Ημερομηνία15-07-2009
ΔΥΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΡΕΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

 
 1Ο ΕΡΩΤΗΜΑ 
 
 Ευχαριστω για την απαντηση που μου δωσατε σε ενα αλλο ερωτημα που σας εκανα.θα ηθελα να σας ρωτησω εαν μετα απο αναφορες που εχω κανει για να παρω τα ρεπο που δικαιουμε μεσα στο μηνα αφου δουλευω 24ωρο και η διοικηση μου δεν τα χορηγει με την λογικη οτι δεν μπορει να αφησει την βαρδια με λιγοτερα ατομα ποια διαδικασια θα πρεπει να ακολουθησω εγω .Και κατι ακομη η διοικηση μας απειλει οτι η θα δουλεψετε χωρις ρεπο η αλλιως θα το γυρισω 8ωρο.ευχαριστω εκ των προτερων
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
 
 Αγαπητέ συνάδελφε κατ αρχήν η διοίκηση σου είναι υποχρεωμένη να σου χορηγήσει τα ρεπό του μήνα και ειδικά μάλιστα όταν έχεις κάνει αναφορά που δηλώνεις ότι επιθυμείς την χορήγηση τους γιατί θα μπορούσε να ισχυριστεί σε περαιτέρω ενέργειες σου ότι δεν στα χορήγησε με την συγκατάθεση σου. Το πότε υπάρχει η δυνατότητα από την υπηρεσία να μην σου χορηγήσει τα δικαιούμενα ρεπό το έχουμε αναλύσει αρκετές φορές σε διάφορα ερωτήματα και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.
 Αν λοιπόν η διοίκησή σου επιμένει να μην σου προγραμματίζει την χορήγηση των ρεπό σου τότε κάνεις άμεσα μία αναφορά παραπόνων με την επιφύλαξη στο τέλος της άσκησης παντός νομίμου δικαιώματος σου. Εάν και μετά την αναφορά παραπόνων που φυσικά την εξετάζει και αποφαίνεται ο αμέσως επόμενος σε ιεραρχία αξιωματικός δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, τότε έχεις κάθε δικαίωμα να προσφύγεις στις εισαγγελικές αρχές για στέρηση εργασιακών σου δικαιωμάτων και στην προκειμένη περίπτωση για άσκοπη και παράνομη υπέρβαση του χρόνου εργασίας πέραν των προβλεπόμενων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της υπηρεσίας σου. 
 Φυσικά ο εκβιασμός που γίνεται από πλευράς της διοίκησή σου δεν είναι κάτι καινούργιο αποτελεί πάγια τακτική όλων αυτών των υπηρεσιακών παραγόντων που λόγω έλλειψη παιδείας, αυτοκυριαρχίας και αυτοσεβασμού και πάνω από όλα επαγγελματικής επάρκειας καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις μικροπρεπείς και μίζερες ενέργειες. Όλα αυτά να ξέρεις όμως ότι εκμηδενίζονται όταν ο υπάλληλος είναι αποφασισμένος να παλέψει για το δίκιο του με σωστές και συγκροτημένες ενέργειες. Προφορικά υπηρεσιακοί παράγοντες σαν τον διοικητή σου μπορεί να επικαλούνται και να λένε ότι τους βολεύει, όταν βρεθούν όμως αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους απέναντι σε ένα τεκμηριωμένο έγγραφο αίτημα του υπαλλήλου τότε όλα αυτά εκμηδενίζονται στην στιγμή γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες των πράξεων τους εκτός και εάν φυσικά υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα που μόνο η επιστήμη είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει.
 Αγαπητέ συνάδελφε μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί αλλά αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους ενέργειες και τακτικές αποτελεσματικά από όπου και εάν προέρχονται χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να περνάει τον Γολγοθά του ένας υπάλληλος, είναι μόνο ένα αγωνιστικό σωματείο αποφασισμένο να παλέψει για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εάν αυτό δεν συμβαίνει στην περιοχή που υπηρετείς τότε με την βοήθεια της Ε.Α.Κ.Π. εσύ και οι συνάδελφοι σου φτιάξτε το άμεσα. 
 Γιατί θα είναι ποιο αποτελεσματική η παρέμβαση της ΕΑΚΠ για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις τόσο εσύ όσο και οι συνάδελφοι σου μέσα από ένα αγωνιστικό προεδρείο μίας πρωτοβάθμιας ένωσης, από τον συμβουλευτικό και μόνο ρόλο που καλείτε να παίξει μέσα από τις απαντήσεις της σε τέτοιου είδους ερωτήματα.    
 
    
   
 
2Ο ΕΡΩΤΗΜΑ
 
 Συνάδελφοι διάβασα με προσοχή την ανακοίνωση σας και τα σχόλια σας στην ιστοσελίδα σχετικά με τις υπερωρίες της ντροπής όπως της λέτε και συμφωνώ απόλυτα με την επισήμανση σας ότι είμαστε υπεύθυνοι και εμείς οι πυροσβέστες για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν ειδικά στα οικονομικά ζητήματα.  
 Θέλω να ρωτήσω όμως κάτι σχετικό με αυτές τις υπερωρίες που με αφορά. Εμένα με κάλεσαν στην υπηρεσία μου …………………….. να πληρωθώ …….. 8ωρα υπερωρίες . Εγώ όμως δεν είχα δηλώσει να κάνω αυτού του είδους τις υπερωρίες . Ήθελα να αποζημιωθώ για ότι ώρες κάνω παραπάνω από επιφυλακές και ότι άλλο όπως προβλέπεται, είτε με τις αποζημιώσεις πέραν του πενθημέρου είτε με ρεπό πάντως όχι με αυτήν την ξεφτύλα.
 Μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει τα χρήματα αυτά, τι μπορώ να κάνω για να μην πληρωθώ με αυτόν τον τρόπο αλλά να μου δώσουν ότι προβλέπεται όπως είπα παραπάνω; Σας ευχαριστώ. 
 
  
 
 
 
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
 Αγαπητέ συνάδελφε αντί ειδικότερης απάντησης θα σου παραθέσουμε το παρακάτω υπόδειγμα αναφοράς που κατατέθηκε για τον ίδιο λόγο από στέλεχος της ΕΑΚΠ.
 Πρέπει να σου πούμε ότι έχεις απόλυτο δίκιο, κακώς σε συμπεριέλαβαν στις καταστάσεις αυτές από την στιγμή που δεν είχες δηλώσει την επιθυμία να κάνεις υπερωρίες βάση της συγκεκριμένης διαταγής. Μπορεί να έγινε χωρίς πρόθεση αλλά μπορεί όμως να έγινε και με σκοπό να μας καταστίσουν όλους συνένοχούς στην απαξίωση της υπερεργασία μας κατ αυτόν τον τρόπο. Που σημαίνει ότι εάν το αποδεχτούμε τότε πάνε περίπατο οι όποιες αντιδράσεις και οι διακηρύξεις μας, άρα μας κλείνουν τα στόματα στην λογική ναι μεν αλλά το τσίμπησες το παραδάκι της ντροπής.     
 Εμείς οφείλουμε να σε συγχαρούμε για την στάση σου και είναι σίγουρο ότι εάν σκέφτονταν όλοι οι υπάλληλοι του Π.Σ. έτσι τότε σίγουρα εδώ και κάποιες δεκαετίες θα είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε πολλά πράγματα εάν αρνούμασταν κάθε φορά τα ξεροκόμματα που μας ρίχνουν εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες μας και την αδράνεια των συνδικαλιστικών μας οργάνων και απαιτούσαμε ότι μας αξίζει. 
 Από το 1987 ακόμα τα στελέχη της τότε ΚΕΠ ( Κίνηση Ενότητας Πυροσβεστών) ζητάγαμε από την τότε διοίκηση της Π.Ε.Υ.Π.Σ να μην αποδεχτεί το καθεστώς των πρόσθετων αποζημιώσεων ( 1.000 δρχ τότε ) και να δώσει γραμμή στους εργαζόμενους να μην δηλώνουν για να τα κάνουν. Σκοπός μας ήταν να μην μπορούν να καλύψουν τα κενά του σώματος κατ αυτόν τον τρόπο και έτσι να αναγκαστεί η πολιτεία να κάνει προσλήψεις αντί να καλύπτονται τα κενά του Π.Σ. με εμάς τους ίδιους με τα ψίχουλα που μας έδιναν για αποζημίωση και τα χρωστούμενα ρεπό. Αλλά και να απαιτήσουμε παράλληλα να μας δώσουν ότι έπαιρναν και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι για την υπερεργασία με εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, που σήμαινε πρακτικά, σεβασμό στο ωράριο αφού θα υπήρχαν κυρώσεις από άσκοπη παραβίαση και αποθάρρυνση από οποιαδήποτε σκέψη για καταχρηστική χρησιμοποίηση της επιφυλακής γιατί απλά θα τους στοίχιζε ακριβά και ποιος θα τα πλήρωνε; ( βλέπε συμβασιούχους πυροσβέστες ).     
 Το ίδιο έκανε και πάλι δυστυχώς μόνο η ΕΑΚΠ πέρυσι αποκαλύπτοντας έγκαιρα  τον υπονομευτικό χαρακτήρα για την υπερεργασία μας της νέας αλχημείας για τις υπερωρίες, που μέσω αυτής και χωρίς να δηλώνουν το ύψος της αποζημίωσης καλούσαν τους συναδέλφους να καλύψουν τα κενά του σώματος με τα ψίχουλα που τελικά τους έδωσαν. Δυστυχώς όμως ακόμη μία φορά βρήκαν πρόσφορο έδαφος .
 Πόσο δικαιώνεται λοιπόν αγαπητέ συνάδελφε η Ε.Α.Κ.Π. για όλα όσα πάλεψε κατά καιρούς σταθερά και αταλάντευτα και πόσα έχασαν οι εργαζόμενοι που δεν άκουγαν όλες αυτές τις προειδοποιήσεις της για όλα όσα σήμερα έχουν πάρει πλέον σάρκα και οστά και έχουν κάνει την ζωή όλων μας δύσκολη.
 
 
 Ακολουθεί το υπόδειγμα αναφοράς
.
 
 
Δ.Υ.                                                                                           …………    …./……/ 2009
 
 
                                                                      Ο 
                             ………………… ( ………. ) ………. ………….. του …………….
 
                                                                 ΠΡΟΣ
                                                         Την Διοίκηση του
                                                             ΕΝΤΑΥΘΑ
 
 
 ΘΕΜΑ : « Αποζημίωση για εκτέλεση πρόσθετης υπηρεσίας »    
 
 Σας αναφέρω ότι σύμφωνα με τις καταστάσεις πληρωμής υπερωριών που εκτελέστηκαν κατά την περυσινή αντιπυρική περίοδο κατόπιν σχετικής ενημέρωσης μου από τον υπεύθυνο ……………… κλήθηκα να παραλάβω αποζημίωση που αντιστοιχεί σε υπερωριακή μου απασχόληση ………. 8ωρων δηλαδή ……. ευρώ.
 Έχοντας υπόψη μου ότι:
·              Η αποζημίωση αυτή χορηγείτε στα πλαίσια εφαρμογής της υπ. αρίθμ. 35305 Φ.507.4/27-6-2008 διαταγής του Α.Π.Σ. 
·              Ο συγκεκριμένος χρόνος των υπερωριών που εκτέλεσα και για τον οποίο εκδόθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό πιθανότατα είναι απόρροια κλήσης μου σε επιφυλακή βάση του άρθρου 24 του Κ.Ε.Υ.Π.Σ. και της υπ. αρίθμ. 20185 Φ.105.9 4/6/1999 διαταγή Α.Π.Σ.
·              Ουδέποτε εξεδήλωσα επιθυμία να εκτελέσω υπερεργασία βάση της διαταγής 35305 Φ.507.4/27-6-2008 παρά μόνο ότι προκύπτει βάση των σχετικών διατάξεων για την υπερεργασία όπως αυτή προσδιορίζεται από την υπ. αρίθμ. 9459 Φ.105.6 / 16-3-1987 Δ/γη Α.Π.Σ. με Θέμα « Κωδικοποίηση Δ/γων θέσπισης και εφαρμογής 5νθήμερης εβδομάδας εργασίας και καθιέρωση τρόπου διεξαγωγής της υπηρεσίας στους πυρ/κους Σταθμούς » και την υπ. αρίθμ. 51240. Φ. 105.6 15/12/1999 διαταγή του Α.Π.Σ.
 Παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για την αντικατάσταση της αποζημίωσης αυτής σύμφωνα με ότι ορίζουν οι παραπάνω σχετικές.        
 Σας αναφέρω τα παραπάνω και παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες .  
 
 
 
                                                                                                         ……………. …………….. 
                                                                                                                   ………………
 
.
Κατεβάστε εδώ την αναφορά σε  κανονική  μορφή : www.old.eakp.gr/pdf/anaforaapozimiosi.doc
 
 
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις