατί η συμβολή των ενισχύσεων δεν είναι καταλυτική λόγω των μεγάλων αποστάσεων που απαιτείται να διανύσουν, αφετέρου γιατί αποδυναμώνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών που τις αποστέλλουν, όπως άλλωστε έχουν παραδεχθεί επίσημα και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Τα παραδείγματα και φέτος αρκετά: Αρκαδία, Εύβοια, Σκύρος, Ρόδος κ.λ.π.
Οι συνέπειες των επιλογών αυτών έγιναν αισθητές και στην περιφέρειά μας ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στον Αμάραντο Κόνιτσας όπου παρόλο που έσπευσαν ενισχύσεις από πολλές υπηρεσίες της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (Σέρρες, Βέροια, Θεσσαλονίκη,   Κιλκίς, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Νάουσα κ.λ.π.), το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν πάνω από χίλια στρέμματα δάσους. Εξέλιξη απόλυτα φυσιολογική γιατί όταν την πυρκαγιά δεν είσαι σε θέση να την αντιμετωπίσεις με τις απαιτούμενες δυνάμεις στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής της, στη συνέχεια ο όγκος των ενισχύσεων που καταφθάνει απλά επιβεβαιώνει το μέγεθος της καταστροφής που συντελείτε.
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στον Αμάραντο, στάλθηκαν από την περιφέρεια Ηπείρου δυνάμεις αποτελούμενες από δεκατέσσερα άτομα και πέντε οχήματα προς ενίσχυση σε πυρκαγιά στο Νομό Αργολίδας, όπου η διάρκεια της αποστολής τους ξεπέρασε τις τριάντα ώρες με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωση της υπάρχουσας δύναμης η οποία ταυτόχρονα κλήθηκε να αντιμετωπίσει και έτερο μεγάλο συμβάν στη Σαλονίκη Θεσπρωτίας.
Ο ενδεχόμενος κίνδυνος από τέτοιες πρακτικές είχε επισημανθεί έγκαιρα από την παράταξή μας με δελτίο τύπου στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης όμως για τη διαιώνιση αυτής της αρνητικής κατάστασης εκτός από την πολιτική και φυσική ηγεσία, φέρνει το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος όπου με την αδράνειά του προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις εκάστοτε κυβερνήσεις ώστε να επιβληθούν οι αντεργατικές πολιτικές σε βάρος μας, αλλά και μέχρι πρότινος το Σωματείο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου που  εξαντλούσε τη δραστηριότητά του μόνο σε επίπεδο καταγγελιών. Για πρώτη φορά όμως από την ίδρυσή του, αποφάσισε ομόφωνα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για τις παράνομες επιφυλακές που διατάχθηκαν και είχαν ως συνέπεια την καταστρατήγηση του ωραρίου με παράνομη υπερεργασία, που οδήγησε στην εξουθένωση του προσωπικού.
Ως Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πυροσβεστών Ηπείρου αναμένουμε την άμεση υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης για να δοθεί οριστικά τέλος σε τέτοιου είδους φαινόμενα και από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να εντάξουμε στο χρονοδιάγραμμα του Σωματείου αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης, με στόχο να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση προς όφελος των δικαιωμάτων μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα συμφέροντα του ηπειρώτικου λαού.
 
 
 
 
                  Για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πυροσβεστών
                   το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου
 
 
 
 
                                 
                      Βλάχος Δημήτριος (τηλ.6978520351)              
        
     


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις