Ημερομηνία19-11-2006
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2001 -ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Δ.Τ. - ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

                        ΕΝΩΤΙΚΗ    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ       ( Ε.Α.Κ.Π. )
                                                                           ΤΗΣ
                ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Σ ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ )
     .                                                                                                                                                                        .                                                        
                                                                                                           ΑΘΗΝΑ   8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001
 
                                                   Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
 
 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
   Καταγράφοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με :
 •       Την έναρξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
 •       Την στάση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης
 •      Την απόφαση για την αναστολή των κινητοποιήσεων που πάρθηκε με αφορμή τις δεσμεύσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης για επίλυση κάποιων αιτημάτων.
 Η Ε.Α.Κ.Π. είναι υποχρεωμένη να διαχώριση την θέση της τόσο για το οργανωτικό  αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και την διαπραγματευτική τακτική του Προεδρείου όσο και για την απόφαση αναστολής   την οποία ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ως πράξη συμβιβασμού και αντίθετη με το πνεύμα των διακηρυγμένων θέσεων και αποφάσεων του 3ου Συνεδρίου .
   Η Ε.Α.Κ.Π. χωρίς να παραβλέπει ότι οι δεσμεύσεις του Υπουργού κινούνται προς θετική κατεύθυνση, εκτιμά ότι ουσιαστικά οι δεσμεύσεις αυτές δεν αγγίζουν τα θεμελιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες και που ήταν προμετωπίδα των αιτημάτων μας (Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό – Πενθήμερο –Υπερεργασία –Μισθολογικές Προαγωγές –Αναδιοργάνωση –Προσλήψεις-Ασφαλιστικά κ.λ.π.).αλλά ότι κινούνται μέσα στα στενά πλαίσια της εφαρμοζόμενης σφιχτής αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής .
   Το μόνο που κάνει ο Υπουργός είναι ότι :
   1ον Δεσμεύετε να μας χορηγήσει ότι μας χρωστούσε  και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο που να ζημιώνονται οι αποδέκτες των οφειλόμενων λόγω:
 •       Του ετεροχρονισμένου της απόδοσής των με ότι αυτό συνεπάγεται στην αγοραστική αξία .
 •       Ότι προχωρά στην αποζημίωση των οφειλόμενων ρεπό του 2000 χωρίς να δεσμεύετε για το ύψος της αποζημίωσης αλλά και αν ακόμα αποζημιωθεί βάση της αμοιβής του πρόσθετου (9000 ) όπως αφέθηκε να εννοηθεί, δημιουργεί με την συγκατάθεση της Ομοσπονδίας προηγούμενο ως προς το ύψος της πραγματικής αποζημίωση του ρεπό που πρέπει να είναι προσαυξημένη και μεγαλύτερη του Ημερομισθίου
 Φυσικά η άποψη που ακούστηκε από το προεδρείο ότι προκειμένου να χαθούν ,ας δοθούν τα οφειλόμενα έστω και έτσι είναι επικίνδυνη γιατί στην λογική αυτή το Υπουργείο θα εξαντλεί πάντα τα χρονικά περιθώρια ως προς τις οφειλές για να εξαναγκάζει τέτοιου είδους λύσεις ή να μας στέλνει στα δικαστήρια .
 2ΟΝ Δεσμεύετε για την ικανοποίηση δύο θεσμικών ζητημάτων χωρίς συγκεκριμένες και αποσαφηνισμένες προτάσεις και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα .σχετικά με :
 •       Την Συνταξιοδότηση των γονέων των θανόντων εν υπηρεσία υπαλλήλων ένεκα αυτής .
Η οποία εάν υλοποιηθεί σύμφωνα με σχέδιο που έχει συζητηθεί στο Α.Π.Σ. δεν προκύπτει ουσιαστική αποζημίωση λόγω ότι προβλέπει την χορήγηση της διαφοράς που προκύπτει από την σύνταξη που λαμβάνει ο γονέας από άλλον φορέα μέχρι του ποσού που θα ορίζετε σαν σύνταξη για τον θανόντα και σε περίπτωση που θα λαμβάνει ο γονέας από τον ασφαλιστικό του φορέα μεγαλύτερη σύνταξη δεν θα παίρνει τίποτε .
Ενώ το ζητούμενο είναι η χωρίς περιορισμούς και ανεξάρτητα της συνταξιοδότησης των ιδίων να καταβάλετε η αποζημίωση ως ηθική υποχρέωση της πολιτείας για τον υπάλληλο που χάθηκε στο καθήκον.
 •      Την Επέκταση του Νόμου περί υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας .
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες με μελέτες αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην υποδομή και τις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών και με δεδομένο το χάλι που βρίσκονται η πλειοψηφία των υπηρεσιών και κυρίως των κλιμακίων απαιτείτε γενναία χρηματοδότηση που όμως δεν συζητήθηκε πως θα υλοποιηθεί, γεγονός που μας υποψιάζει ότι πιθανόν να παραμείνει ο Νόμος μόνο στα χαρτιά .
 3ον   Η Χορήγηση του επιδόματος υποβρυχίων καταστροφών είναι στα πλαίσια μιας επιλεκτικής αντιμετώπισης ενός ζητήματος που αφορά έναν μικρό αριθμό υπαλλήλων .
 Αυτά   όσον αφορά τις έγγραφες δεσμεύσεις που δόθηκαν στις 4/9/01 από το Υ.Δ.Τ.
 Στις 5/9/01 πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δ.Σ. βάση αυτών των δεσμεύσεων, με πρόταση από την πλειοψηφία του Προεδρείου για αναστολή των κινητοποιήσεων . Ενώ αντίθετα η Ε,Α.Κ.Π. και η Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ . ζητούσαν την συνέχιση τους . Στα πλαίσια αυτά για λήψη οριστικής απόφασης υιοθετήθηκε η άποψη να γίνει μία ακόμη συνάντηση με τον Υπουργό με σκοπό την διαπραγμάτευση για επίλυση 4 βασικών αιτημάτων ώστε να μιλάμε για ουσιαστική επιτυχία που να δικαιολογεί την αναστολή όπως:
 1ον Επικίνδυνο – Ανθυγιεινό, 2ον Εφαρμογή Πλήρες Πενθημέρου 37,5 ωρών με αποζημίωση της Υπερεργασίας, 3ον Μισθολογικές Προαγωγές και 4ον Αποσαφήνιση για την συνέχιση χορήγησης των νυχτερινών .
 Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στις 06.00΄ το απόγευμα στο Υ.Δ.Τ.
 Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής δεν έδωσε κάτι ουσιαστικότερο παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις για μελλοντική αντιμετώπιση του Επικίνδυνου και ανθυγιεινού . Το θέμα του πενθημέρου και της υπερεργασίας προσπεράστηκε με την δικαιολογία του Στρατιωτικού Μισθολογίου . Για τις μισθολογικές διαβαθμίσεις και την άρση της αδικίας για τους Πυρονόμους δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιηθούν στο άμεσο μέλλον μέσα από μία τροπολογία που θα γίνει βάσει υπηρεσιακών προτάσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μετά την έγκριση του υπουργείου οικονομικών .
   Για το επίμαχο θέμα των νυχτερινών και ενώ από την πλευρά της παράταξης μας πιέσαμε προς αυτή την κατεύθυνση για οριστική και τελεσίδικη δέσμευση ότι θα χορηγούνται σύμφωνα με τον αριθμό που πραγματοποιούνται από τον κάθε υπάλληλο . Ο Υπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει πρόβλημα με υπερβάσεις ότι τα κονδύλια δεν αρκούν και δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί για την συνέχιση της χορήγησή τους κατ’ αυτόν τον τρόπο και θα πληρώνονται μέχρι που φθάνουν τα κονδύλια.
Λόγω ότι εκτιμούμε πως γίνετε μία προσπάθεια με διάφορα προσχήματα να μπή   σε αμφισβήτηση η χορήγηση τους μετακιλώντας την ευθύνη για ότι συμβεί στις πλάτες των πυροσβεστών του τονίσαμε ότι οι υπερβάσεις χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για την προαποφασισμένη περικοπή τους και ότι οι υπερβάσεις δεν γίνονται από τους απλούς πυροσβέστες υπενθυμίζοντας του ότι εις γνώση του εκδόθηκε η διαταγή για χορήγηση πλασματικών νυχτερινών σε κάποιες ομάδες υπαλλήλων με κατ’ οίκον επιφυλακή και ότι εάν πράγματι το πρόβλημα είναι εκεί έχει τον τρόπο σαν Υπουργείο να το ελέγξει .
 Συνάδελφοι λόγω ότι    θεωρούμε πολύ βασικό το θέμα αυτό γιατί μιλάμε πλέον για μία κατάκτηση που άνοιξε τον δρόμο για την αμοιβή της υπερεργασίας δεν συμμεριζόμαστε την άποψη του προεδρείου που είναι να περιμένουμε και αν τα κόψουν τότε βλέπουμε πως θα αντιδράσουμε και λόγω ότι προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πυροσβέστες ότι τελικά δεν μειώνονται σε 4 όπως είχαμε ανακοινώσει από τον Αύγουστο του 2001 κάτι το οποίο δεν προχώρησε κάτω από το βάρος της εξαγγελίας των κινητοποιήσεων θεωρούμε ότι δεν αντιμετωπίστηκε στην συνάντηση αυτή με τον τρόπο που έπρεπε.
   Οι προθέσεις του Υπουργείου είναι δεδομένες για το θέμα των νυχτερινών από την αρχή της εφαρμογής τους έδειξε ότι θέλει να τα συρρικνώσει σε μορφή επιδόματος κάτι που το επανέφερε και τον Ιούνιο στην συνάντηση με την Ομοσπονδία της 12/7/01 και σύμφωνα με το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ 773-27/7/01 όπου επί λέξει αναφέρετε << Αναίρεσε το πνεύμα της Νομοθεσίας για τα νυχτερινά στη βάση του ότι θα μπή πλαφόν για το έτος 2002 >> έτσι και τώρα πάνω στο πνεύμα αυτό απαντήθηκε .
    Μετά το πέρας αυτής της συνάντησης η Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ υπαναχώρησε από την θέση της και συναίνεσε στην αναστολή των κινητοποιήσεων . Ενώ η παράταξη μας επέμεινε στην θέση της για συνεχίσει των κινητοποιήσεων λόγω ότι δεν πετύχαμε τίποτε περισσότερο παρά μόνο χιλιοειπωμένες δεσμεύσεις , ενώ αντίθετα πήραμε το μήνυμα για την μελλοντική περιστολή των νυχτερινών .      
   Θεωρούμε ότι για άλλη μία φορά ακριβώς την στιγμή που κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και τον αντίτυπο που η εξαγγελία τους και μόνο είχε προκαλέσει και είχαν δημιουργηθεί όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σκύψει ουσιαστικά στα προβλήματα μας και να δώσει λύσεις πραγματικές και ριζικές, η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας με την απόφαση της αυτή έδωσε χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση βγάζοντάς την από την δύσκολη θέση .
   Πολλά είναι τα ερωτηματικά που περιμένουν απάντηση για την στάση του Προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ( Π.Α.Σ.Κ.Π .Π. και συνεργαζόμενων παρατάξεων ) αλλά και της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. τόσο για τον τρόπο οργάνωσης και την συμμετοχή στην έναρξη των κινητοποιήσεων (προπύλαια ) όσο και για την απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων .
    Ας απαντήσουν :
 •      ΓΙΑΤΙ δεν προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τα μέλη και κυρίως μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.ΕΥ.Π.Σ. και των Ενώσεων όπως είχε παρθεί η απόφαση αλλά αντιθέτως αποθάρρυναν την παρουσία τους στην έναρξη της καθιστικής διαμαρτυρίας σαν μη αναγκαία με αποτέλεσμα την ανύπαρκτη παρουσία τόσο των ιδίων όσο και απλών μελών την τρίτη 4/9/01το πρωί ; Ενώ αντίθετα η Ε.Α.Κ.Π. προβλέποντας τον κίνδυνο της μη συμμετοχής λόγω της αδράνειας αυτής παρότρυνε τα απλά μέλη και τις Διοικήσεις των Ενώσεων με ανακοινώσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες . Με αποτέλεσμα να σωθεί η κινητοποίηση και να πραγματοποιηθεί χάριν στην αποφασιστικότητα που έδειξαν τα μέλη της παράταξης μας μέχρι την τελευταία στιγμή .
     Μία κινητοποίηση που   αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά και από τα Μ.Μ.Ε. αλλά και από την κοινή γνώμη που την αγκάλιασε με την συμπαράστασή της και έπαιξε βασικό ρόλο στην στάση του Υπουργείου.
 •       ΓΙΑΤΙ  ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. δέχθηκαν να πάνε σε συνάντηση την Τρίτη 4/9/01 με τους όρους που τους έθετε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης δηλαδή μόνο αυτοί οι δύο και ο Υπαρχηγός χωρίς να έχουν ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή κανένα άλλο μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και κυρίως τους επικεφαλείς των παρατάξεων ; Με ποια εξουσιοδότηση διαπραγματεύτηκαν πάνω σε τέτοια βάση και μ’ αυτό το περιορισμένο πλαίσιο των αιτημάτων ;
 •      ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ πρότειναν την αναστολή των κινητοποιήσεων στο Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της 5/9/01 που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις έγγραφες δεσμεύσεις του Υπουργού σαν δείγμα καλής θέλησης την στιγμή που και οι ίδιοι εκτιμούν ότι ουσιαστικά δεν κερδίσαμε τίποτε από τα βασικά μας αιτήματα .Ότι τα αναδρομικά δεν είναι κέρδος αλλά οφειλές αλλά και ότι για τα δύο θεσμικά που δεσμεύτηκε ο Υπουργός δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο πρότασης με χρονοδιάγραμμα ;
 •       ΓΙΑΤΙ προχώρησαν σ’ αυτήν την κίνηση την στιγμή που έβλεπαν ότι ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων δημιουργούσε άλλη δυναμική αφού υποχρεώθηκε ο Υπουργός να απαντήσει εγγράφως μέσα σε διάστημα λίγων ωρών όταν αρνούνταν να το πράξει επί μήνες γιατί σίγουρα υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια επιτυχίας αν είχαν δραστηριοποιηθεί άπαντες όπως στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Ιουνίου ;
 •       ΤΙ ήταν αυτό που έπεισε την Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. να αλλάξει θέση για την συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά την συνάντηση με τον Υπουργό της 5/9/01 ;
 •       ΠΟΥ αποσκοπούσε η απόφαση που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της πρωτοβάθμιας Ένωσης της Κεντρικής Μακεδονίας στις 4./ 9./ 01 αμέσως μετά τις γραπτές δεσμεύσεις του Υπουργού για αναστολή των κινητοποιήσεων αφού εκκρεμούσε το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και ακόμη δεν είχε παρθεί καμία απόφαση ; ΠΩΣ μία πρωτοβάθμια Ένωση προκαταβάλει και ναρκοθετεί μία συλλογική προσπάθεια ;
 Συνάδελφοι η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση εκφράζει την ανησυχία της και τον προβληματισμό της για την έκβαση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων . Επισημαίνοντας πως για άλλη μία φορά επιχειρείτε το ξεφούσκωμα της αγωνιστικής διάθεσης των πυροσβεστών ακριβώς την στιγμή που όλα έδειχναν πως θα μπορούσαμε να πετύχουμε ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε .
 Για άλλη μία φορά με απόφαση της πλειοψηφίας δείχνουμε προς την πολιτική Ηγεσία ότι είμαστε μικρότεροι των περιστάσεων και πως αρκούμαστε στα ψίχουλα που μας προτείνει .
 Συνάδελφοι αυτού του είδους οι πρακτικές με θλίψη μας διαπιστώνουμε χρόνια τώρα πως αποσκοπούν και στην αποθάρρυνση των μελών για ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στην απώλεια της απαραίτητης εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει στα συλλογικά όργανα γι’ αυτό η Ε.Α.Κ.Π είχε ρήξη όλο το βάρος της στην προσπάθεια αυτή με στόχο την ΕΝΟΤΗΤΑ και την ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο Πυροσβεστικό Σώμα με εγγυημένες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες για τους υπαλλήλους του .
 Λόγω ότι εκτιμούμε πως τα γεγονότα έχουν βαρύνουσα σημασία για να κλείσει μία μεγαλειώδη προσπάθεια που ξεκίνησε με απόφαση συνεδρίου κατ’ αυτόν τον τρόπο.
 ΖΗΤΑΜΕ την άμεση σύγκληση πανελλαδικής συνδιάσκεψης όλων των Ενώσεων με σκοπό την από κοινού ανάληψη των ευθυνών για την από εδώ και πέρα πορεία της αγωνιστικής δράσης και στάσης της Ομοσπονδίας .
 
 
                                 Με   Αγωνιστικούς   Συναδελφικούς   Χαιρετισμούς
 
                                Για την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση   Πυροσβεστών
     
                                          Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
                                                      Μιχαήλ    Μιχαήλ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Αρχείο Ανακοινώσεων ΕΑΚΠ