Ημερομηνία18-11-2006
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 22/6/05 ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΕΑΚΠ ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΥΠΣ ΧΙΟΥ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΗΛΕΙΑΣ & ΑΤΤΙΚΗΣ

           -   Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α      Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α Σ   -  
    
    ΓΙΑ ΤΗΝ   ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ   ΣΤΟ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ   ΣΩΜΑ
 
 Προς : Τον Κύριο Υπουργό Δημόσιας Τάξης
               Βουλγαράκη Γεώργιο
 
 Κύριε Υπουργέ                   
 Εμείς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα   μέλη Διοικητικών Συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και τωνΠρωτοβάθμιων Ενώσεων είμαστε σήμερα εδώ για να μεταφέρουμε προς την Κυβέρνηση μέσω εσάς την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων για τις συνέπειες που δημιουργεί και   θα δημιουργήσει και για την φετινή αντιπυρική περίοδο η τεράστια   έλλειψη προσωπικού .  
 Το Πυροσβεστικό Σώμα από την ημέρα ίδρυσης του αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση από την έλλειψη προσωπικού η οποία δημιουργεί σοβαρότατες παρενέργειες σε όλους τους τομείς.
 •       Κανένας πλέον αντιπυρικός σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
 •       Καμία οργανωτική προσπάθεια αναβάθμησης και αναδιοργάνωσης δεν μπορεί να αποδώσει.
 •       Η  εκπαίδευση και η έρευνα υφίστανται πλέον μόνο ως γραπτές αναφορές.
 •       Το δίκτυο πυρασφάλειας που υπάρχει σε όλη την χώρα   μοιάζει σαν χάρτινος πύργος που είναι έτοιμος να καταρεύσει .
 Εμείς πλέον δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε περισσότερο από τις δηλώσεις της Φυσικής Ηγεσίας σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου με αφορμή και την μεγάλη πυρκαγιά στην Λιχάδα Ευβοίας ότι το πυροσβεστικό σώμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλα συμβάντα δασικών πυρκαγιών λόγω της έλλειψης προσωπικού
 Ας αναλογιστεί λίγο η κυβέρνηση την σοβαρότητα αυτής της   δήλωσης για το τι σημαίνει πρακτικά   για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του έλληνα πολίτη και για την προστασία του δασικού μας πλούτου όταν :   
 •       Την τελευταία 20 ετία   υπάρχει ραγδαία   άυξηση των συμβάντων ( 135 % ) λόγω της συνεχόμενης διεύρυνσης αρμοδιοτήτων του Π.Σ. και των κινδύνων που έχει δημιουργήσει η τεράστια τεχνολογική εξέλιξη στην παραγωγική διαδικασία και γενικότερα στον σύγχρονο τρόπο ζωής ενώ παράλληλα μειώνεται η δύναμη .   
 •       Η συντριπτική πλειοψηφεία των υπηρεσιών του Σώματος λειτουργούν με το στοιχειώδες προσωπικό με αποτέλεσμα κεντρικές υπηρεσίες πόλεων να λειτουργούν με βάρδιες 4, 5 και 6  ανδρών και τα κλιμάκια με 2 έως 3 για να αντιμετωπίσουν πληθώρα συμβάντων όταν η   πυροσβεστική τακτική για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας προβλέπει 8 άνδρες για την πρώτη έξοδο για την αντιμετώπιση ενός μόνου αστικού συμβάντος .     
 •       Το 1/3 περίπου της   Οργανικής   δύναμης   είναι κενές θέσεις αφού δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη την τελευταία πενταετία ( από το 2000 ) . 
 •       Αντί της αναβάθμησης που επαγγέλονταν και της διεύρυνσης του Π.Σ μετά την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης το 1998 . η τότε κυβέρνηση του Π.Α.Σ.Ο.Κ σήμερα 6 χρόνια μετά έχουμε φθάσει σε χειρότερο επίπεδο αναλογιών μεταξύ Οργανικών θέσεων και κενών από εκείνη την περίοδο και με δεδομένο πλέον ότι κάθε χρόνο υπάρχει συνεχή ροή συνταξιοδοτήσεων .
 
Το 1998 η oργανική δύναμη ήταν 7.006 υπηρετούσαν 5.947 και τα κενά ήταν 1.059 15% το 1/6
Το 2005  η οργανική δύναμη είναι 12.765 υπηρετούν 9.060 και τα κενά είναι 3.705 29% το 1/3
 
   Οι συνέπειες λοιπόν της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε τόσο ευαίσθητους τομείς όπως ο δικός μας συνέπεια των περικοπών που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την λεγόμενη σύγκληση των Οικονομιών των χωρών που ανήκουν σ αυτήν αλλά και των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις με σκοπό την μείωση του εργατικού κόστους γίνονται εμφανέστατες με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο στον κλάδο μας .
   Στους πυροσβέστες έχει πλέον δοκιμαστεί με επιτυχία αυτό που τώρα επιχειρείτε να περάσει γενικότερα για τους υπόλοιπους εργαζόμενους σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας   που προοιωνίζει κατάργηση 8ωρου και απλήρωτες υπερωρίες .  
   Οι πυροσβέστες βιώνουν στο πετσί τους από πρώτο χέρι επί μία πενταετία τις συνέπειες αυτές μετρώντας 60.000 ημερών αδιάθετων αδειών και 114.000 οφειλόμενων ημερών ρεπό ( 912.000 ώρες ) που αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της απλήρωτης εκμετάλλευσης τους από τις εκατομύρια ώρες που εργάστηκαν υπερωριακά για να εισπράξουν ως αντίτιμο αέρα κοπανιστό. 
 Εργάζονται κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες χωρίς κανένα ουσιαστικά μέτρο ασφάλειας με αποτέλεσμα να θρηνούμε 16 νεκρούς από το 1998 και μετά με εκατοντάδες σακατεμένους   από ατυχήματα και ασθένειες συνέπεια των επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών με ωράρια 30- 40 και πλέον ωρών που δεν ίσχυαν ούτε τον περασμένο αιώνα πριν την κατάκτηση του 8ωρου .
 Οι θυσίες όμως των πυροσβεστών δεν έφθασαν από μόνες τους να αποσοβήσουν τις τεράστιες   συνέπειες από την απώλεια εκατομυρίων στρεμματών δασικής έκτασης μέσα στην τελευταία πενταετία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και εξελίχθηκαν σε καταστροφικές λόγω της αντιδασικής πολιτικής που εφαρμόζεται εξ αιτίας αυτών των περικοπών .
 •       Η ύπαρξη ενός εύκαμπτου νομοθετικού πλαισίου με αποκορύφωμα την αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος και οι κατά καιρους χαριστικές ρυθμήσεις υπερ των καταπατητών .
 •       Η υπολειτουργία της δασικής υπηρεσίας εξ αιτίας των περικοπών στους τομείς πρόληψης , συντήρησης και διαχειρησης των δασών .
 •       Οι μεγάλες και μακρόχρονες ελλείψεις του Π .Σ. σε προσωπικό και εξοπλισμό , όλα αυτά μαζί   έγιναν το εκρηκτικό μείγμα για το αποτέλεσμα αυτό . 
    Νοιώθουμε λοιπόν ότι χρησιμοποιούμαστε ασύστολα   και ότι από   τις θυσίες μας   και από τον   αγώνα μας δεν κερδίζουμε ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός λαός . 
 Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι τα προβλήματα   που αντιμετωπίζει σήμερα το Π.Σ και οι τραγικές διαστάσεις που έχουν πάρει δεν είναι συνέπεια   μόνο των πολιτικών που εφάρμοσαν   οι κυβερνήσεις   του Π.Α.Σ.Ο.Κ. και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , είναι   αποτέλεσμα και της συμβιβαστικής , συναινετικής τακτικής που ακολούθησαν χρόνια τώρα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες   των Ανώτερων Συνδικαλιστικών μας Οργάνων . .    
   Για τον λόγο αυτό ενώσαμε τις φωνές μας όλοι εμείς εδώ σήμερα γιατί η διοίκηση του κορυφαίου συνδικαλιστικού μας οργάνου έχει ξεπουλήσει με τον χειρότερο τρόπο   τα συμφέροντα των πυροσβεστών και βάζει πλάτη να περάσουν ακόμη πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος μας .
 
          Προειδοποιούμε λοιπόν την Κυβέρνηση ότι :
 •       Η κατάσταση στο Π.Σ. έχει φθάσει στο απροχώρητο και εάν υπάρξει μία θερμή αντιπυρική περίοδο με ευνοικές συνθήκες για εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε θύματα και να έχουμε καταστροφικές συνέπεις για τον δασικό μας πλούτο .
 •       Εάν συνεχίζει να αντιμετωπίζει   με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο τα προβλήματα του κλάδου   και ιδιαίτερα   την έλλειψη δύναμης θα είναι ο κύριος και βασικός υπεύθυνος για όποιες συνέπειες   υπάρξουν από την   φετινή αντιπυρική   περίοδο και θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στο Ελληνικό Λαό .
 •       Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε   πλέον ούτε μία γρατζουνία   σε βάρος πυροσβέστη και θα αναζητήσουμε τις ευθύνες   για οποιαδήποτε ατύχημα προκύψει .
 
    Οι προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων δεν λείπουν υπάρχουν στα συρτάρια των αρ-  
 μόδιων υπουργών αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση .
   Για το βασικότερο όμως θέμα που απασχολεί το Π.Σ. και είναι η έλλειψη δύναμης    καλούμε την κυβέρνηση   εδώ και τώρα να εξαγγείλει άμεσα διαγωνισμό πρόσληψης τουλάχιστον   2.000 πυροσβεστών   με   χρονοδιάγραμμα 2 ετών για την κάλυψη όλων των κενών που προβλέπονται μέχρι το τέλος του 2005 ότι θα ανέλθουν σε 4.000 .
   Για την φετινή περίοδο και προς αντιμετώπιση των άμεσων ελλείψεων σε δύναμη να προκηρύξει πρόσθετες θέσεις 2. 000 εποχικών πυροσβεστών .
   Εμείς δεσμευόμαστε από σήμερα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί άμεση και ουσιαστική λύση και καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς συμπαραστάτες στον δίκιο αγώνα μας γιατί η επιτυχή έκβαση του αφορά όλη την ελληνική κοινωνία . 
 
                                               
 
                                                       ΑΘΗΝΑ   22   Ιουνίου   2005     
  Για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Συνδικαλιστών του Πυρ/κου Σώματος οι :
 
1.   
 
2.
 
3.
 
4.
 
5.
 
6.
 
7.
 
8.
 
9.
 
10. 
  
  
 


Δείτε όλες τις Αρχείο Ανακοινώσεων ΕΑΚΠ