Ημερομηνία:18-02-2010
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΥΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

 Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η     Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                        Ε.Α.Κ.Π. 
 Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                                                                                                         . 
   Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891, Website WWW.old.eakp.grEmail: info@eakp ,
 
ΑΘΗΝΑ  19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2010       
 
                                            Προς: Κο Αρχηγό Π.Σ. Στυλιανό Στεφανίδη  
             
                                   Κοιν/ση: 1ον Ko  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλη Χρυσοχοϊδη                   
                                                   2ον Kο. ΥφυπουργόΠροστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια              
                                                   3ον  Κο   Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Αντ/γο Κεσαπίδη Κων/νο 
                                                  4ον Κο   Διοικητή Π.Υ.Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης  
                                                  5ον Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας Α.Π.Σ.                              
                                                  6ον  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.-Πρωτ/μιες Ενώσεις.  
                                                                                                                                                                                                                                                 
ΘΕΜΑ : « Υπερεργασία και συνθήκες εργασίας πυροσβεστών που εμπλέκονται στις πλημμυροπαθείς
                  περιοχές του Έβρου »
 
   Κύριε Αρχηγέ, αλλεπάλληλες καταγγελίες συναδέλφων μας που έχουν μεταβεί από όμορες υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς ενίσχυση των υπηρεσιών του Νομού Έβρου, μας υποχρεώνουν να σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση τους για τον τρόπο με τον οποίο εξαναγκάζονται  σε υπερεργασία μέχρι και 48 ώρες και δίχως ουσιαστική ανάπαυση και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
  Γενικότερα παρατηρείται μία χωρίς λόγο απροθυμία από τις υπεύθυνες διοικήσεις για την έγκαιρη αλλαγή των υπαλλήλων τους, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από την φύση του συμβάντος που καλούνται να αντιμετωπίσουν.  
 Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν μακριά από τις έδρες στους για διάστημα τριών και πλέον ημερών, με ότι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες υγιεινής και την γενικότερη κατάσταση της ασφάλειας και της υγείας τους. 
  Έχουν καταγγελθεί γεγονότα, όπου τα πληρώματα οχημάτων μετά από πολύωρη εξαντλητική εργασία την μόνη διέξοδο που έχουν για μία ολιγόλεπτη ανάπαυση είναι μέσα στα ίδια τα πυροσβεστικά οχήματα. 
 
  Κύριε Αρχηγέ όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε, δεν συμπίπτουν με τις θέσεις που έχετε εκφράσει για την ασφάλεια και την προστασία των πυροσβεστών από τα εξαντλητικά ωράρια και που χάριν αυτών όπως διατείνεστε προχωρήσατε στην εφαρμογή του 8ωρου εξαήμερου.
  Ήδη όπως σας έχει επισημανθεί υπήρξαν περιπτώσεις όπου πυροσβέστες κυρίως πυροσβεστικών κλιμακίων που έχουν έλλειψη προσωπικού, μετά από την κατανομή σε τέσσερεις βάρδιες της δύναμης τους από τρεις που ήταν, υποχρεώθηκαν προκειμένου να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν σε συνεχόμενη εργασία 4 και πλέον 8ωρων.
  Τώρα με αφορμή τις πλημμύρες η υπερεργασία αυτή έφθασε στις 48 ώρες και κατά τα φαινόμενα ως συνέπεια της τραγικής έλλειψης δύναμης, των αποφάσεων για το ωράριο και την μείωση της δύναμης των πυροσβεστικών κλιμακίων μέσω της ανακατανομής, την αντιπυρική περίοδο θα προκύψουν νέα ρεκόρ υπερεργασίας στα οποία οι πυροσβέστες τα τελευταία δέκα χρόνια ως αποτέλεσμα των αντιδασικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν έχουν διαπρέψει.  
 
 Με δεδομένο ότι:
·                Οι πυροσβέστες είναι πάντα στο πλευρό του ελληνικού Λαού σε κάθε δύσκολη στιγμή έτοιμοι για να προστρέξουν σε βοήθεια, ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια αντοχής όπως συμβαίνει και αυτή την φορά στις πλημμυρισμένες περιοχές του Έβρου, γεγονός που χαίρει της τιμητικής αναγνώρισης των Ελλήνων πολιτών.
·                Δεν παύουν όμως να είναι εργαζόμενοι και να έχουν την απαίτηση για καλύτερες συνθήκες εργασίας και να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων σχετικά με το ωράριο εργασίας τους και την ασφάλεια τους.
 
  Σας ζητάμε να παρέμβετε άμεσα, ώστε να εκλείψουν όλα αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα σε βάρος των πυροσβεστών στην περιοχή του Έβρου και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν.    
 
                                                                        Για την Ε.Α.Κ.Π.
                                            Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                                     Καραγκούνης Δημήτρης – Μιχαήλ Μιχαήλ
.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ : www.old.eakp.gr/pdf/eyro.doc


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.