Ημερομηνία05-06-2007
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΈΦΛΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΙΡΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
 
   Καλησπέρα ονομάζομαι …………………………από το Π.Κ …………………………………………………………………………………………………………..
            Το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί από χτες το βράδυ είναι το εξής : ενημερώθηκα σχετικά με κάποιες μεταθέσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από 1/6 στην υπηρεσία …………….. καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα από την τελευταία σχολή πυρ/στων που έγινε. Συγκεκριμένα έρχονται 4 άτομα εκ των οποίων οι 2 είναι σε σειρά προτεραιότητας πιο μετα από μένα και έναν άλλο ακόμα συνάδελφο. Σας επισυνάπτω τα έγγραφα που δείχνουν το άρθρο στο οποίο βασίζεται η μετάθεση τους αλλά και την αντίστοιχη διαταγή.       
            Μπορώ να πω ότι βάση του άρθρου οι συνάδελφοι έρχονται νόμιμα αλλά υπάρχει μια τεράστια ΑΔΙΚΙΑ και το τονίζω διότι δίνεται προτεραιότητα σε άτομα τα οποία θα έπρεπε να πάνε στον τόπο τους μετα όμως από τους υπόλοιπους συναδέλφους που προηγούνται.
            Όλοι οι επαρχιώτες της Αθήνας θα είναι πάντα ευνοημένοι αφού θα παίρνουν όποτε χρειαστεί σειρές για την Αθήνα και οι υπόλοιποι θα παραμένουμε στα Κλιμάκια ή σε άλλες Π.Υ χωρίς να μας δοθεί ποτέ η ευκαιρία να πάμε εκεί που επιθυμούμε.
            Δεν γνωρίζω κατά πόσο είστε ενήμεροι σχετικά με το θέμα αλλά πιστεύω ότι μέσω εσάς θα πρέπει να επισημανθεί στο Υπερεσιακό Συμβουλιο Μεταθεσεων πως υπαρχουν και αλλοι συναδελφοι που θελουν να πανε στον τοπο που εχουν δηλώσει και αφού υπάρχει περίπτωση να πάρει και άλλη σειρά ίσως να προσέξουν λίγο πιο σχολαστικά τους πίνακες (επισυνάπτω) με τους τόσους συναδέλφους που από το 2005 τους έχει εγκριθεί αλλαγή τόπου συμφερόντων.
Θέτω ένα παράδειγμα για την Υπηρεσία ………… όπου είναι περίπου 10 άτομα που θέλουν να πανε στην αντίστοιχη υπηρεσία……αντί λοιπόν να πάρει στην Αθήνα και να δώσει δικαίωμα μόνο στα άτομα εκεί να έρθουν μπλοκάροντας τους υπόλοιπους με πάρα πολύ όμορφο τρόπο και ας είναι πιο μετά στην σειρά.
Πιστεύω ότι πρέπει να δουν με πιο σοβαρότητα και υπευθυνότητα τέτοια ζητήματα και ίσως ακόμα και να ΄άλλαζαν΄ αυτό το άρθρο που μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες αδικίες μεταξύ συναδέλφων .
 
Σας παρακαλώ ελέγξτε το και θα καταλάβετε την αδικία που δημιουργείτε…εάν δεν πάρει ποτέ κόσμο στο Π.Κ ………. εμείς μέχρι να συνταξιοδοτηθούμε θα παραμείνουμε διότι δεν έχουμε δικαίωμα για μετάθεση και ένας συνάδελφος ο οποίος θα είναι πιο μετα στην σειρά ,επειδή ευνοείτε η Υπηρεσία του και παίρνει άτομα , να πηγαίνει πιο μπροστά στον τοπο του.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Περιμένω απάντησή σας σχετικά με το παραπάνω πρόβλημα και τι μπορούμε να κάνουμε.
Φιλικά ……………….. ………………..
 
 
 
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
 Αγαπητέ συνάδελφε κατ΄ αρχήν σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία .
 Όσον αφορά για το ζήτημα που έθεσες σχετικά με τις μεταθέσεις που ανακοινώθηκαν καλό θα είναι να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις για κάθε παράμετρο του θέματος ξεχωριστά για να γίνει αντιληπτό τι είδους πρόβλημα.
 Η ΕΑΚΠ αφουγκραζόμενη των δίκαιο αίτημα των συναδέλφων που δεν είχαν το δικαίωμα αλλαγής τόπου συμφερόντων συνέβαλε και αυτή με τον αγώνα της και τις προτάσεις της ώστε να δοθεί το δικαίωμα στους συναδέλφους από την 62η σειρά και μετά να κάνουν αλλαγή τόπου συμφερόντων εάν το επιθυμούν.
 Το αίτημα αυτό ναι μεν ικανοποιήθηκε μέσα αλλά όπως και τόσες άλλες θετικές κατακτήσεις, έτσι και αυτή με ευθύνη της πολιτείας, της φυσικής ηγεσίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων είτε στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας είτε στην υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων εξουδετερώθηκαν .
  Εδώ και αρκετό καιρό πλέον ο κανονισμός με ευθύνη όλων των παραπάνω υφίσταται μόνο τυπικά, γιατί ουσιαστικά κυριαρχεί ο παραγοντισμός και το ρουσφέτι.
 Οι ακραίες και γενικευμένες παραβιάσεις του κανονισμού σε επίπεδο μεταθέσεων ξεκίνησαν με την επάνδρωση της Π.Υ. Λιμένα Ηγουμενίτσας και της 4ης ΕΜΑΚ Κομοτηνής με τον τρόπο που καταγγείλαμε στις ανακοινώσεις μας και φυσικά με την ανοχή των 2 εκλεγμένων αιρετών εκπροσώπων των παρατάξεων της ΔΑΚΥΠΣ και της ΠΑΣΚ Π. στο υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων.
 Φυσικό επόμενο ήταν ότι η αυθαιρεσία θα μεγάλωνε ακόμη περισσότερο αφού δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα αυτό όπως έπρεπε από την αρχή από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα .
 Το αποκορύφωμα λοιπόν ήταν με τις τακτικές μεταθέσεις του 2007 να μεταθέσουν παρανόμως ( και όχι νομίμως όπως λανθασμένα αναφέρεις) και συναδέλφους της τελευταίας σειράς πυροσβεστών που εξήλθε από την σχολή πριν 2 μήνες .
 Το αποτέλεσμα ήταν, συνάδελφοι προγενέστερων σειρών να παραμένουν αμετάθετοι με το κώλυμα της μη πρόσληψης υπαλλήλων για την υπηρεσία που υπηρετούν και να πηγαίνουν στις υπηρεσίες όπου έχουν δηλώσει τόπο συμφερόντων νεότεροι συνάδελφοι τους.
 
 Εξ αρχής τονίζουμε ότι αυτό είναι παράνομο για τον εξής λόγο. Ότι δεν έχει γίνει πρόσληψη προσωπικού για την υπηρεσία δηλαδή την Αττική όπου οι συνάδελφοι της τελευταίας σειράς προσελήφθηκαν.
 Το επιχείρημα που λανσάρουν ότι θεωρούν ξεχωριστή πρόσληψη την 2η σειρά πυροσβεστών από τους 550 που είναι μέσα ακόμη στην σχολή, είναι ανυπόστατη και υποτιμά την νοημοσύνη μας.
 Η σειρά αυτή των συναδέλφων δεν θεωρείτε νέα πρόσληψη γιατί είναι από την ίδια προκύρηξη . Προκηρύχθηκαν θέσεις για την κάλυψη 550 κενών θέσεων της Αττικής ταυτόχρονα . Το γεγονός ότι μπήκαν στην σχολή σε ξεχωριστά διαστήματα για διάφορους λόγους ( αν και τώρα πλέον γίνεται κατανοητό γιατί έγινε αυτό) δεν στοιχειοθετεί την κατάσταση νέας πρόσληψης .    
 
 Αφού οι μεταθέσεις αυτές είναι παράνομες για τον λόγο αυτό λοιπόν :
 1ον Έπρεπε να κινήσει η Ομοσπονδία διαδικασία ακύρωσης για όλες γενικά άσχετα εάν δεν θίγεται κάποιος συνάδελφος.
 2ον Όποιος συνάδελφος από την 62 σειρά και μετά έχει τόπο συμφερόντων την υπηρεσία όπου μετακινήθηκε συνάδελφος της τελευταίας σειράς πρέπει να υποβάλει ένσταση κατά της σχετικής απόφασης του Α.Π.Σ. και να ζητά την ακύρωση των μεταθέσεων αυτών .
 Η καθησυχαστική δικαιολογία που πλασάρουν έντεχνα ότι να μην ανησυχούν οι συνάδελφοι γιατί οι θέσεις τους είναι κρατημένες και τους περιμένουν όταν θα κάνει πρόσληψη η υπηρεσία δεν ισχύει γιατί :   
Κανείς δεν γνωρίζει υπεύθυνα εάν :
  •                 Ο μελλοντικός διαγωνισμός όποτε αυτός γίνει εάν θα γίνει και για την κάλυψη κενών θέσεων και πέραν της Αττικής.  Άρα εάν γίνουν πάλι για Αττική θα φύγουν μόνο από αυτή.
  •                 Θα παραμείνει η Τάξη της υπηρεσίας που ο υπάλληλος έχει επιλέξει ως τόπο συμφερόντων ίδια και δεν αλλάξει και σε περίπτωση που πέσει π.χ από Α΄σε Β΄ ή από Β΄ σε Γ΄  κ.λ.π θα μειωθεί και η οργανική  δύναμη της υπηρεσίας και εάν έχουν καλυφθεί οι θέσεις αυτές ο υπάλληλος δεν θα πάει ποτέ στον τόπο συμφερόντων του.   
 
 Άρα λοιπόν ο κάθε υπάλληλος που διαπιστώνει ότι μετατίθεται στην υπηρεσία που έχει επιλέξει ως τόπο συμφερόντων συνάδελφος της τελευταίας σειράς πυροσβεστών έχει κάθε έννομο δικαίωμα να κάνει ένσταση κατά της παράνομης μετάθεσης .
 
 Όσον αφορά το άλλο σκέλος που έχει να κάνει με την αδικία που προκαλείτε από το γεγονός ότι μπορεί να έχει κάποιος σειρά αρχαιότητας καλύτερη από κάποιον άλλον που υπηρετεί στην Αττική αλλά μετατίθεται λόγω πρόσληψης ο συνάδελφος από την Αττική, αυτό προκύπτει εξ αιτίας του πολιτικού σχεδιασμού που έχει γίνει σχετικά με το  Π.Σ. και όχι τόσο από την συγκεκριμένη διάταξη γιατί :
  •            Οι κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν στο σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών της χώρας .
  •             Άρα η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων πρέπει να γίνεται ισομερώς και όχι επιλεκτικά .
Γιατί όμως γίνεται αυτό;
Γιατί απλούστατα η μείωση της δύναμης είναι πολιτική επιλογή που κινητέ στα πλαίσια των οδηγιών και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα  κυρίως των κοινωνικών δαπανών και αυτό υλοποιείτε μέσα και από την συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού κ.λ.π.   
  Στα πλαίσια αυτά λοιπόν φροντίζουν να καλύψουν εν μέρει τις ανάγκες των μεγάλων αστικών
κέντρων, γιατί για τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές προσανατολίζονται να μεταφέρουν το βάρος της πυρασφάλειας στους δήμους ( βλέπε δηλώσεις Αρχηγού τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο 2006 ) και να προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό κυρίως για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης .  
   Θα συγκεντρώσουν δηλαδή από τα υπολειτουργούντα κλιμάκια που θα τα αναλάβουν οι Δήμοι και θα τα λειτουργούν με εθελοντές το προσωπικό στις κεντρικές υπηρεσίες για την κάλυψη των κενών τους . 
 Κατ΄ αυτόν τον τρόπο λοιπόν η ενεργητική ρύθμιση για αλλαγή τόπου συμφερόντων μετατρέπεται σε κοροϊδία και εάν θέλεις και σε ένα καλό εργαλείο για να εγκλωβίζουν πολιτικά και συνδικαλιστικά με τα ρουσφέτια των αποσπάσεων και των παράνομων μεταθέσεων τους συναδέλφους .
 Η δικλείδα που υπάρχει στον κανονισμό ως προϋπόθεση για να μετατεθεί κάποιος, να πρέπει πρώτα να γίνει πρόσληψη στην υπηρεσία που υπηρετεί, δεν θα ήταν πρόβλημα εάν έκανε η πολιτεία το αυτονόητο δηλαδή να προσλαμβάνει ισομερώς το απαραίτητο προσωπικό πανελλαδικά όπου υπάρχουν κενά.
 Τουναντίον θα λειτουργούσε θετικά για να μην αδειάζουν ανεξέλεγκτα οι υπηρεσίες από προσωπικό κατόπιν σχετικών « πολιτικών και άλλων πιέσεων » όπως έγινε και στο παρελθόν ( 1998 – 2000 ) και στην συνέχεια έστελναν υποχρεωτικά από άλλες υπηρεσίες συναδέλφους με φύλλα πορείας για να καλύπτουν τα μεγάλα κενά που δημιουργούνταν και το εναπομείναν προσωπικό υπέφερε από την συνεχόμενη εργασία. 
 
  Το πρόβλημα λοιπόν αγαπητέ συνάδελφε δεν δημιουργήθηκε γιατί απλά κάποιοι δεν μελέτησαν καλά τα δεδομένα ή δεν είδαν ποιο σχολαστικά τους πίνακες  ή πήραν λάθος αποφάσεις και πρέπει να τους το υποδείξει η Ε.Α.Κ.Π. πως θα το κάνουν .
  Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν τόσο η Πολιτική και η Φυσική Ηγεσία όσο και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας στο υπηρεσιακό συμβούλιο.
  Γνωρίζουν ότι αδικούν συναδέλφους και ότι δημιουργούν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα αυτό όμως είναι που τους κάνει και ποιο ισχυρούς γιατί μέσα από την ρουσφετολογική τακτική πειθαναγκάζουν τον υπάλληλο να τους έχει ανάγκη για να εξυπηρετηθεί και με τον τρόπο αυτό τον κρατάνε υποταγμένο και εξαρτημένο .
  Η Αξιοκρατία βλέπεις δημιουργεί υπευθύνους και αδέσμευτους υπαλλήλους, γιατί όταν ο άλλος ξέρει ότι θα πάει εκεί που θέλει να πάει όχι γιατί του κάνουν χάρη αλλά γιατί έτσι ορίζουν οι κανόνες, χωρίς να χρειάζεται να γλείψει κανέναν, αυτός λοιπόν ο υπάλληλος δεν ελέγχεται και δεν ποδηγετείτε εύκολα .
 Η ΕΑΚΠ τόσα χρόνια δεν έχει αφήσει σε κανέναν πολιτικό ,υπηρεσιακό ή συνδικαλιστικό παράγοντα περιθώριο να επικαλεστεί ότι δεν ενημερώθηκα ή ότι δεν γνώριζα .
 Άπειρες οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση .
 Αυτό που λείπει συνάδελφε και για αυτό δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών και όλοι εμείς οι υπάλληλοι του Π.Σ. είναι η Συνεπή Αγωνιστική Συνδικαλιστική εκπροσώπηση . Τότε θα βλέπαμε εάν θα τολμούσαν να κάνουν σε βάρος των δικαιωμάτων μας ότι με τόση ευκολία και εκ του ασφαλούς κάνουν σήμερα .
 Η λύση είναι μία συνάδελφε ανατροπή των συσχετισμών για να υπάρξει μία πλειοψηφία σε κάθε σωματείο και στην ομοσπονδία από αγωνιστές συνδικαλιστές της Ε.Α.Κ.Π. που θα παλεύουν για την προστασία των δικαιωμάτων μας .  
   Συνάδελφε  πιστεύουμε να καλύψαμε τους προβληματισμούς σου και σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία θα είμαστε πάντα στην διάθεση σου .
 
 Παρακάτω επισυνάπτουμε ένα υπόδειγμα ένστασης για την συγκεκριμένη περίπτωση .    
 
 
ΑΙΤΗΣΗ – ΕΝΣΤΑΣΗ
 Του ………… ( …….. )                                                ΠΡΟΣ
   ………. …………..                            Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων
  Του   ………….                                   Πυρ/μων, Αρχ/στων, Πυρ/στων        
                
 
    ……………..    ……  Ιουνίου 2007
 
 ΘΕΜΑ : Ένσταση κατά τις υπ΄ αρίθμ. 29513   Φ. 202.3   31/5/2007 Απόφασης 
                Α.Π.Σ. Κοινοποίηση   μεταθέσεων Πυρ/μων , Αρχ/στων  Πυρ/στων 2007 
                           
  Έχοντας υπόψη το Π.Δ. 170/ 96 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει :
   Ενίσταμαι κατά τις ανωτέρω απόφασης για τους παρακάτω λόγους:
   Είχα υποβάλει αίτημα αλλαγής τόπου συμφερόντων για την Π.Υ. ………… με την από …/…/200.. αίτηση μου σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 170/96 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για κάλυψη κενών θέσεων .
   Με την κοινοποίηση όμως των μεταθέσεων και σύμφωνα με την υπ΄ αρίθμ. 29513 Φ. 202.3. 31/5/2007 Απόφαση του Α.Π.Σ. η οποία εκδόθηκε βάση του υπ΄ αριθ. 6/2007 πρακτικού του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μεταθέσεων διαπιστώνω ότι :
 Μετατίθενται προς την Π.Υ. ………… οι κάτωθι:  :
   1ος   Πυρ/στης ( ……).   ……….  ……….   …….   
   2ος  .Πυρ/στης ( …… )  ……….  ………..   ….....   
  Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11α του Π.Δ. 170/1996 οι υπάλληλοι αυτοί δεν δίνατε να μετατεθούν γιατί δεν έχει προηγηθεί πρόσληψη για την υπηρεσία που υπηρετούν.
 Από τις συγκεκριμένες μεταθέσεις θίγομαι άμεσα γιατί καλύπτονται οργανικές θέσεις της υπηρεσίας όπου έχω τόπο συμφερόντων από υπαλλήλους που είναι μεταγενέστερης από εμένα σειράς αρχαιότητας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 86/2005. 
  Για τους παραπάνω λόγους ζητώ την ακύρωση της υπ΄ αριθ. 29513 Φ. 202. 3. 31/5/2007 απόφασης του Α.Π.Σ. ως προς το σκέλος που με αφορά  με επανεξέταση και ικανοποίηση του αιτήματος μου .   
 
 
                                                                                                   
                                                                                                      Ο
                                                                                                   Αιτών
 
 
                                                                                          ……….. …………
                                                                                                …../στης
 
 
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις