Ημερομηνία:29-04-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΕΥΠΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΙΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η     Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
.
ΑΘΗΝΑ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ΜΕ ΤΟΝ   ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΙΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010
 
   Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 και Ω/17.00’ πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν και τα δύο μέλη του Δ.Σ. της Ε.Α.Κ.Π.    
.
                                                   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
    Υπό το βάρος των συνεχόμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα και των έντονων αντιδράσεων σε όλα τα επίπεδα που εκδηλώθηκαν κυρίως με πρωτοβουλίες της Ε.Α.Κ.Π. σχετικά με την πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέναντι στα ζητήματα του κλάδου, η στάση του Υπουργού ήταν σαφώς διαφοροποιημένη σε σχέση με την άκαμπτη, σκληρή και απαξιωτική στάση που έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στα συνδικαλιστικά όργανα και τα προβλήματα των εργαζομένων με αποκορύφωμα την στάση του στην συνάντηση της 28ης Ιανουαρίου.  
 •                Από το « διαφωνώ με όλα » που είχε πει σαν απάντηση σε ότι προτάθηκε από την πλευρά των συνδικαλιστικών οργάνων σε εκείνη την συνάντηση, μία μέρα πριν την μεγάλη κινητοποίηση της 29ης Ιανουαρίου, πήγαμε στο «πέστε μου τι προτείνετε» και δέχτηκε διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή του ωραρίου και του κανονισμού μεταθέσεων.     
 •                Από το «αναλαμβάνω την ευθύνη» που ειπώθηκε σε εκείνη την συνάντηση για τις ανατροπές που προωθούνταν σε όλα σχεδόν τα εργασιακά ζητήματα ( ωράριο, κανονισμό μεταθέσεων, ανακατανομή δύναμης κ.λ.π. ) περάσαμε στο ότι φταίει λίγο η « ξεροκεφαλιά » της Φυσικής Ηγεσίας και λίγο η δική μας, των συνδικαλιστών δηλαδή.
  Με άλλα λόγια η μετεξέλιξη της στάσης του Υπουργού αποτελεί προσπάθεια:
 •              Κατευνασμού αντιδράσεων και εξοικονόμησης χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο όπου θα μπει σε εφαρμογή η γενικότερη πολιτική αναδιάρθρωσης (αποσάθρωσης) του Π.Σ. εν όψει του «Καλλικράτη», αφού δήλωσε ότι τον Οκτώβριο και σε σχέση με την εφαρμογή του Καλλικράτη «θα κλείσουν σχεδόν όλα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια»:
 •                Εκτόνωσης των αναμενόμενων αντιδράσεων κατά την διάρκεια της νέας αντιπυρικής περιόδου που προκαλεί εκτός των άλλων και η επιπρόσθετη επιβάρυνση των εργαζομένων του Π.Σ. από τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν στο όνομα της οικονομικής κρίσης.
 •                Να μην υπάρξουν δύο μέτωπα ανοιχτά ( μονίμων και συμβασιούχων ) μέσα στην αντιπυρική περίοδο αφού αναμένονται πιθανές αντιδράσεις από τους συμβασιούχους πυροσβέστες μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για πεντάμηνη σύμβαση αντί της μονιμοποίησης από το 2011 που τους είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εξασφαλίσει αντίστοιχη εργασιακή ειρήνη από την πλευρά των συμβασιούχων όταν άνοιγε το μέτωπο των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις του μόνιμου προσωπικού του Π.Σ.                                                                                   
                                              ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
         Υπό το πρίσμα λοιπόν όλων των παραπάνω παραμέτρων ο Υπουργός δήλωσε και δέχτηκε τα παρακάτω:
 •           ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ    
   Στην απαίτηση της Ε.Α.Κ.Π. να δοθεί από τον Υπουργό μία ποιο σαφή και ξεκάθαρη απάντηση σε σχέση με την έντονη φημολογία που υπάρχει για το τι θα γίνει με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού στην αρχή της συζήτησης είχε δηλώσει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται καμία ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας για τα σώματα ασφαλείας, αλλά περίπου σε βάθος 6μηνου θα έρθουν σχετικές ρυθμίσεις για τους ένστολους για τα όρια ηλικίας δήλωσε:           
   «Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση στο νομοσχέδιο του κυρίου Λοβέρδου για τα σώματα ασφαλείας αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι θα προκύψει από την παρέμβαση του Δ.Ν.Τ. σχετικά με το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, πάντως αν προκύψει κάτι θα σας ενημερώσω αμέσως». Σαφέστατη και «καθησυχαστική» η απάντηση.  
   Από δήλωση όπως του κυρίου Υπουργού σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει στο ασφαλιστικό καθεστώς των Σ.Α. για τα όρια ηλικίας, ότι οι αλλαγές αυτές συμπίπτουν με τις προτάσεις των προεδρείων των Ομοσπονδιών των σωμάτων ασφαλείας, αποκαλύφθηκε ότι:
 Τα προεδρεία έχουν εν κρυπτώ ανοιχτό διάλογο με τον Υπουργό και διαπραγματεύονται την αύξηση των ορίων ηλικίας με σχετικές προτάσεις και την ίδια στιγμή δεν έχουν κάνει καμία ενημέρωση στους εργαζόμενους των Σ.Α. και στα συνδικαλιστικά τους όργανα. 
  Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός αυτό, γιατί όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα αποτελεί για χρόνια πάγια τακτική των συγκεκριμένων προεδρείων και ειδικά με τον ίδιο Υπουργό επί θητείας του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσον αφορά το επικίνδυνο και ανθυγιεινό, το μισθολόγιο κ.λ.π. Θα θυμίσουμε επίσης ότι το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. έκρυβε την πρόταση του για το Βαθμολόγιο, που ενώ δεν την παρουσίαζε στο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και γενικότερα τους εργαζόμενους την είχε καταθέσει όμως εδώ και δύο χρόνια στην επιτροπή του ΑΠΣ μέσω της οποίας πρότεινε την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 59 όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Ε.Α.Κ.Π.     
 Καταγγέλλουμε αυτή την στάση του προεδρείου και το καλούμε να σταματήσει την εν κρυπτώ τακτική διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων μας. Οφείλει άμεσα να ενημερώσει τα συνδικαλιστικά όργανα και τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και να εξαγγείλει κινητοποιήσεις για να μην περάσουν οι ανατροπές.  
 •           ΩΡΑΡΙΟ  
 Μετά από σχετικό διάλογο και τις τοποθετήσεις και αφού τόνισε ότι είναι θέμα αρχής για αυτόν το 8ωρο, ο Υπουργός δέχτηκε τελικά με ευθύνη των πρωτοβάθμιων ενώσεων να καταγραφούν οι προθέσεις των εργαζομένων από όσα Π.Κ. και Π.Υ. έχουν λόγους να προτείνουν την αλλαγή του υπάρχοντος ωραρίου και στην συνέχεια με ευθύνη της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. να σταλεί σε αυτόν συνολική πρόταση. Τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν ας ισχύσουν για το καλοκαίρι και τον Οκτώβριο βλέπουμε, αφού μετά θα γίνει το κλείσιμο των Π.Κ. και δεν θα υπάρχουν πλέον οι λόγοι που επικαλούμαστε για την εφαρμογή του 24ωρου. Για το γεγονός ότι για το 24ωρο έχει προωθηθεί για έγκριση σχετική διάταξη στον Κ.Ε.Υ.Π.Σ. για την αντικατάσταση του από το 12ωρο είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. 
  Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. τόνισε από την αρχήν της συζήτησης ότι όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και εάν θέλουμε να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, πολιτική ηγεσία και συνδικάτα πρέπει να δούμε τι προέκυψε από την αψυχολόγητη ντε φάκτο εφαρμογή του εξαήμερου 8ωρου την στιγμή που ήταν γνωστή η κατάσταση των υπηρεσιών από την έλλειψη δύναμης και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους που μετακινούνται σε καθημερινή βάση από μακριά και ποιος τελικά ωφελήθηκε. Αφού διευκρίνισε ότι και για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι θέμα αρχής η εφαρμογή του πλήρες πενθημέρου με εξασφαλισμένη όμως την υπερεργασία, το 24ωρο αποτελεί όχι μόνο λύση για την έλλειψη δύναμης και την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, αλλά για την πλειοψηφία των Πυροσβεστικών Σωμάτων στην Ευρώπη και την Αμερική εφαρμόζεται ως ωράριο που εξυπηρετεί τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αφού στα πλαίσια αυτού πραγματοποιούνται, εκπαίδευση, σεμινάρια, έρευνα, εξάσκηση κ.λ.π . Παρουσίασε στον Υπουργό σχετικό αναλυτικό πίνακα με τα ωράρια που εφαρμόζονται στις Π.Υ. της Ισπανίας όπου κυριαρχεί το 24ωρο ( www.old.eakp.gr/pdf/ispanoi.doc). Για αυτούς λοιπόν τους λόγους πρότεινε η Ε.Α.Κ.Π. εάν η βούληση των εργαζομένων στις υπηρεσίες που θα εφαρμοστεί είναι να συνεχιστεί και μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, να διατηρηθεί.  
 Ο Υπουργός ανταπαντώντας είπε ότι θα εξεταστεί το ζήτημα αφού κατατεθούν οι προτάσεις άμεσα για τις υπηρεσίες που επιθυμούν αλλαγές ωραρίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι πρώτες αντιδράσεις για τις αλλαγές στο ωράριο προήλθαν από την πλευρά της Ε.Α.Κ.Π.  
 •           ΕΠΙΦΥΛΑΚΕΣ
   Για τις επιφυλακές είπε ότι πρέπει να γίνονται για την αντιμετώπιση των υπηρεσιακών αναγκών και ότι πρέπει να εφαρμόζεται σαν μέτρο και όταν ακόμη υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης συμβάντων ( στάδια επικινδυνότητας ) .
   Η ΕΑΚΠ αντέδρασε στο θέμα αυτό λέγοντας ότι είμαστε ο μόνος κλάδος στο δημόσιο που εφαρμόζεται το καθεστώς επιφυλακών και αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι δεν ισχύει για το Π.Σ. με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν το καθεστώς της υπερεργασίας που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.  Ζήτησε από τον Υπουργό την άμεση εφαρμογή του άρθρου 16 του Νόμου 3205/03 για να πάψει πλέον η ανέξοδη εκμετάλλευση των πυροσβεστών. Για το θέμα αυτό ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει. 
 •           ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ     
   Αφού έγινε σχετική συζήτηση για τις αρνητικές επιπτώσεις και τις ανατροπές στην ζωή εκατοντάδων οικογενειών που θα φέρουν οι προωθούμενες διατάξεις του νέου Π.Δ. για τον κανονισμό μεταθέσεων δεσμεύτηκε ότι θα παγώσει την διαδικασία των μεταθέσεων για τους υπεράριθμους που θα υπάρξουν βάση της ανακατανομής, καθώς και την προώθηση του νέου Π.Δ. και ζήτησε προτάσεις για έναν νέο κανονισμό. Η Ε.Α.Κ.Π. απάντησε ότι υπάρχουν αρκετές αδικίες από την στρεβλή εφαρμογή του κανονισμού που πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα και αφού τόνισε πως πρέπει αρχικά να αλλάξει ο κανονισμός κατάταξης με πρόβλεψη για κατά τόπους προσλήψεις, κατέθεσε εκ νέου στον ειδικό σύμβουλο του Υπουργού που ήταν παρών κύριο Ανθρακέα την ολοκληρωμένη πρόταση της υπό την μορφή ολοκληρωμένου Σχεδίου Π.Δ. Τονίστηκε ότι η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. καλύπτει όλες τις παραμέτρους για την εδραίωση της αξιοκρατίας και εάν υιοθετηθεί θα μπει οριστικό τέλος στην αναξιοκρατία και την ταλαιπωρία των εργαζομένων.  
 Είναι αξιοσημείωτο συνάδελφοι ότι το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αφού μέχρι σήμερα υπερασπίζονταν το σχέδιο Π.Δ. που είχε κατατεθεί επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης  και το οποίο ήταν εξίσου αναξιοκρατικό με το σημερινό και καταργούσε το αμετάθετο για όσες κατηγορίες το είχαν, τώρα εκ των υστέρων δεσμεύτηκε ότι θα κατεβάσει σχετική πρόταση. Η Ε.Α.Κ.Π. με αφορμή την πρόσκληση του Υπουργού για εκπόνηση νέου σχεδίου Π.Δ. καλεί την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. κι όλες τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις για να μην χάσουμε πλέον άλλον χρόνο να υιοθετήσουν και να στηρίξουν το 11σέλιδο σχέδιο Π.Δ. των 19 άρθρων  που προτείνει η Ε.Α.Κ.Π. (www.old.eakp.gr/pdf/protasikanonismometa.doc ) .        
 •           ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 
   Αν και τα χρονικά περιθώρια δεν επέτρεψαν περαιτέρω συζήτηση για άλλα θέματα, ο υπουργός για το θέμα αυτό ήδη έδειξε τις προθέσεις με την δήλωση για το επικείμενο κλείσιμο από τον Οκτώβριο του συνόλου σχεδόν των Π.Κ. που όπως είπε ήταν λάθος του όταν τα άνοιγε, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει με τους εκατοντάδες πυροσβέστες που υπηρετούν σε αυτά τι θα γίνει. Η Ε.Α.Κ.Π. εξέφρασε την διαφωνία της στον Υπουργό και τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση αυτή για την πυρασφάλεια δεκάδων περιοχών και τις δραματικές συνέπειες για το προσωπικό.
 •           ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Σε ερώτηση της Ε.Α.Κ.Π. για τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών περί της πεντάμηνης σύμβασης, ο Υπουργός απάντησε ότι ο ίδιος προσπαθεί να γίνουν ένας ή δύο οι μήνες παραπάνω!!!   Η  Ε.Α.Κ.Π. ζήτησε από τον Υπουργό οι συμβασιούχοι πυροσβέστες να συνδράμουν σε όλα τα συμβάντα του Π.Σ..   
 •           ΔΑΣΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑΔεν έδωσε σαφή απάντηση απλά ότι θα το εξετάσει με τους συναρμόδιους υπουργούς.
       Συναδέλφισσες–φοι, μετά από τις νέες εξελίξεις ας βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματα μας τι κερδίζουμε & τι χάνουμε.
 Ένα είναι σίγουρο όμως, πως ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνα. Αγώνας που έγινε κάτω από την συνεχή πίεση της Ε.Α.Κ.Π. Αν θέλουμε λοιπόν να πάμε ακόμη ένα βήμα παραπέρα ας μην υποστείλουμε την σημαία του.
.
                                                ΕΝΩΤΙΚΗ   ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
.


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.