Ημερομηνία06-02-2011
4 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ -ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ - ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ - ΩΡΑΡΙΟ

1Ο  ΕΡΩΤΗΜΑ 

 

Συνάδελφοι της ΕΑΚΠ σας χαιρετώ και σας συγχαίρω για τους αγώνες σας. Επειδή ασχοληθήκατε με το θέμα που απασχολεί μία μερίδα συναδέλφων στο σώμα, θα ήθελα να ρωτήσω τι έγινε τελικά με το επίδομα των 300 ευρώ για μας τους πυροσβέστες που έχουμε τραυματιστεί εν ώρα υπηρεσίας. Μας συμπεριέλαβαν τελικά στο σχέδιο νόμου ή όχι;  

 

 

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

 

  Αγαπητέ συνάδελφε αφού όπως φαίνεται παρακολουθείς τις εξελίξεις και τις δραστηριότητες της ΕΑΚΠ  θα σου υπενθυμίσουμε ότι μετά την έγγραφη παρέμβαση που έκανε η ΕΑΚΠ στις  28/11/2010 www.old.eakp.gr/view.php προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  και στους πολιτικούς φορείς  κατατέθηκε από τρείς βουλευτές του ΚΚΕ σχετική ερώτηση. Στην απάντηση που έδωσε ο Υπουργός στις 22/12/2010 στην βουλή  στην ερώτηση των βουλευτών απάντησε ότι τελικά θα συμπεριληφθούν και οι πυροσβέστες  στην χορήγηση του επιδόματος κάνε κλικ εδώ ( www.old.eakp.gr/pdf/epidoma300.pdf ) .

  Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΑΚΠ ενημερώθηκε εκείνη την περίοδο έγκαιρα από μήνυμα συναδέλφου 26/11/2010 (  www.old.eakp.gr/view.php   ) που ζητούσε από την ΕΑΚΠ να κάνει ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.     Η ΕΑΚΠ το ζήτημα αυτό το έχει παλέψει όπως πάντα για ανάλογα ζητήματα μόνη της από τον Οκτώβριο του 2008 με ανάλογη παρέμβαση προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών όταν έγινε για πρώτη φορά η ρύθμιση των 100 ευρώ για τους αστυνομικούς ( www.old.eakp.gr/view.php       )  . Η εξέλιξη αυτή δείχνει τελικά ότι από τα απλά πράγματα μέχρι τα ποιο δύσκολα μπορεί πάντα να βγει αποτέλεσμα όταν οι συνδικαλιστικοί φορείς σε συνεργασία με τους εργαζόμενους αναδεικνύουν με υπευθυνότητα τα εργασιακά τους προβλήματα και τα παλεύουν έγκαιρα και με επιμονή.  Σκέψου μόνο πόσα πράγματα έχουμε  χάσει σαν εργαζόμενοι από την αδράνεια των συνδικαλιστικών οργάνων που ελέγχουν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού που δυστυχώς τόσα  χρόνια έχουν την ανοχή και την στήριξη των εργαζομένων. Σκέψου πόσα θέματα έχει αναδείξει η ΕΑΚΠ σαν παράταξη που αφορούν όλο τον κλάδο και ότι για την ομοσπονδία και τις περισσότερες πρωτοβάθμιες ενώσεις είναι σαν να μην υπάρχουν.  Για αυτό τον λόγο ήμασταν πάντα ως εργαζόμενοι στις εξαιρέσεις σε σχέση ακόμη και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των Σ.Α. 

Τώρα αν κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν την σημερινή εξέλιξη με το επίδομα των 300 ευρώ ως αποτέλεσμα παρασκηνιακών παρεμβάσεων και τις ευαισθησίας της πολιτικής μας ηγεσίας απέναντι στους εργαζόμενους του Π.Σ., εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να το δεχτούμε αυτό αν το είχαμε δει να αποτυπώνεται εξ αρχής στο σχέδιο νόμου και όχι μετά από τις επίσημες παρεμβάσεις που έγιναν σε συνδικαλιστικό επίπεδο από την Ε.Α.Κ.Π. και που προκάλεσαν πολιτικές ενέργειες βάση των οποίων δόθηκαν σχετικές απαντήσεις και την άποψη που κατέθεσαν απλοί συνάδελφοι ( 6 των αριθμό ) για το άρθρο 16 του σχεδίου Νόμου μέσα από την διαβούλευση που κατά την δήλωση του Υπουργού λήφθηκαν υπόψη.  

 

 .

 

2ο  ΕΡΩΤΗΜΑ 

 

υπηρετω σε νησι 11 χρονια.ειμαι 66 σειρα και δεν βλεπω να γινεται κατι για εμας τους ξεχασμενους.εσεις βλεπετε φως;

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

 

Αγαπητέ συνάδελφε ακριβώς για τον λόγο που βάζεις το ζήτημα η ΕΑΚΠ έχει κατά καιρούς προσπαθήσει να δοθεί οριστική λύση στο θέμα που απασχολεί δεκάδες συναδέλφους.

Στην συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. στις 28/4/2010 με τον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έβαλε ευθέως το ζήτημα στον Υπουργό για να μετατεθείτε προς αποκατάσταση της αδικίας που έχετε υποστεί όλοι οι συνάδελφοι αυτής της κατηγορίας με τις τακτικές μεταθέσεις του 2001 στον τόπο συμφερόντων σας ακόμη και ως υπεράριθμοι.  Δυστυχώς το αίτημα δεν στηρίχθηκε από το σύνολο του Δ.Σ. και να γίνει άμεσα απαιτητό και εκτελεστέο με σχετική τροποποιητική ρύθμιση πριν τις μεταθέσεις του καλοκαιριού του 2010. Επίσης το ζήτημα αυτό η ΕΑΚΠ το συμπεριέλαβε μέσα στην ολοκληρωμένη πρόταση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που κατέθεσε στην πολιτική και Φυσική Ηγεσία για τον κανονισμό μεταθέσεων ( www.old.eakp.gr/view.php  ) . Η πρόταση της ΕΑΚΠ δεν στηρίχτηκε από το σύνολο των συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου και έτσι δεν ασκήθηκε η ανάλογη πίεση προς την πολιτική και φυσική ηγεσία για να συμπεριληφθεί στο σχέδιο Π.Δ. που έχει προωθηθεί από την φυσική ηγεσία.  Η  Ε.Α.Κ.Π.  αντιλαμβανόμενη την δοκιμασία των συναδέλφων συνέχισε να επιμένει  στις προσπάθειες της και κατέθεσε στις 31/1/2011 μέσα στο Υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων σχετική πρόταση με χαρακτήρα κατεπειγόντως για να προλάβει να γίνει συγκεκριμένη τροποποίηση στον κανονισμό μεταθέσεων πριν τις τακτικές μεταθέσεις(www.old.eakp.gr/pdf/protasiipiresiako.doc) . 

 Δυστυχώς όμως συνάδελφοι όλοι αυτοί που δείχνουν τον «επαναστατικό» τους συνδικαλισμό ανέξοδα μέσα στα κ.ψ. και  μέσα από το ίντερνετ  ή μέσα από προβοκατόρικες ανακοινώσεις που στόχο έχουν την κατασυκοφάντηση της Ε.Α.Κ.Π. και ρίχνουν κροκοδείλια δάκρια για την αδικία που έχετε υποστεί, απέναντι στην πρόταση της Ε.Α.Κ.Π.  όμως που θα έδινε την οριστική λύση στο πρόβλημα σας σφυρίζουν αδιάφορα. Την ίδια στιγμή όμως «κόπτονται» για το πρόβλημα σας με το να σας δείχνουν (με την αμέριστη μεσολάβηση τους βέβαια) τις πόρτες των πολιτικών γραφείων και των υπηρεσιακών παραγόντων για να παρακαλάτε για μία μακροχρόνια απόσπαση ( για τους ποιο τυχερούς) που υποθηκεύει την αξιοπρέπεια σας και σας κρατάει ομήρους της ανάγκης σας εσαεί. 

  Η απάντηση στην αγωνία σου λοιπόν συνάδελφε είναι ότι υπάρχει φως εάν η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. γίνει υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου. Και  πάντα θα υπάρχει φως για τα προβλήματα μας εάν φυσικά ανατραπούν με την βούληση των εργαζομένων οι συσχετισμοί στα πρωτοβάθμια σωματεία και στην Ομοσπονδία υπέρ της ΕΑΚΠ, πράγμα κατορθωτό όπως έδειξε και η εξέλιξη στο υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων.     

 

 .

3ο  ΕΡΩΤΗΜΑ

 

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΗΝΥΘΕΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΓΙΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΖΩΗΣ, ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ Η\' ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

 

Αγαπητέ συνάδελφε εάν το γεγονός αναφερθεί στην υπηρεσία από οποιονδήποτε βάση της παρ 1 του εδαφ. ιβ του άρθρου 62 του Π.Δ. 210/92  (ΚΕΥΠΣ ) ναι μπορεί να ασκηθεί σε βάρος του πειθαρχικός έλεγχος για τον λόγο ότι θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα « Η αναξιοπρεπής διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας». 

 

 

.

4ο  ΕΡΩΤΗΜΑ

 

ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ 

 

Αγαπητέ συνάδελφε επέτρεψε μας να σου πούμε ότι εάν η προτροπή είναι γενικά προς τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου να το συζητήσουμε τι έπρεπε να κάνουν και δεν το έκαναν αν όμως είναι προς την ΕΑΚΠ τότε πρέπει να επισημάνουμε τα παρακάτω : 

Κατ αρχήν εκτός από το ωράριο υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα που πρέπει να μας κάνουν να αντιδρούμε τόσο σαν εργαζόμενοι όσο και σαν συνδικαλιστικά όργανα και να κρίνουμε την στάση του καθενός σε σχέση με αυτά.

  Θα σου θυμίσουμε λοιπόν ότι πριν γίνουν οι αλλαγές στο ωράριο η ΕΑΚΠ αφουγκραζόμενη τις δηλώσεις της πολιτική και φυσικής ηγεσίας και τις δηλώσεις των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού προειδοποιούσε τους εργαζόμενους δύο χρόνια πριν ( από το 2007 ) για αυτές και καλούσε σε επαγρύπνηση.  Όταν ανακοινώθηκαν επίσημα τελικά οι προθέσεις της Φυσικής Ηγεσίας κατ εντολή της πολιτικής ηγεσίας τον Νοέμβριο του 2009 η ΕΑΚΠ μόνη της αφού η Ομοσπονδία και οι πρωτοβάθμιες ενώσεις πλην Χανίων κώφευαν, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους πραγματοποίησε δύο συνεχόμενες παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη με την συμμετοχή 200 περίπου πυροσβεστών προκειμένου να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή και τελικά κατάφεραν να μην εφαρμοστεί καθολικά το 12ωρο. Δεν γνωρίζουμε εάν συμμετείχες και εσύ. Αν όμως όχι, τότε η προτροπή που απευθύνεις αφορά και εσένα.

 Αφού λοιπόν τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου άφησαν ( πλην ΕΑΚΠ και Ε.Υ.Π.Σ. Χανίων)   να γίνουν οι αλλαγές  και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αντί να παρακάμψει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και να συμμετέχει ενεργά στις διαμαρτυρίες αυτές  περίμενε καρτερικά τις εξελίξεις, οι αλλαγές στο ωράριο έγιναν και τότε πλέον ξεσηκώθηκαν οι πάντες, αλλά πάλι κάτω από την καθοδήγηση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών οι αγώνες ξεπουλήθηκαν και εκφυλίστηκαν. Η ΕΑΚΠ όμως συνέχισε να κρατά το θέμα στην επικαιρότητα και να απαιτεί συνεχή πίεση μέχρι να δοθεί οριστική λύση. Καθ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου καλούσε σε κινητοποιήσεις αλλά πλην των Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας,  Χανίων και Λακωνίας τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου έλεγαν να περιμένουμε.  Στις 9 Δεκέμβρη 2010  που έγινε η κινητοποίηση μετά από μεγάλη επιμονή της Ε.Α.Κ.Π. , η δέσμευση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, στο Δ.Σ. της 31/1/2011 που έβαλε εκ νέου το θέμα η Ε.Α.Κ.Π. για συνέχιση αφού δεν υπήρχε αποτέλεσμα  έγινε  θα το «δούμε τον άλλον μήνα » !!  Δηλαδή όταν θα έχουν περάσει και οι υπόλοιπες αλλαγές στο Ωράριο, τον Κανονισμό μεταθέσεων και την αναδιάρθρωση του Π.Σ. .

Αγαπητέ συνάδελφε όπως καταλαβαίνεις για να γίνει η βούληση των εργαζομένων πράξη πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστα, υπεύθυνα και αγωνιστικά συνδικαλιστικά όργανα. Προς το παρόν αυτά δεν υπάρχουν ( με αποκλειστική ευθύνη των εργαζομένων ) ούτε στην ομοσπονδία ούτε στα περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία στον βαθμό φυσικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις εξελίξεις. Με τέτοιες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες όμως μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορούμε θα έχουμε.

Αντί λοιπόν να επιλέγουν οι εργαζόμενοι τον εύκολο αλλά αδιέξοδο δρόμο της διαγραφής, καλό θα είναι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να παλέψουν ώστε να γίνουν τα συνδικαλιστικά μας όργανα αγωνιστικά. Αν έχεις αγαπητέ συνάδελφε μία αφορμή για να διαγραφείς, έχει όμως και τόσες άλλες για να  παλέψεις  για τα δικαιώματα σου. Τουλάχιστον κοίταξε πόσα πράγματα καταφέρνει η ΕΑΚΠ με την στήριξη των εργαζομένων ακόμη και σαν παράταξη, πόσο μάλλον εάν ήταν στην ηγεσία της Ομοσπονδίας για να σε κάνει να πιστέψεις ότι υπάρχει διέξοδος.  Η μάχη είναι σκληρή συνάδελφε και χρειάζεται επιμονή και υπομονή τίποτε δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται αλλά όχι όμως με το να βγαίνουμε από τον αγώνα και να επιλέγουμε την γωνίτσα της απομόνωσης και της αποστασιοποίησης.  Η διαγραφή είναι πράξη αδυναμίας . Η  παραμονή και η μάχη από τα μέσα μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα στα συνδικαλιστικά όργανα κατά πως ταιριάζει στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους είναι πράξη γενναιότητας και ευθύνης και από αυτήν εξαρτάται το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας. Να έχεις υπόψη σου ότι όταν όλοι αυτοί που καθορίζουν με την στάση τους την πορεία των εργασιακών σου δικαιωμάτων δεν μπορούν να σε έχουν με το μέρος τους,τότε προτιμούν να είσαι διαγραμμένος για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το θεάρεστο έργο τους. Όπως επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι ένα συνδικαλιστικό όργανο μπορεί ακόμη και εάν μείνει με 21 μέλη να μιλάει εξ ονόματος σου και εξ ονόματος των χιλιάδων εργαζομένων και ας είναι διαγραμμένοι  και να διαπραγματεύεται με την εκάστοτε κυβέρνηση τα δικαιώματα σου.    

  Στο δια ταύτα  λοιπόν συνάδελφε, η ΕΑΚΠ  έχει απευθύνει κάλεσμα προς όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου για άμεσες κινητοποιήσεις προκειμένου να απαιτήσουμε έκτος των άλλων αιτημάτων και το ωράριο που θέλουν οι εργαζόμενοι. 

 Η  Ε.Α.Κ.Π. δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με όσα πρωτοβάθμια σωματεία ανταποκριθούν πριν σαρώσουν τα πάντα οι αλλαγές που έρχονται.  Δική σου λοιπόν η επιλογή συνάδελφε αν θες να κάνουμε όλοι μαζί κάτι  για το ωράριο και για τα υπόλοιπα  προβλήματα μας και όχι  να περιμένεις μόνο από εμάς ή από κάποιους  άλλους, δική σου όμως και η ευθύνη.                 

 

 

 

 Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις