Ημερομηνία11-07-2009
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΜΑ 
 
ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΤΟ ΠΚ …………. ΑΠΟ 1999 ΕΧΩ ΠΟΛΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΝ …………….. ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΩ ΣΤΗΝ ……………... ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ ΑΠ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ (4) ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ.
 
 
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ  
 
 Αγαπητέ συνάδελφε και η δική σου περίπτωση είναι αποτέλεσμα τις χαώδους κατάστασης που έχουν δημιουργήσει στην εφαρμογή του κανονισμού μεταθέσεων με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, τις κατά το δοκούν ερμηνείες που δίνουν ανάλογα με την περίπτωση που έχουν να αντιμετωπίσουν και το νομοθετικό κενό που έχουν αφήσει σχετικά με τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις των νέων σειρών. 
 Το πώς χειρίστηκαν και το δικό σου ζήτημα μόνο αυτοί το ξέρουν αλλά ας πάρουμε όμως υπόψη μας τους πιθανούς παράγοντες που μπορεί να καθόρισαν την αδικία σε βάρος σου για να τους αξιοποιήσεις ανάλογα εάν προσφύγεις στην δικαιοσύνη.
 
 Κατ αρχήν πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:
 1ον Τα στοιχεία που μας αναφέρεις δεν είναι αρκετά για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα όπως Π.Χ. θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τον αριθμό μητρώο σου για τον λόγο ότι από το κλιμάκιο σου όπως διαπιστώσαμε από τον πίνακα μεταθέσεων φεύγει ένας συνάδελφος με μετάθεση που πιθανόν να είναι σειρά σου, δεν γνωρίζουμε λοιπόν εάν είναι αρχαιότερος από σένα σύμφωνα με την σειρά εξόδου σας από την σχολή.
2ον Υπάρχει επίσης μία αντίφαση στο γεγονός ότι ενώ σου είπαν ότι είσαι πρώτος βάση του πίνακα για να μετακινηθείς στην Π.Υ. ……….., αναφέρεις παρακάτω ότι από τους πέντε οι τέσσερεις είναι νεώτεροι σου άρα λοιπόν ό ένας από αυτούς είναι αρχαιότερος σου και εκ των πραγμάτων δηλαδή δεν μπορεί να είσαι ο πρώτος που πρέπει να μετακινηθείς τουλάχιστον πρέπει να είσαι ο δεύτερος.
 
 
 Πέραν όμως των παραπάνω που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, όσον αφορά την περίπτωση σου από τα στοιχεία που έχουμε διαπιστώνουμε ότι:
  •                   Στο κλιμάκιο σου τοποθετήθηκε στις 18/5/09 ένας νέος συνάδελφος από την σχολή πυροσβεστών και στην βάση αυτής της τοποθέτησης από ότι φαίνεται το υπηρεσιακό συμβούλιο αποφάσισε την μετάθεση ενός άλλου συναδέλφου από το κλιμάκιο σου.
  •                   Παράλληλα έχουν τοποθετήσει από τον Οκτώβριο του 2008 έναν εξερχόμενο της σχολής συνάδελφο στην Π.Υ. που έχεις τόπο συμφερόντων σου και με τις τακτικές μεταθέσεις μετακινούν άλλους τέσσερεις εκ των οποίων οι τρείς είναι σίγουρα νεώτεροι σου και για τον έναν που είναι σειρά σου δεν γνωρίζουμε τη σειρά αρχαιότητας λόγω ότι δεν ξέρουμε το μητρώο σου.
 Οι δυο από τους τέσσερεις συναδέλφους είναι από την Αττική και οι άλλοι δύο από την επαρχία.   
 Το σκεπτικό του υπηρεσιακού συμβουλίου για τις μετακινήσεις αυτές είναι ότι στις υπηρεσίες που υπηρετούσαν αυτοί οι συνάδελφοι έγιναν τοποθετήσεις νέων συναδέλφων, άρα βάση του άρθρου 11α μπορούν να μετακινηθούν, όπως έγινε και με την τοποθέτηση του νέου συναδέλφου στο κλιμάκιο σου που βάση της οποίας έφυγε με μετάθεση ένας συνάδελφος σου από αυτό.
 Φυσικά εκμεταλλευόμενοι την σκόπιμη μέχρι στιγμής απουσία σχετικών τροποποιητικών διατάξεων στον κανονισμό μεταθέσεων για όσους συνάδελφους προσλήφθηκαν μετά τις τροποποιήσεις του Π.Δ. 236/07 δηλαδή οι προσλήψεις των 1.250, τοποθέτησαν νεώτερο σου τον 10ο του 2008 στην Π.Υ. της πόλης συμφερόντων σου.
 
 Αυτό το κενό όμως σε συνδυασμό με τον τρόπο χειρισμού τις διαδικασίας των μεταθέσεων από το υπηρεσιακό συμβούλιο είναι που γίνεται και για σένα το πάτημα για να διεκδικήσεις το δίκιο σου.
 Με το Π.Δ. 236/07 έγινε τροποποίηση στον κανονισμό προσλήψεων και οι προσλήψεις γίνονται πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι κατά τόπους. Η διάταξη όμως του άρθρου 11α  που ήρθε να τροποποιήσει το άρθρο 11 δημιουργήθηκε ακριβώς στα πλαίσια εφαρμογής του προηγούμενου καθεστώτος προσλήψεων και είναι ρητή, αναφέρει δηλαδή ότι για να μετατεθεί κάποιος από την 62η σειρά και μετά πρέπει να γίνει πρόσληψη στην υπηρεσία που υπηρετεί και όχι φυσικά τοποθέτηση ή μετάθεση. Άλλο πράγμα η πρόσληψη και άλλο πράγμα η τοποθέτηση.
 Οι μεταθέσεις λοιπόν που γίνονται στην λογική αυτή δεν είναι σύννομες με την διάταξη του άρθρου 11α γιατί από την κατά αυτόν τον τρόπο εφαρμογή της δημιουργείτε κατάφορη αδικία.
 Οι τέσσερεις μεταθέσεις νεωτέρων σου που έγιναν προς την Π.Υ. της πόλης συμφερόντων σου έγιναν με αυτό το σκεπτικό ότι προηγήθηκε τοποθέτηση στις Π.Υ. που υπηρετούσαν.
 
 Στην βάση όμως της συμμόρφωσης προς το πνεύμα του κανονισμού μεταθέσεων που οριοθετεί την αξιοκρατία μεταξύ των υπαλλήλων από την 62η σειρά και μετά με βασικό κριτήριο την αρχαιότητα τους, όφειλε η υπηρεσία αφού άλλαξε τον κανονισμό προσλήψεων και μέχρι να γίνει τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων, με κύριο μέλημα την προστασία της αξιοκρατίας και της στοιχειώδους επίδειξης σεβασμού απέναντι στην κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη εκ των διατάξεων του κανονισμού σειρά αρχαιότητας των υπαλλήλων να:
  •                   Τοποθετήσει τους νέους συναδέλφους σε κενά υπηρεσιών που δεν τα διεκδικούν αρχαιότεροι συνάδελφοι τους.
  •                   Τοποθετήσει τους νέο εξερχόμενους συναδέλφους σε υπηρεσίες από τις οποίες ανέμεναν επί σειρά ετών αρχαιότεροι συνάδελφοι τους να μετατεθούν και όχι να αξιοποιήσει τις τοποθετήσεις των νέων συναδέλφων κατά το δοκούν.
 
 Φυσικά το νέο εφεύρημα του υπηρεσιακού συμβουλίου περί ποσόστωσης που για πρώτη φορά επικαλούνται την εφαρμογή προκειμένου να δικαιολογηθεί το όργιο των ρουσφετιών δεν πατάει πουθενά στον κανονισμό μεταθέσεων.
 Λίγο αργά το θυμήθηκαν, γιατί αυτό έπρεπε να το έχουν πάρει υπόψη τους εδώ και χρόνια και κυρίως όταν κάνουν τις τοποθετήσεις Αξιωματικών ή τις τοποθετήσεις των Αρχιπυροσβεστών και των νέο εξερχομένων πυροσβεστών εάν πραγματικά ήθελαν να συμβαδίζει η κατανομή της δύναμης όπως ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 11 ότι : «Η συνολική υπηρετούσα δύναμη σε προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος κατανέμεται, το Δεκέμβριο έκαστου έτους, στις λειτουργούσες Υπηρεσίες αυτού με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης με υποχρεωτική πρόβλεψη όμοιας δύναμης σε όμοιας Τάξης ανεξάρτητους Σταθμούς, τόσο στο σύνολο όσο και κατά βαθμούς στους αξιωματικούς και με την υποχρέωση για τους υπαλλήλους από το βαθμό του Πυρονόμου και κάτω όπως στις μάχιμες Υπηρεσίες τουλάχιστον το 1/5 και το 1/3 της δύναμης να είναι αντίστοιχα απόφοιτοι παραγωγικής Σχολής και οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων » .    
 Αν παρεμπιπτόντως ήθελαν να κάνουν εφαρμογή της κατανομής του προσωπικού όπως ορίζει το παραπάνω άρθρο του κανονισμού τότε θα έπρεπε να μετακινηθεί το μισό πυροσβεστικό σώμα με μεταθέσεις, αφού υπάρχουν υπηρεσίες και κλιμάκια όπου:
  •                   Υπηρετούν ένας ή δύο συνάδελφοι παραγωγικών σχολών, αλλά και σε πολλές άλλες αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία οι προερχόμενοι εκ παραγωγικής σχολής και το 1/5 αντιστρόφως το αποτελούν οι μη παραγωγικής σχολής. 
  •                   Σε υπηρεσίες ίδιας τάξης υπάρχει τεράστια δυσαναλογία προσωπικού και κυρίως σε Αξιωματικούς.
  •                   Οι οδηγοί ή υπολείπονται του 1/3 ή το υπερβαίνουν κατά πολύ.      
                
  Για τον λόγο αυτό συνάδελφε και στην βάση αυτή έχεις κάθε δικαίωμα να υπερασπιστείς το δίκιο σου. Ο μόνος τρόπος που έχεις γιατί δεν προβλέπεται ένσταση, είναι να καταθέσεις εντός διμήνου από την ημέρα κοινοποίησης του πίνακα μεταθέσεων προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο των Αθηνών.   Πρέπει να αποταθείς σε δικηγόρο που έχει έδρα την Αθήνα και προς διευκόλυνση του να του δώσεις τον κανονισμό μεταθέσεων που έχει αναρτημένο με όλες τις τροποποιήσεις του στην ιστοσελίδα της η Ε.Α.Κ.Π.
 Σκέψου συνάδελφε να μην είχε κάνει την κωδικοποίηση του κανονισμού μεταθέσεων η Ε.Α.Κ.Π. ποιος θα μπορούσε και δικηγόρος ακόμη να βγάλει άκρη με τόσες τροποποιήσεις που έχουν γίνει στον κανονισμό μεταθέσεων.   
 Για κάθε άλλη απορία επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας.
 
 Επίσης συνάδελφε σου ζητάμε να σκεφτείς καλά όπως και όλοι οι συνάδελφοι από εδώ και στο εξής τι θα ψηφήσεις τις επόμενες εκλογές τόσο στα υπηρεσιακά Συμβούλια όσο και στο Πρωτοβάθμιο Σωματείο που ανήκεις και να λαμβάνεις επίσης σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ε.Α.Κ.Π. για ότι εργασιακό ζήτημα σε αφορά, καλή σου δύναμη. 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις