Ημερομηνία18-11-2006
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ 7ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

             ΕΝΩΤΙΚΗ          ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ             ΚΙΝΗΣΗ            ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
                                                         Ε. Α. Κ. Π.
.                                                                                                                                                                                       .   
   Αθήνα 30   Μαΐου 2005 
   Συνάδελφοι   
   Το παρακάτω ψήφισμα επιδόθηκε στην βουλή κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων της 14ης & 15ης Απριλίου 2005 με σκοπό να φθάσει στην κυβέρνηση και στα κόμματα για να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά προβλήματα αιχμής που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ποιες είναι οι προτεινόμενες λύσεις τους .
   Το ψήφισμα αυτό ήταν μία απάντηση στην συμβιβαστική τακτική του Προεδρείου της Ομοσπονδίας που σε συνεργασία με τα άλλα προεδρεία των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων των Σωμάτων Ασφάλειας   ακολούθησαν μέχρι  τώρα   μία υποχωρητική στάση απέναντι τόσο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και στην σημερινή κυβέρνηση   και οδήγησαν σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων μας στο τέλμα .  
   Όπως επίσης  το βασικότερο αίτημα των κλάδων που ήταν η αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως επικίνδυνο Βαρύ και ανθυγιεινού το οδήγησαν σε εκφυλισμό με αποτέλεσμα να πανηγυρίζουν σήμερα για την δέσμευση της κυβέρνησης για την αύξηση του 2% και την επέκταση της πλασματικής πενταετίας που καμία σχέση δεν έχει με την αναγνώριση .  
 Για αυτήν την δέσμευση πραγματοποίησαν την διήμερη κινητοποίηση   φιέστα αφού η κυβέρνηση δεν την υλοποιούσε προκειμένου να ξανά εισπράξουν ακόμη μία δέσμευση για να ξανά αναβάλουν για 9η  φορά της κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από τον 12 του 2002.   
   Με το περιεχόμενο του ψηφίσματος συμφώνησαν και το συνυπέγραψαν 19 από τα παρευρισκόμενα στον χώρο της κινητοποίησης μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιων Ενώσεων του Π.Σ. και ορισμένα μέλη από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας .
 Το ψήφισμα που παρέδωσαν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου όπως έχουν αποφασιστεί στα Συνέδρια και τα Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. .
 Τα περισσότερα ήταν αιτήματα των αστυνομικών και ενώ υπήρχε αίτημα για τα γήπεδα που εμπλέκονται δεν υπήρχε πουθενά αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος με την έλλειψη δύναμης το οποίο πλέον αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του Π.Σ . 
 Συνάδελφοι   το ποίοι είναι υπεύθυνοι   για το κατάντημα μας είναι γνωστό πλέον :
 Είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του Π.Α.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας   και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ομοσπονδίας μας πότε της Π.Α.Σ.Κ. Π και πότε της Δ.Α.Κ.Υ.Π. Σ   που με την τακτική τους οδηγούν   χρόνια τώρα   τις εργασιακές συνθήκες του κλάδου   στον   μεσαίωνα .
 Κοιτάξτε τις αλλαγές που ήρθαν σε εμάς και έρχονται σε άλλους κλάδους και θα καταλάβετε ότι   κανείς δεν γλιτώνει . Πετσοκόβουν σιγά σιγά κατακτήσεις χρόνων .
 Η ρύθμιση του χρόνου εργασίας στην βάση της έκθεσης ΣΕΡΚΑΣ που συζητήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με σκοπό την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας ( 8ωρο ) την διεύρυνση του για όσο εξυπηρετεί τον εργοδότη και την περικοπή των αποζημιώσεων για τις υπερωρίες , σε εμάς έγινε πράξη από το 1998 με την κατάργηση του 8ωρου λόγω επιφυλακών και με την καταβολή αντί αποζημίωσης για τις χιλιάδες ώρες υπερεργασίας εξαιρέσιμων ρεπό ( αέρα κοπανιστό δηλαδή ) και από αυτά να χρωστάνε ακόμη 114.000 ρεπό περίπου .         
 Πέρυσι πάλι με την συγκατάθεση των συμβιβασμένων ηγεσιών των Σ.Α αλλά και με την σιωπηρή στάση συγκατάβασης και ανοχής της παράταξης της Π.Α.Σ.Κ. Π .  προηγηθήκαμε σε μία άλλη καινοτομία , την κατάργηση με νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος των εργαζόμενων   στην κανονική άδεια και στην ημερήσια ανάπαυση έστω και για περιορισμένο χρόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες .
 Κοιτάξτε επίσης την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ο.Τ.Ε. μεταξύ της διοίκησης του και της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας   που αποτελείτε από τις δύο μεγάλες παρατάξεις καλή ώρα σαν τις δικές μας πως θάβουν μία για πάντα το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία και ανοίγουν τον δρόμο για όλους τους άλλους κλάδους   καθώς επίσης και την όρεξη της κυβέρνησης για μεγαλύτερες περικοπές .
 Ακούστε τα μηνύματα που έρχονται σωρηδόν για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης , συνυπολογίστε το πόσο κουτσουρεύονται οι συντάξεις από το 2007 με την εφαρμογή των διατάξεων του αντιασφαλιστικού Νόμου 3029/2002  της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σκεφτείτε τώρα την δήθεν επιτυχία της επέκτασης της πλασματικής πενταετίας   μήπως ήταν η στάχτη στα μάτια για να επαναπαυτούμε και να μην αντιδράσουμε στις αλλαγές   που έρχονται .     
 Σε τι διαφέρει λοιπόν η στάση των δικών μας συμβιβασμένων ηγεσιών από αυτούς του Ο.Τ.Ε ; Η ίδια και χειρότερη !  Τι καλό μπορούμε λοιπόν   να περιμένουμε για να   τους ανεχόμαστε ακόμη ;  
   Εδώ λείπει το 1/3 της δύναμης με 3.700 κενά και δεν κάνουν τίποτε . Κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα αν υπάρξει θερμή αντιπυρική περίοδος , κινδυνεύουν τα ταμεία μας , κινδυνεύει η ίδια η υπόσταση και η ύπαρξη του Π.Σ   σε αντίθεση με ότι μας έλεγαν το 1998 πάλι οι ίδιοι , με αφορμή την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης για την αναβάθμιση του Σώματος . Δεν σας ανησυχεί λοιπόν αυτός ο εφησυχασμός τους και η μακαριότητα τους ότι κάτι αντίστοιχο και πιθανόν χειρότερο από τον Ο.Τ.Ε. ετοιμάζετε και για εμάς ; 
 Η απάθεια τους μπροστά στην σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους οι πυροσβέστες σπάει κόκαλα όταν :  
 •       Οι πυροσβέστες   υποχρεώνονται παρά την θέληση τους να εκτελούν καθήκοντα ξένα   προς τις αρμοδιότητες του Π.Σ . 
 •       Οι   επιφυλακές   έχουν   γίνει βραχνάς   και έχει καταργηθεί   το δικαίωμα   στον ελεύθερο χρόνο . 
 •       Ο αυταρχισμός   είναι στο φόρτε του προκειμένου να μην σηκώνουν κεφάλι οι πυροσβέστες σε όλες τις καταστρατηγήσεις που γίνονται σε βάρος τους .
 •       Οι περικοπές στα εκτός έδρας γίνονται σωρηδόν και εργαζόμαστε νυχτερινά που μέχρι σήμερα δεν πληρωνόμαστε .
 •       Οι καταστρατηγήσεις στον κανονισμό μεταθέσεων έχουν γίνει καθεστώς με την εγγύηση και την υπογραφή   του Αρχηγού ( βλέπε μεταθέσεις Αρχ/στων και Πεζοπόρα) .
 •       Συνεχίζουν να ζουν μετά από 6 χρόνια μέσα σε τρώγλες και να κάνουν τις καθαρίστριες .
 Και ποια είναι η στάση της Ομοσπονδίας και των δύο μεγάλων παρατάξεων απέναντι σε όλα αυτά;
 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ και   ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ αυτή είναι λοιπόν η Στάση τους ! 
 Αλλά το ρουσφετολογικό όργιο με τις αποσπάσεις καλά κρατεί είναι ο μόνος τομέας που δεν παίζονται , μέχρι να έρθει η ώρα να βάλουν χέρι και στις μεταθέσεις αν και με ευθύνη του Αρχηγού η αρχή έγινε με τις μεταθέσεις των Αρχ/στων .            
 Μέρος της ευθύνης έχετε όμως συνάδελφοι και όσοι από εσάς ενώ γνωρίζατε και είχατε ενημερωθεί για τα έργα και της ημέρες της σημερινής διοίκησης της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. αλλά και της παράταξης της Π.Α.Σ.Κ. Π . , ενώ βλέπατε που οδηγούνται οι εργασιακές συνθήκες στο Σώμα και ποίοι βοηθούν με την στάση τους σ΄ αυτό στηρίξατε με την ψήφο σας τις δυνάμεις αυτές δίνοντας απόλυτη αυτοδυναμία στο 6ο Συνέδριο   στην σημερινή διοίκηση . 
 Η   Ε.Α.Κ.Π.   κρατώντας υπεύθυνη αγωνιστική και αταλάντευτη στάση σας είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά χρόνια τώρα και ακόμη συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου . Από την εξέλιξη των πραγμάτων δυστυχώς   δικαιώνετε . Πιστεύει όμως ότι ποτέ δεν είναι αργά και υπάρχει πάντα περιθώριο για ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης για να σώσουμε ότι ακόμη μπορεί να σωθεί . 
 Σας καλεί λοιπόν να   καταδικάσετε αυτές τις τακτικές καταψηφίζοντας τον ανύπαρκτο απολογισμό δράσης   του σημερινού προεδρείου ως ένδειξη διαμαρτυρίας   και να ψηφίσετε το παρόν ψήφισμα   δεσμεύοντας το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π..Σ για έναρξη αγώνων με :
 •        ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ διαμαρτυρίας μελών Δ..Σ   των Ενώσεων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης .
 •       ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ με παρουσία και άλλων εκπροσώπων συνδικαλιστικών   φορέων γιασυμπαράσταση .
 •        ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ   κινητοποιήσεις , αρχής γενομένης το 1ο 10ημερο του Μαΐου .
 Σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί της και με όσους ακόμη συνδικαλιστές σέβονται τον εαυτό τους και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους για ένα κοινά αποδεκτό αγωνιστικό πλαίσιο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δώσει λύσεις .  
                                                                                      Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α 
   Εμείς οι αντιπρόσωποι του 7ου Συνεδρίου εργαζόμενοι του Πυροσβεστικού Σώματος  έχοντας πλέον εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής και βλέποντας ότι οι  εργασιακές μας συνθήκες χειροτερεύουν μέρα με την μέρα   εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για την αδιαφορία που αντιμετωπίζουμε στα προβλήματα μας χρόνια τώρα .
 •       Καρπωνόμαστε τις συνέπειες των πολιτικών που μας αφαιρούν συνεχώς δικαιώματα και υποβαθμίζουν τις εργασιακές μας σχέσεις . 
 •       Εργαζόμαστε πλέον υπο καθεστώς ανασφάλειας εξ αιτίας των μεγάλων ελλείψεων που έχουμε σε προσωπικό με το 29% της δύναμης να είναι κενές οργανικές θέσεις .
 Το γεγονός αυτό από μόνο του θέτει σε κίνδυνο αποσάθρωσης και τις στοιχειώδεις δομές πυρασφάλειας που υπάρχουν, εκμηδενίζοντας οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης και σχεδιασμού αλλά και βάζει ταυτόχρονα σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων στο Π.Σ. 
 Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων   το ωράριο μας έχει γίνει λάστιχο και επιβάλλεται επιπλέον υπερεργασία μέσω παράνομων επιφυλακών .
 •       Η οικονομική μας θέση συνεχώς επιβαρύνετε με την στασιμότητα που έχει επιβληθεί στις αποδοχές μας ενώ συγχρόνως υπάρχει αύξηση του κόστους ζωής μέσο των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και στις δαπάνες που έχουν σχέση με την υγεία και την εκπαίδευση.
 •       Οι περικοπές στα δεδουλευμένα μας νυχτερινά , η απλήρωτη υπερεργασία μας για τις Κυριακές , αργίες , υπερωρίες κ.λ.π. έρχεται να επιβαρύνει την ήδη δεινή οικονομική μας κατάσταση . 
 •       Όλα τα αντι ασφαλιστικά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από το 1992 και μετά μας έχουν επηρεάσει και έρχονται να ανατρέψουν τους όρους ζωής που επιβάλετε να υπάρχουν εξ αιτίας των συνθηκών της εργασίας μας .
 •       Η λύση που προτάθηκε από την κυβέρνηση για την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού δεν είναι αναγνώριση αλλά εμπαιγμός .
 Για όλους τους παραπάνω λόγους εγκρίνουμε ομόφωνα το παρόν ψήφισμα  και ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσεις άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της και την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων μας . 
                                                                
                                                                       ΑΙΤΗΜΑΤΑ
1.          ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  3.500 δοκίμων πυροσβεστών με χρονοδιάγραμμα διετίας για την κάλυψη των αντίστοιχων κενών οργανικών θέσεων που αγγίζουν το 27% της Οργανικής δύναμης. 
2.          ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ :
 •       Άμεση Υλοποίηση της Δέσμευσης της κυβέρνησης για τα 860 ευρώ Β.Μ. στον Βαθμό του   Ανθ/γου με παράλληλη αναμόρφωση των συντελεστών με σκοπό την μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας . Ενσωμάτωση επιδομάτων εξομάλυνσης , ειδικής απασχόλησης στον Βασικό Μισθό .
 •       Κατώτατες αποδοχές   στα 1.200 ευρώ .
 •       Εφαρμογή της εργατικής Νομοθεσίας για την υπερεργασία τις υπερωρίες κ.λ.π.
 •       Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων νυχτερινών με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2003 .  
3.          ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΩΣ ΒΑΡΕΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ
      ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ . ( Όχι στην εναλλακτική λύση του 2% και της πλασματικής πενταετίας).
      Ζητάμε άμεση ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με :
 •       25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας με πλήρη αποδοχές .
 •       Χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας 20% επί του Β.Μ. που θα προσμετράτε στις συντάξιμες αποδοχές .
 •       Μειωμένο ωράριο - Αυξημένη άδεια απουσίας για μεγαλύτερη αποχή από τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας .
 •       Εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου περί υγιεινής και ασφάλειας .
4.          ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΛΗΡΕΣ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ .
 •       Πενθήμερη Βδομάδα εργασίας 35 ωρών .
 •       Μη εφαρμογή και κατάργηση των σχετικών διαταγών και εγκυκλίων περί επιφυλακών που εφαρμόζονται για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και οι πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας .
5.          ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ .
6.          ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΉ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ    
            ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΑΦΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ .
7.          ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ. 1γ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 ΤΟΥ Π.Δ. 145/ 2002 .
   
8.          Αύξηση των κονδυλιών για την υπερεργασία των εποχικών υπαλλήλων( Νυχτερινά –
            Αργίες κ.λ.π. ) .
9.      Άμεση Θεσμοθέτηση του επιδόματος αντιπυρικής περιόδου με χορήγηση σε μηνιαία βάση στο 
       ύψος των 176 εύρω .
                                                       ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΑΙ   επίσης :
       Την προστασία του Οικογενειακού μας εισοδήματος με :
 •       Δικαιότερη φορολογική πολιτική .
 •       Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία .
 •       Πάγωμα των ανατιμήσεων και πάταξη της κερδοσκοπίας . 
        Την προστασία των σχέσεων εργασίας με :
 •       Πλήρη και σταθερή απασχόληση με σταθερό ωράριο .
 •        Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα .
       Την κατάργηση όλων των αντι ασφαλιστικών Νόμων .
                                  
                               ΕΝΩΤΙΚΗ    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                 ΑΘΗΝΑ     14   ΑΠΡΙΛΙΟΥ     2005  
 
 
Ακολουθούν υπογραφές .
 
1
2                               
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
 
 


Δείτε όλες τις Αρχείο Ανακοινώσεων ΕΑΚΠ