Ημερομηνία23-12-2009
ΤΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΜΑ 1Ο
γεια σας,μπραβο σας για την πολυ καλη δουλεια που κανετε παιδια, θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης! υπηρετω 10 χρονια σε π|κ ειμαι 66η σειρα.εχω δικαιωμα μεταθεσης σε υπηρεσια αλλη εκτος απο τον τοπο συμφεροντων μου? ευχαριστω!
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ :
Αγαπητέ συνάδελφε σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 11Α σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του άρθρου 22 του κανονισμού μεταθέσεων, προκύπτει ότι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι μέχρι και το βαθμό του Πυρονόμου που κατετάγησαν από την 62η εκπαιδευτική σειρά (εννοούνται όσοι κατατάχθηκαν με τις εκπαιδευτικές σειρές από το 1996 μέχρι και το 2006) είναι καταρχήν αμετακίνητοι και δεν έχουν εφαρμογή για αυτούς οι διατάξεις του κανονισμού μεταθέσεων, εκτός των άρθρων 12,13,15, 17 παρ.1,19,παρ.2 και 7 και 20 (δηλαδή μεταθέσεις για λόγους υγείας, σπουδών, αμοιβαίες μεταθέσεις, μεταθέσεις για συνυπηρέτηση με σύζυγο πυροσβεστικό ή δημόσιο υπάλληλο, μεταθέσεις σε νεοϊδρυθείσα υπηρεσία κ.λ.π.).
Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 22 εξαιρούνται των μεταθέσεων και αποσπάσεων και υπηρετούν στην πόλη που επιθυμούν οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών τέκνων, οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, οι υπάλληλοι που έχουν την επιμέλεια τουλάχιστον ενός (1) παιδιού και τελούν σε χηρεία, ή έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια συγγενούς εξ αίματος μέχρι και 2ου βαθμού, οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, οι διαζευγμένοι που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια έστω και ενός παιδιού, οι ολυμπιονίκες και οι παθόντες εν υπηρεσία ένεκα ταύτης και δια ταύτην   που βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, εφόσον δικαιολογείται θέση του βαθμού τους στην Υπηρεσία που υπηρετούν.
Επιπλέον σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 23 οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι μέχρι το βαθμό του Πυρονόμου που υπηρετούν σε Υπηρεσίες των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων εκτός της Λευκάδας, καθώς και στις υπηρεσίες νησιών που ανήκουν στις περιφερειακές Διοικήσεις Αττικής, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας εκτός Νομού Ευβοίας, μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να ζητήσουν με αίτησή τους τη μόνιμη παραμονή στην Υπηρεσία που υπηρετούν μέχρι το τέλος της σταδιοδρομίας τους, εφόσον δεν εξελιχθούν σε αξιωματικούς. Δικαίωμα να ζητήσουν με αίτησή τους μόνιμη παραμονή στις Υπηρεσίες αυτές έχουν και οι υπάλληλοι που θα υπηρετήσουν μελλοντικά στις Υπηρεσίες αυτές. Η αίτησή τους εισάγεται στο Συμβούλιο Μεταθέσεων το οποίο αποφαίνεται οριστικά. Οι αποφάσεις αυτές είναι υποχρεωτικές για τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Αρνητική απόφαση του Συμβουλίου πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου εφαρμόζονται και για κάθε άλλη Υπηρεσία του Σώματος πριν από την προκήρυξη διαγωνισμού κατάταξης για την κάλυψη θέσεων προσωπικού της Υπηρεσίας αυτής.
Οπότε σύμφωνα με τα παραπάνω απορρέει ότι εάν εμπίπτεις σε μια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, μπορείς να υποβάλλεις αίτηση μετάθεσης στο συμβούλιο μεταθέσεων.
Υπόδειγμα αίτησης θα βρεις στην ενότητα «Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις», στις δεκάδες απαντήσεις που έχουν δοθεί σε ανάλογα ερωτήματα.
Ο κανονισμός μεταθέσεων είναι αναρτημένος στην αρχική σελίδα του site.
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία και σου ευχόμαστε καλές γιορτές.
 
 
 
ΕΡΩΤΗΜΑ 2Ο
Γεια σας και και χιλια μπραβο για τον αγωνα που δινεται για ολους μας,θα ηθελα να
ρωτησω,οταν εχεις τρια παιδια και ανω, υπηρετεις -μετατηθεσαι σε οποια υπηρεσια θελεις ανεξαρτητα της πολης συμφεροντων?ευχαριστω για τον χρονο σας!
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ :
Αγαπητέ συνάδελφε σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια
Την απάντηση στο ερώτημά σου δίνει η παράγραφος 1 του άρθρου 22 του κανονισμού μεταθέσεων στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Εξαιρούνται των μεταθέσεων και αποσπάσεων και υπηρετούν στην πόλη που επιθυμούν οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών τέκνων, οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, οι υπάλληλοι που έχουν την επιμέλεια τουλάχιστον ενός (1) παιδιού και τελούν σε χηρεία, ή έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια συγγενούς εξ αίματος μέχρι και 2ου βαθμού, οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, οι διαζευγμένοι που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια έστω και ενός παιδιού, οι ολυμπιονίκες και οι παθόντες εν υπηρεσία ένεκα ταύτης και δια ταύτην   που βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, εφόσον δικαιολογείται θέση του βαθμού τους στην Υπηρεσία που υπηρετούν.»
Από τη συγκεκριμένη διάταξη απορρέει ότι όταν αιτείς μετάθεση για τους προαναφερθέντες λόγους, εξαιρείσαι από τον κανονισμό μεταθέσεων χωρίς περιορισμούς, οπότε δεν απαιτείται η πόλη που επιθυμείς να μετατεθείς, να συμπίπτει με την πόλη συμφερόντων.
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία και σου ευχόμαστε καλές γιορτές.
 
ΕΡΩΤΗΜΑ 3Ο 
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟΣ.1 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1996,1998 ΟΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ  ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΑΣ ΕΝΩ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
 2. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ , Η ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΣΠΙΤΙ (Α ΚΑΤΟΙΚΙΑ) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ;
3. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΟΥ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ, ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΟΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ
ΔΥΝΑΜΗ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ :
Αγαπητέ συνάδελφε όταν η Ε.Α.Κ.Π. έμπαινε στη διαδικασία να αναλύσει τον κανονισμό μεταθέσεων σύμφωνα με όλες τις τροποποιήσεις του (ενέργεια που δεν αποτόλμησαν να κάνουν ούτε οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι της Διεύθυνσης – Οργάνωσης Νομοθεσίας του Α.Π.Σ.), είχε ως στόχο να διευκολύνει τους συναδέλφους, οι οποίοι με μια προσεκτική μελέτη θα μπορούσαν πλέον να κατανοήσουν τις διατάξεις του, να γνωρίζουν τι δικαιούνται με βάση τη νομοθεσία και να το διεκδικούν, αλλά και να σταματήσουν να παραμένουν έρμαια στις ορέξεις των υπηρεσιακών παραγόντων και των εκλεγμένων στο συμβούλιο μεταθέσεων κυβερνητικών συνδικαλιστών της Π.Α.Σ.Κ.Π. και της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. που το έχουν από κοινού μετατρέψει σε παραμάγαζο ρουσφετιών με στόχο προσωπικά και κομματικά οφέλη, παραβιάζοντας ασύστολα την ισχύουσα νομοθεσία και καταρρακώνοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας. Ο κανονισμός μεταθέσεων είναι αναρτημένος στην αρχική σελίδα του site της Ε.Α.Κ.Π. όπου μία προσεκτική ανάγνωση θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τη φιλοσοφία των διατάξεων που τον διέπουν και κυρίως αυτών που σε αφορούν άμεσα.
Οι απαντήσεις των ερωτημάτων που αφορούν την περίπτωσή σου έχουν κατά σειρά ως εξής:
1) Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 11Α του κανονισμού μεταθέσεων οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι που κατετάγησαν στο Πυροσβεστικό σώμα, ως Δόκιμοι πυροσβέστες από την 62 εκπαιδευτική σειρά (καταταχθέντες το 1996) καθώς και όσοι κατατάσσονται εφεξής, μετατίθενται στην πόλη συμφέροντός τους μόνο εφόσον προκύψει σε αυτή πραγματική κενή οργανική θέση και ταυτόχρονα έχει προηγηθεί πρόσληψη πυροσβεστών στην υπηρεσία από την οποία επιθυμούν να μετατεθούν. Προκειμένου να μετατεθούν στην πόλη συμφέροντός τους λαμβάνεται υπόψη η μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας και προκειμένου για πυροσβεστικούς υπαλλήλους της ιδίας εκπαιδευτικής σειράς λαμβάνεται υπόψη η μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας που είχαν κατά την αποφοίτησή τους από τη σχολή πυροσβεστών. Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις των νέων συναδέλφων στην υπηρεσία του τόπου συμφερόντων σου πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι οι μεταθέσεις αυτές στην πλειοψηφία τους δεν προβλέπονται πουθενά από τον κανονισμό, γιατί οι νέοι συνάδελφοι από την 72η σειρά (καταταχθέντες το 2007) και μετά, είναι στην ουσία εκτός κανονισμού σε ότι αφορά τα κριτήρια των τοποθετήσεων - μεταθέσεων και αυτό οφείλεται στην αλλαγή του κανονισμού κατάταξης, αλλά και στη συνεχή αναβολή της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που θα τους εντάξει στον ισχύοντα κανονισμό (βλέπεις συνάδελφε εκεί οδηγούν οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις που γίνονται μόνο για να καλύψουν προσωπικά βολέματα και όχι την ομαλή λειτουργία του Π.Σ. και τις πραγματικές ανάγκες των υπαλλήλων του). Επιπλέον, καταστρατήγηση του κανονισμού υπήρξε και στις τοποθετήσεις των πυροσβεστών της 70ης και 71ης σειράς (καταταχθέντες το 2006), όπως και στις τοποθετήσεις – μεταθέσεις των αρχιπυροσβεστών τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά η Ε.Α.Κ.Π. αντιμετώπισε και αυτό το θέμα με συνέπεια, αρχικά καταγγέλλοντας όλες τις παράνομες μεθοδεύσεις και εν συνεχεία στηρίζοντας όσους συναδέλφους είχαν αδικηθεί, με υποδείγματα ενστάσεων προς το συμβούλιο μεταθέσεων και αρωγή για κατάθεση προσφυγής προς τα διοικητικά δικαστήρια σε συνεργασία με Δικηγόρο των Αθηνών, ως τη μοναδική προς το παρόν λύση από τη στιγμή που το προεδρείο της ομοσπονδίας μας και τα προεδρεία των περισσοτέρων σωματείων της χώρας (μη εξαιρουμένου και του σωματείου της περιοχής σου) κώφευαν προκλητικά αγνοώντας τους συναδέλφους και αφήνοντας τους κυριολεκτικά στη μοίρα τους. Στην ενότητα «Δείτε όλες τις ανακοινώσεις» θα δεις το ιστορικό των παρεμβάσεων της παράταξης μας, ενώ στην ενότητα «Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις» θα βρεις ανάλογες απαντήσεις και υποδείγματα ενστάσεων για κάθε περίπτωση. Πληροφοριακά πάντως σε ενημερώνουμε πως αρκετοί συνάδελφοι έχουν δικαιωθεί από τις παραπάνω ενέργειες και πραγματοποιήθηκε η μετάθεσή τους πριν μάλιστα εκδικαστεί η κατατιθέμενη αγωγή.   
2)Η αλλαγή πόλης συμφερόντων με τις προϋποθέσεις που αναφέρεις ορίζεται στο άρθρο 10Α του κανονισμού μεταθέσεων και αφορά τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους που κατατάχθηκαν στο Π.Σ. πριν το έτος 1996 για τους παρακάτω λόγους:
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 11Α του κανονισμού μεταθέσεων για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους που κατετάγησαν από την 62η εκπαιδευτική σειρά έχουν εφαρμογή από τον κανονισμό μεταθέσεων οι διατάξεις των άρθρων 12,13,14,15,19,παρ.2 και 7 και 20.
 Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 22 οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι μέχρι και το βαθμό του Πυρονόμου, που κατατάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α του παρόντος διατάγματος (εννοεί τις σειρές που κατετάγησαν από το 1996 έως και το 2006) είναι καταρχήν αμετακίνητοι και δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Κανονισμού Μεταθέσεων, εκτός των αποσπάσεων για υπηρεσιακούς λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.1 και 3 και των περιπτώσεων που αφορούν μεταθέσεις σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ.1, για λόγους υγείας, καταφανούς υπαιτιότητας του υπαλλήλου, αμοιβαίων μεταθέσεων μεταξύ τους και συνυπηρετήσεως με σύζυγο πυροσβεστικό υπάλληλο, για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 12, 14 και 15 παρ.1 και 4 του Κανονισμού Μεταθέσεων. Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις προηγούνται εκείνοι που δεν έχουν ξανά αποσπαστεί και σε όμοιες περιπτώσεις προηγούνται οι νεότεροι στο βαθμό. Ειδικά για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους αυτής της παραγράφου σε περίπτωση μετάθεσής τους λόγω καταφανούς υπαιτιότητας επιστρέφουν στην πόλη από την οποία μετατέθηκαν μετά διετία και σε περίπτωση μετάθεσής τους για λόγους υγείας, επιστρέφουν στην πόλη από την οποία μετατέθηκαν, όταν εκλείψουν οι λόγοι υγείας που προκάλεσαν αυτήν. 
3) Σε ότι αφορά το τρίτο ερώτημά σου πιστεύουμε ότι με την ανάλυση που προηγήθηκε μπορείς εύκολα να κατανοήσεις για ποιο λόγο παρατηρείται το φαινόμενο σε ορισμένες υπηρεσίες η πλειοψηφία των υπηρετούντων να είναι εκτός τόπου συμφερόντων είτε νόμιμα, είτε παράνομα.
Η λύση που σου προτείνουμε συνάδελφε προέρχεται μέσα από τις αρχές και τις θέσεις της παράταξης μας η οποία πέραν από τη συμβολή της για γνώση και κατανόηση των εργασιακών σου δικαιωμάτων, σου προτείνει ανοιχτά όπως και σε όλους τους συναδέλφους, να στηρίξεις την Ε.Α.Κ.Π. με την ψήφο σου τόσο στο υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής σου και να συμμετέχεις ενεργά σε όλες τις διεργασίες της μοναδικής παράταξης που δραστηριοποιείται δυναμικά στο χώρο και που αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για να απεγκλωβιστεί ο κλάδος από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η δύναμη της Ε.Α.Κ.Π. στα υπηρεσιακά συμβούλια ανέβηκε σημαντικά  και για λίγους μόνο ψήφους χάθηκε η έδρα και η ευκαιρία για να αλλάξει πλεύση το υπηρεσιακό συμβούλιο (για αυτό άλλωστε έγιναν τόσες και τόσες προσπάθειες να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα), αν και φοβόμαστε μήπως μέχρι την επόμενη φορά έχουν καταργήσει και αυτόν τον θεσμό. Η παράταξή μας δεσμεύεται ότι με την εκλογή εκπροσώπου της στο συμβούλιο, θα συμβάλλει καταλυτικά στην αποτροπή των καταστρατηγήσεων του κανονισμού και την εξαφάνιση των πελατειακών σχέσεων που έχουν επιβληθεί με την ανοχή των παρατάξεων της Π.Α.Σ.Κ.Π. και της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ..
Πιστεύουμε ότι καλύψαμε όλα τα ερωτήματά σου.
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία και σου ευχόμαστε καλές γιορτές.
 
 
 
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις