Ημερομηνία21-11-2007
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΩΡΑΡΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
                                    
ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 24ωρου ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΡΕΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝΕ ΓΙΑ ΠΕΝΘΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΕΝΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ! ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο Κ. ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΕΤΙΚΑ με την ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ στις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του Τσάκωνα Χρήστου Προέδρου της Ε.Υ.Π.Σ. Ρόδου & Δωδεκανήσου .


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
Αγαπητέ συνάδελφε
Στο σχετικό Άρθρο του ο Συνάδελφος Τσάκωνας τα λέει πολύ αναλυτικά αλλά θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται.
Συνάδελφε για το πενθήμερο μας ( έτσι να το ζητάτε και όχι ΤΑ ΡΕΠΟ) ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ !!! έχει κωδικοποιηθεί σε μια διαταγή ο τρόπος που πρέπει να χορηγείται, γιατί κάποιοι Διοικητές έκαναν αλχημείες και στερούσαν το πενθήμερο το έστω και κουτσουρεμένο που είχε δοθεί τότε, κυρίως σε υπηρεσίες που εργαζόταν με το 24ωρο.
Για το λόγο αυτό βγήκε η υπ’ αριθμ. 9459 Φ. 105.6 /16- Μαρτίου-2007 με την οποία καθορίζεται επακριβώς η χορήγηση του έστω και κουτσουρεμένου πενθημέρου. Έτσι λοιπόν κανείς δεν μπορεί να παραβεί η να παρερμηνεύσει την διαταγή αυτή. 
Με βάση τη διαταγή αυτή όταν ο μήνας έχει 30 ημέρες τότε χορηγούνται 6 ημέρες ανάπαυσης (ΡΕΠΟ) ή 2 24ωρα για όσους εκτελούν 24ωρη υπηρεσία.
Όταν ο μήνας έχει 31 ημέρες και η βάρδια που θα εργαστεί την 1η και την 31η του μήνα παίρνει 8 ημέρες ανάπαυση, ή 2 24ωρα και ένα 16ωρο (8 ΡΕΠΟ)
Το Φεβρουάριο (28 ημέρες) η βάρδια που δουλεύει 1η του μήνα παίρνει 6 ημέρες ανάπαυση, ή 2 (δύο) 24ωρες αναπαύσεις (6 ΡΕΠΟ) και 4 αποζημιώσεις. Οι άλλες δύο βάρδιες παίρνουν 4 αποζημιώσεις και 4 ρεπό (1  24ωρο και 1 8ωρο)
Όταν ο μήνας έχει 29 ημέρες οι βάρδιες της 1ης και 2ης μέρας του μήνα παίρνουν 2 24ωρες αναπαύσεις (6 ΡΕΠΟ) και 4 αποζημιώσεις η άλλη βάρδια παίρνει 4 αποζημιώσεις και 3 ρεπό (1 μονο 24ωρο)
            Αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν
 
            Αποζημιώσεις
            Τώρα για το πόσες αποζημιώσεις δικαιούσαι το λέει στην παράγραφο 9 της διαταγής ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ: επί λέξει:
9. Για την χορήγηση αποζημιώσεων ισχύει η προϋπόθεση ότι δεν θα υπερβαίνουν τις (4) ή τις (5) εφόσον ο μήνας έχει ισάριθμα Σαββατοκύριακα, θα χρεώνονται στις καταστάσεις όπως μέχρι σήμερα και εφόσον οι υπάλληλοι δικαιούνται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την παρούσα.
Ανάλογα λοιπόν με τα Σαββατοκύριακα του μήνα χορηγούνται και οι αποζημιώσεις. Με αυτήν την τελευταία παράγραφο το Α.Π.Σ αποσαφηνίζει πλήρως και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σε κανέναν.
Δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει το νόμιμο πενθήμερο σου Συνάδελφε για να σου δώσει αποζημίωση. Η αποζημίωση δίνεται για τις παραπάνω ώρες που δουλεύεις σύμφωνα με τον τρόπο χορήγησης του πενθημέρου στο Π.Σ το οποίο δεν είναι πλήρες πενθήμερο. Όποιος σου αφαιρέσει ημέρα πενθημέρου (ΡΕΠΟ), που έχει καθοριστεί με την παραπάνω Διαταγή, για να σου χορηγήσει αποζημίωση παρανομεί.
.
Συνάδελφε μπορείς επίσης να βρείς αναλυτικά στοιχεία για τις αποζημίωσεις και τα ρεπό εάν μπείς στον πίνακα " Ανακοινώσεις της ΕΑΚΠ" και ανοίξεις την υπ αριθμ. 307 -  17/12/06 με θέμα " Συγκριτικοί πίνακες εργάσιμων 8ωρων αναπάυσεων- Αποζημιώσεων με εναλλαγη υπηρεσίας 8ωρου - 24ωρου "
 .
Επομένως : 1ον υποβάλλεις αναφορά παραπόνων, δεν υποβάλλουμε Δ.Υ αναφορά υπό τύπον αιτήματος για να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε !! αλλά αναφορά παραπόνων και παίρνουμε αντίγραφό της ή την υποβάλλουμε εις διπλούν και αφού μας πρωτοκολληθούν παίρνουμε την μία.
Περιμένουμε απάντηση, αν δεν μας δοθεί μέσα σε 10 ημέρες τότε την υποβάλλουμε στην παραπάνω αρχή (περιφέρεια). Μέχρι εδώ ο υπηρεσιακός δρόμος.
Υπάρχει και το Σωματείο το οποίο παίρνει τις αναφορές και καταγγέλλει το γεγονός στο Α.Π.Σ και κοινοποιεί το έγγραφο στο Υπουργείο και ΠΑΝΤΑ στα πολιτικά κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς της περιοχής και στα Μ.Μ.Ε και τον Τύπο της περιοχής. Αν και πάλι δεν γίνεται κάτι. Τότε το σωματείο με τον Δικηγόρο του ( ποτέ μόνοι τους) πάνε μια βολτα μέχρι τον εισαγγελέα και υποβάλλουν μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας κ.λ.π ή ζητούν (για άμεσα αποτελέσματα) την λήψη ασφαλιστικών μέτρων και φυσικά ζητούν την πληρωμή της παράνομα επιβληθήσας εργασίας τους. Θα τους εξηγήσει ο Δικηγόρος τους τι μπορούν να κάνουν.
 Δεν μιλάμε για επιφυλακή σε συμβάν. Και για την γενική επιφυλακή που μπορεί να καλέσει ΜΟΝΟ ο Αρχηγός ή ο Περιφερειάρχης (εδώ να ζητάμε ΕΓΓΡΑΦΗ την Διαταγή του περιφερειάρχη) ΦΑΞ υπάρχουν, διαφορετικά να γίνονται οι ενέργειες που προαναφέραμε. (αναφορές παραπόνων και εισαγγελέας )
            Για παράδειγμα σε ενημερώνουμε ότι όπου υπάρχουν στελέχη της Ε.Α.Κ.Π βοηθάνε ώστε τα Σωματεία να έχουν αγωνιστική κατεύθυνση για παράδειγμα παραθέτουμε τα παρακάτω.
 Για το ζήτημα αυτό έχει δοθεί λύση σε υπηρεσία της Δωδεκανήσου όπου για να δοθεί η 5η αποζημίωση κόβανε 1 ρεπό. Με την δυναμική παρέμβαση του Σωματείου και πριν την έκδοση της καταγγελίας και της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, δόθηκε άμεση λύση και το πενθήμερο πλέον δίνεται κανονικά και οι αποζημιώσεις κανονικά και επιπλέον για το διάστημα των χρόνων που εφαρμόστηκε η κατάσταση αυτή δόθηκαν αναδρομικά τα χρεωστούμενα ρεπό. Αυτή είναι η δράση ενός Σωματείου που προστατεύει τα μέλη του.
Επίσης η Ε.Υ.Π.Σ Βορείου Αιγαίου προσέφυγε στην Δικαιοσύνη για τις παράνομες επιφυλακές και κατάφερε να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες και αυτή την στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τις αυθαιρεσίες της αντιπυρικής περιόδου.
 Όπως και στην Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας όταν το προεδρείο της είχε αγωνιστικό προσανατολισμό και στο Προεδρείο βρίσκονταν μέλη της Ε.Α.Κ.Π. δεν τολμούσε κανείς να παραβιάσει το ωράριο των εργαζομένων και μιλάμε για την περίοδο Αρχηγείας Π. Φούρλα.    
           
   Για τον τύπο της αναφοράς παραπόνων νομίζουμε ότι χρειάζονται μόνο τα αναγκαία να γραφούν. Συγκεκριμένα:
            « Παραπονούμαι γιατί κατά τον μήνα …….. δεν μου χορηγήθηκε το νόμιμα καθιερωμένο και δεδουλευμένο πενθήμερό μου που δικαιούμαι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 9459 Φ. 105.6 /16- Μαρτίου-2007 Διαταγή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.   
   Σας αναφέρω ότι με την ενέργεια αυτή παραβιάζονται τα εργασιακά μου δικαιώματα και εγώ θα εξασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου για να προστατεύσω τα νόμιμα δικαιώματά μου.
 Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες .»
 
Αυτά τα λίγα και ότι άλλο προκύψει το προσθέτουμε. Όποτε χρειαστείτε Συνάδελφε να ξέρετε ότι η Ε.Α.Κ.Π. θα είναι στο πλευρό σας και μπορεί να σας παρέχει κάθε βοήθεια ακόμα και στην σύνταξη των αναφορών αυτών και επιπλέον να σας βοηθήσει σε παραπέρα νομικές ενέργειες.
Επίσης μπορείς να βρεις μέσα στην ιστοσελίδα της ΕΑΚΠ στις απαντήσεις που αφορούν το ωράριο αρκετά υποδείγματα αναφορών που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των παραβιάσεων του ωραρίου .
 
Συνάδελφε,
Για να προφυλαχτείτε από τις παρανομίες, γιατί παρανομίες είναι όλα αυτά όπως λες σας «κόβουνε» τα Ρεπό, πρέπει κατ΄ αρχήν να παρέμβει το Σωματείο σας. Αν παρέμβει το Σωματείο σας και θέλει τότε ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΡΕΠΟ.
Δεύτερον πρέπει να το επιτρέψετε εσείς. Το επιτρέπετε? Εσείς πρώτα από όλα είστε αυτοί που μπορούν να σταματήσουν την κατάσταση. Πως ? πρώτα με την άμεση αντίδρασή σας με αναφορές παραπόνων και δεύτερον με την αλλαγή της κατεύθυνσης του Σωματείου σας.
Δηλαδή. Τι νομίζετε Συνάδελφοι θα τολμούσε κανείς να παραβιάσει πενθήμερο αν η Ομοσπονδία είχε κουνήσει έστω και το μικρό της δαχτυλάκι ? όχι βέβαια !! από πότε άρχισαν να παραβιάζουν το πενθήμερο? Από τότε που πήραμε τα δάση.
Ποιοι ήταν τότε στο Προεδρείο της Ομοσπονδίας ? η ΠΑΣΚ Π !! και σήμερα η ΔΑΚΥΠΣ. ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΥΤΟΥΣ??? ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ!!! Αυτό πρέπει να αλλάξει Συνάδελφε μας, εσύ τι λες δεν πρέπει ?? πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε συνδικαλιστικά και να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας και οι αντιπρόσωποι που ψηφίζουμε να μην πηγαίνουν στα συνέδρια της ομοσπονδίας για να κάνουν το κομματικό τους «καθήκον» αλλά να ψηφίζουν υπερ των συμφερόντων μας και όχι τον εργοδοτικό - κυβερνητικό Συνδικαλισμό. Αυτά ως σχόλιο γιατί αγανακτούμε με την κατάντια του Συνδικαλιστικού κινήματος.
 
 
 
 
  
 
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις