Ημερομηνία:07-03-2010
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ Π.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ Π.Κ. ΚΑΙ ΤΙΣ Π.Υ.

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η      Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η      Κ Ι Ν Η Σ Η     Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                        Ε.Α.Κ.Π. 
  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                                                                          . 
 Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891, Website WWW.old.eakp.gr , Email: info@eak
 
ΑΘΗΝΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010                                        ΠΡΟΣ:
Κο Αρχηγό του Π.Σ. Στυλιανό Στεφανίδη
 
ΚΟΙΝ.:
1ον Κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 
      Μιχάλη ΧρυσοχοΪδη
 2ον κ. Υπουργό Υγείας & κοινωνικής Αλληλεγγύης 
       Μαριλίζα  Ξενογιαννακοπούλου   
 3ον κ.Υφυπουργό προστασίας του Πολίτη  Σπύρο Βούγια     
 4ον Διεύθυνσης Υγιεινής   & Ασφάλειας του Α.Π.Σ.
 5ον Διοικητή Π.Υ. Περ/ρειας Στερεάς Ελλάδας.
 6ον  Πολιτικούς Φορείς  - Μ.Μ.Ε.  
 7ον Α.Δ.Ε.Δ.Υ.- Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.- Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Π.Σ.                                                                                                                                                                   
 

.

   ΘΕΜΑ: Η έλλειψη καθαριότητας και η ασφάλεια του πυροσβεστικού προσωπικού
 
  Κύριε Αρχηγέ κάθε θεσμική αλλαγή που επιχειρείται στο Π.Σ. εδώ και τρείς μήνες κατ΄ εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής τις οποίας εντέλλεστε να υλοποιήσετε, ως σημείο αναφοράς υπάρχει πάντα η λέξη « ασφάλεια».
 Τον όρο ασφάλεια, τον επικαλείστε για τους εργαζόμενους του Π.Σ. είτε για την σύνταξη του σχετικού προεδρικού διατάγματος για την υγιεινή και ασφάλεια, είτε στην προσπάθεια σας να δικαιολογήσετε τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας.      
 Τον επικαλείστε επίσης και κυρίως η πολιτική μας ηγεσία για την ασφάλεια των πολιτών και γενικότερα της χώρας, μέσω της επιχειρούμενης ψευδεπίγραφης κατ εμάς, αναδιοργάνωσης ή αναδιάρθρωσης του Π.Σ. που σχεδιάζεται και υλοποιείτε σιγά σιγά και εν κρυπτώ από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου.
  •                Το πως νοείται η προστασία του προσωπικού μέσω του χρόνου εργασίας το συνειδητοποίησαν οι πυροσβέστες που ενεπλάκησαν στις πλημμυρισμένες περιοχές του Έβρου, όπως σας ενημερώσαμε με το από 19/2/2010 έγγραφο μας. 
  •                Το πώς νοείται τόσο η δική μας ασφάλεια όσο και η προστασία των πολιτών και η πυρασφάλεια της χώρας μέσω των επιχειρούμενων οργανωτικών αλλαγών του Π.Σ , το διαπιστώσαμε με την μείωση της δύναμης κατά 1/3 περίπου των πυροσβεστικών κλιμακίων μέσω της ανακατανομής της υπηρετούσας δύναμης για το 2010 και της περαιτέρω μείωσης των κονδυλίων για όλους τους τομείς του Π.Σ. ( Προσλήψεων, υποδομών, εξοπλισμού, συντήρησης, αναλώσιμων υλικών, εκπαίδευσης κ.λ.π).
   Αυτό όμως που πραγματικά είναι αποκαλυπτικό για το ψευδεπίγραφο του όρου « ασφάλεια» που χρησιμοποιείτε, είναι η εξοργιστική αδιαφορία που επιδεικνύετε τόσο εσείς όσο και η πολιτική ηγεσία για την υγεία των πυροσβεστών και κατά συνέπεια των οικογενειών τους σε σχέση πάντα με την υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη, καθημερινή και σύμφωνα με τους κανόνες της σωστής υγιεινής καθαριότητα στους χώρους των υπηρεσιών όπου εργάζονται.
  Η κατάσταση για δεκάδες Πυροσβεστικά Κλιμάκια είναι απελπιστική από την έλλειψη καθαριότητας όπως σας έχουμε ενημέρωση κατά επανάληψη εγγράφως και κατ ίδιαν, τώρα πλέον αρχίζει να απασχολεί και κεντρικές υπηρεσίες όπως εδώ και πλέον τους δύο μήνες την Π.Υ. Μακρακώμης που οι υπάλληλοι της υποχρεώνονται εκτός των άλλων καθηκόντων να κάνουν και την καθημερινή καθαριότητα των χώρων της υπηρεσίας τους με ότι αυτό συνεπάγεται.      
  Κύριε Αρχηγέ   
  •              Οι διατάξεις του Νόμου 1568/85 βάση του άρθρου 9 του Νόμου 3144/2003 επεκτάθηκε η εφαρμογή τους και για το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας. Ειδικότερα οι διατάξεις του άρθρου 17 Σχεδιασμός χωρών εργασίας, όπου αναφέρει εκτός των άλλων υποχρεώσεων του εργοδότη « …..η μελέτη των χώρων εργασίας για την δημιουργία ασφαλούς και υγιεινού περιβάλλοντος..» και του άρθρου 32 Γενικές υποχρεώσεις εργοδοτών εργαζόμενων «….. ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει κάθε μέτρο, που απαιτείται ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία τους……», όπως σας επισημάναμε μέσω του από 3/3/2010 εγγράφου μας, ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς να χρειάζεται κανένα κατ εξουσιοδότηση Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή τους.  
  •              Αν όμως αυτού του είδους το εργασιακό περιβάλλον που έχετε εξασφαλίσει για τους πυροσβέστες σας ικανοποιεί και δεν σας ανησυχεί για τις συνέπειες σε βάρος της υγείας των πυροσβεστών και των οικογενειών τους, είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για εμάς και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα αντιδράσουμε μαζί με τους εργαζόμενους στα πλαίσια των συνταγματικών μας δικαιωμάτων που παραβιάζονται και με δική σας ευθύνη.
                                                                  Για την Ε.Α.Κ.Π.
                                                   Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                             Καραγκούνης Δημήτρης - Μιχαήλ Μιχαήλ 
.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ : www.old.eakp.gr/pdf/kathariotitaa.doc


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.