Ημερομηνία23-07-2011
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΩΡΑΡΙΟΥ

1o Ερώτημα συναδέλφου:
συγχαρητηρια παιδια συνεχιστε ετσι.ειστε η μοναδικη πηγη πληροφορησης και για μας τους συνταξιουχους σε θεματα που ολοι οι δηθεν υπευθυνοι εχουν μπερδεμενα τα μπουτια τους.θα ηθελα να ρωτησω το εξης.εχω προσληφθει τις 20-8-1982 και η διαγραφη μου εγινε στις 2-11-2009.πως υπολογιζεται το εφαπαξ απ το ΤΕΑΔΥ?Ευχαριστω.Α και κατι αλλο.πως ειναι δυνατον να εχουν δοθει τα επιδοματα μονιμου διαμονης αυτων που εφυγαν το 2010 και οσοι φυγανε το 2009 προ κρισης να μην τα εχουνε παρει ακομη?σε αναμονη της απαντησης σας με αγωνιστικους χαιρετισμους.
 
Απάντηση στο ερώτημα:
Αγαπητέ συνάδελφε από ότι γνωρίζουμε το Τ.Ε.Α.Δ.Υ. δεν περιλαμβάνεται στα επικουρικά ταμεία που υπάγονται οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Τα επικουρικά ταμεία των πυροσβεστών είναι το Ε.Τ.Υ.Π.Σ. (τομέας πλέον του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.) και το Τ.Π.Δ.Υ. για την καταβολή του εφάπαξ, όπως και το Τ.Α.Υ.Π.Σ. (και αυτό το ταμείο ορίζεται πλέον ως τομέας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. με το νόμο Πετραλιά) και το Μ.Τ.Π.Υ. για την καταβολή μερίσματος. Η Ε.Α.Κ.Π. έχει αποστείλει προς όλες τις υπηρεσίες του Σώματος ειδική έκδοση, που περιλαμβάνει και τον οδηγό εύρεσης των κωδικοποιημένων διατάξεων της νομοθεσίας που αφορά τους υπαλλήλους του Π.Σ. Στην έκδοση αυτή εμπεριέχονται και όλα τα νομοθετήματα που ορίζουν τον υπολογισμό εφάπαξ, όπως και μερίσματος για όλα τα ταμεία των υπαλλήλων του Π.Σ.. Σε ότι αφορά το επίδομα μόνιμης διαμονής που αναφέρεις, εάν εννοείς τα οδοιπορικά έξοδα που προβλέπεται να καταβάλλονται όταν με τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου ακολουθεί μετεγκατάσταση, η παράταξή μας ενημερώνει όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους συναδέλφους που δεν τους έχουν καταβληθεί, ότι πρέπει να υποβάλλουν ανάλογες Δ.Υ. αναφορές προς τη διοίκησή τους και μόλις λάβουν την απάντηση από το αρμόδιο τμήμα του Α.Π.Σ. να επικοινωνήσουν μαζί μας για περαιτέρω ενέργειες.
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
 
 
 
 
2o ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
 
Θα ήθελα να ρωτήσω κατα ποσο προβλέπεται Διοικητής να κόβει ολα τα ρεπο της αντιπυρικής περιόδου. μπορούμε να κάνουμε κατι για να αλλάξει αυτό.
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
Αγαπητέ συνάδελφε κατ αρχήν το ερώτημα σου δεν είναι ολοκληρωμένο, δηλαδή δεν μας διευκρινίζεις για ποια ρεπό μιλάς, για τις τακτικές αναπαύσεις που δικαιούσαι από το κυλιόμενο ωράριο που εργάζεσαι ή για τα ρεπό που σου οφείλει η υπηρεσία από την υπερεργασία που έχεις προσφέρει; 
Όπως και να έχει σου διευκρινίζουμε τα εξής :
·                  Για τα τακτικές ημερήσιες αναπαύσεις δεν προβλέπεται από πουθενά να μην χορηγούνται εάν ο εργαζόμενος δεν συναινεί. Προβλέπεται η αναστολή χορήγησης τους μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλα συμβάντα και έχει κηρυχτεί Γενική επιφυλακή και έχει εκδοθεί ειδική διαταγή του Αρχηγού ( βλέπε σχετ. διαταγή site ΕΑΚΠ www.old.eakp.gr/pdf/255662552001.pdf) .
·                  Για τα χρωστούμενα ρεπό κατ αρχήν είναι υποχρέωση της υπηρεσίας να σου τα χορηγήσει γιατί αποτελούν δεδουλευμένο υπερωριακό χρόνο, μπορεί όμως ο διοικητής σου κυρίως τώρα την αντιπυρική περίοδο εάν δεν το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες να αρνηθεί να στα χορηγήσει.  
·                  Τα χρωστούμενα ρεπό που προέρχονται από εργασία κατά την διάρκεια αργιών προβλέπεται η χορήγηση τους μέσα σε τρείς μήνες.  
 
 Συνάδελφε όπως το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές τα θέματα του ωραρίου για να αντιμετωπίζονται σωστά και αποτελεσματικά απαιτείται από τον υπάλληλο καλή γνώση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του και πάνω από όλα θέληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην βάση των διατάξεων που ισχύουν και που πρέπει να γίνονται σεβαστές από τον καθ έναν που ασκεί διοίκηση.
Για τον λόγο αυτό η ΕΑΚΠ έχει αναρτήσει τις σχετικές διαταγές για το ωράριο και τις επιφυλακές στην ιστοσελίδα της, έχει εκδώσει τον οδηγό εύρεσης των κωδικοποιημένων διατάξεων της νομοθεσίας που αφορούν τους υπαλλήλους του Π.Σ., έχει εκδώσει άπειρα ντοκουμέντα με σχετικά άρθρα και ανακοινώσεις για θέματα ωραρίου και έχει δώσει δεκάδες απαντήσεις μέσω του site σχετικά με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. 
Απαιτείτε όμως και βούληση από τα συνδικαλιστικά όργανα να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απευθύνονται οι εργαζόμενοι σε αυτά και να απαιτούν την άμεση παρέμβαση τους. Δυστυχώς όμως τα περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία και κυρίως η Ομοσπονδία δεν κάνουν απολύτως τίποτε και για τον λόγο αυτό το φαινόμενο της κατάφωρης καταστρατήγησης του ωραρίου έχει πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μέχρι σήμερα περιπτώσεις καταστρατηγήσεων ωραρίου και όχι μόνο, έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την συμβολή των στελεχών της ΕΑΚΠ όπου δραστηριοποιούνται συνδικαλιστικά, αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας με την σωστή και υπεύθυνη καθοδήγηση των εργαζομένων.  
 Να λοιπόν αγαπητέ συνάδελφε γιατί πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων του Π.Σ. ώστε να εδραιωθεί η ΕΑΚΠ σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο και να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ομοσπονδία .     
 Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
 
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις