Ημερομηνία:27-06-2006
Ανακοίνωση 5 Απριλίου 2006

Συνάδελφοι

Στις 30 Μαρτίου στην κοινή συνάντηση των συνδικαλιστικών οργάνων Π.Ο.Ε.Υ.Π..Σ. , Ε.Α.Π.Σ. και των προέδρων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων με την Φυσική και πολιτική Ηγεσία τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρα για το ποία θα είναι η μελλοντική πορεία των εργασιακών μας προβλημάτων αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος γενικότερα.

Ο νέος υπουργός σε μία ολιγόλεπτη τυπική εμφάνιση του αφού έδειξε πόσο σοβαρά λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις των προέδρων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και της Ε.Α.Π.Σ. με το να τους παροτρύνει να τελειώσουν πιο σύντομα την εισήγηση τους ( αυτή την αντιμετώπιση εισπράττεις όταν θεωρείσαι δεδομένος ) δεν είχε να ανακοινώσει τίποτε για τα χρόνια προβλήματα του κλάδου παρά μόνο τις 550 προσλήψεις που και αυτές θα γίνουν σε δύο δόσεις ( μισές το φθινόπωρο του 2006 και οι άλλες μισές αρχές του 2007 ) .

Στην συνέχεια αποχώρησε με ευχές για το μέλλον ζητώντας μας για άλλη μία φορά να αντιμετωπίσουμε εμείς και εμείς την όποια κατάσταση και να μην είμαστε « αχάριστοι» αφού θα γίνουν έστω και αυτές οι προσλήψεις .

Αυτό όμως που ήρθε να προσθέσει περισσότερη ανησυχία αλλά και να επιβεβαιώσει τις διαπιστώσεις μας για την μελλοντική εξέλιξη του Π.Σ. ήταν η δήλωση του Αρχηγού πως το πρόβλημα των Πυροσβεστικών κλιμακίων που υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού θα αντιμετωπιστεί με το να τα μετατρέψει σε « εθελοντικά κλιμάκια » για να υπαχθούν απευθείας στην ευθύνη των Δημοτικών Αρχών όπως προβλέπεται με το Π.Δ. 32/92.

Δηλαδή θα διαθέτει το Π.Σ. στους δήμους 3 έως 5 μόνιμους υπαλλήλους και από εκεί και στο εξής θα πρέπει ο δήμος να φροντίζει για όλα τα υπόλοιπα , να βρει εθελοντές , να συντηρεί τα κλιμάκια κ.λ.π..

Νάτο λοιπόν το επόμενο βήμα, μεταφέρουν αρμοδιότητες του Π.Σ στην τοπική αυτοδιοίκηση που στενάζει από υπο χρηματοδότηση και να ρίξουν απευθείας στην πλάτη των δημοτών το κόστος λειτουργίας και συντήρησης σε πρώτη φάση των πυροσβεστικών κλιμακίων, ακριβοπληρώνοντας μία επικίνδυνη από κάθε άποψη υποτιθέμενη πυρασφάλεια.

Αν όμως οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν , τα κλιμάκια θα κλείνουν με ευθύνη τους για να μην χρεωθεί η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος του κλεισίματος τους .

Όσο και εάν ο νέος Αρχηγός προσπάθησε να το περάσει σαν προσωπικό στόχο της θητείας του, είναι ξεκάθαρο ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων του δημόσιου τομέα που προωθούνται αργά αλλά σταθερά χρόνια τώρα και από τις δύο κυβερνήσεις .

Αντικειμενικός στόχος των αναδιαρθρώσεων είναι η συρρίκνωση των υπηρεσιών του δημοσίου και η ταυτόχρονη μείωση του μόνιμου προσωπικού σ αυτό για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του, μεταφέροντας αρμοδιότητες είτε στους δήμους είτε στους ιδιώτες .

 • Να λοιπόν γιατί δεν γίνονται προσλήψεις εδώ και 6 χρόνια για να καλυφθούν τα τεράστια κενά.
 • Να γιατί μειώθηκε το μόνιμο προσωπικό και αυξήθηκε το εποχιακό.
 • Να γιατί άφηναν τα κλιμάκια στην φυλεσπλαχνία των δήμων για να λειτουργήσουν.
 • Να γιατί έκαναν τα στραβά μάτια στην σωρεία των παραβιάσεων των καθηκόντων στα πυροσβεστικά κλιμάκια εντάσσοντας τους υπαλλήλους τους άτυπα στα συνεργεία των δήμων. Προετοίμαζαν το έδαφος για να εξοικειώνονται με την ιδέα και οι εργαζόμενοι στο Π.Σ αλλά και οι πολίτες παράλληλα .
 • Να γιατί ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ πρότεινε αντί να αναθέσουμε μελέτη σε ειδικούς για τα εργασιακά μας προβλήματα μισθολόγιο, ωράριο, ασφαλιστικά κ.λ.π να αναθέσουμε να μας συντάξουν μελέτη για τον εθελοντισμό! !

 Να τι σημαίνει η περίφημη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που επικαλούνται το τελευταίο διάστημα.

 • Μεταφορά στους δήμους των κλιμακίων σε πρώτη φάση και κλείσιμο τους εάν δεν αντέχουν το βάρος τους .
 • Μεταφορά των υπαλλήλων που υπηρετούν στα κλιμάκια στις κεντρικές υπηρεσίες για την κάλυψη των κενών τους μέχρι ώσπου να δούμε και μ αυτές τι θα γίνει μετά την αναμενόμενη μεγάλη φυγή πριν την έναρξη του αντιασφαλιστικού νόμου του 3029/2002 από την 1η Ιανουαρίου του 2008.
 • Να γιατί πέρασαν τον Φεβρουάριο του 2006 αθόρυβα την τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων με το Π.Δ. 17/2006 σχετικά με την μετακίνηση των υπαλλήλων από τα κλιμάκια που αναστέλλεται η λειτουργία τους .

Γι αυτό δεν θα καλυφθεί καμία κενή θέση των υπηρεσιών της επαρχίας με τις νέες προσλήψεις εκτός των 15 περίπου για την 4η ΕΜΑΚ που ακόμη δεν λειτουργεί και των 50 περίπου πλοηγών , κυβερνητών κ.λ.π. για τις ανάγκες των λιμενικών σταθμών και συνεργείων.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει και ακόμη μία δήλωση που έκανε ο Αρχηγός ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για το στεγαστικό πρόβλημα των υπηρεσιών και πως ευελπιστεί μέσα από τα προγράμματα για τις συμπράξεις του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα κάτι να γίνει.

 • Μήπως ανοίγει η κερκόπορτα για ενδεχόμενη εκμετάλλευση από τους ιδιώτες τομέων του Π.Σ σε ανταποδοτικό επίπεδο και πέρα από την αεροπυρόσβεση με τα ελικόπτερα που ήδη υφίσταται ;
 • Όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για τα συνδικαλιστικά μας όργανα προκειμένου να αντιδράσουν πριν έρθει και το τελειωτικό κτύπημα .
 • Δεν τους ανησυχεί το γεγονός ότι με την στασιμότητα στις προσλήψεις για έξη χρόνια και τις συνεχόμενες συνταξιοδοτήσεις μειώνονται τα αποθεματικά των ταμείων μας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε πτώχευση και θα οδηγηθούμε σε αντίστοιχο πρόβλημα και λύση όπως οι τράπεζες.
 • Αλήθεια τι κρύβει αυτή η περίφημη αναδιοργάνωση του Π.Σ. που όλο εξαγγέλλετε και όλο περιμένει στην γωνία ;
 • Γιατί στις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού δημόσιας τάξης γίνεται λόγος μόνο για την σχολή αξιωματικών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση ;
 • Μήπως εγκαταλείφθηκε η ιδέα για τις πανελλήνιες και για την σχολή πυροσβεστών λόγω ότι δεν έχουν κατά νου άλλες προσλήψεις μονίμου προσωπικού ;
 • Το άρθρο 18 στο σχέδιο Νόμου για την ίδρυση της αγροφυλακής που προβλέπει όριο ηλικίας στα 60 για ένα ένοπλο σώμα που είναι ενταγμένο στα σώματα ασφάλειας μήπως είναι η απ αρχή για την αύξηση και στα άλλους κλάδους του υπουργείου δημόσιας τάξης.
 • Το άρθρο 53 στη παράγραφο 7 του ίδιου σχεδίου Νόμου που προβλέπει εθελοντική ανάκληση από την εφεδρεία απόστρατων αξιωματικών του Π.Σ. από τον βαθμό του Πυράρχου και πάνω προκειμένου να μεταγάγουν στην αγροφυλακή για να καλύψουν θέσεις αγρονομικού διευθυντή μήπως είναι προπομπός για αυριανές γενικευμένες μετατάξεις ενόψει και της αύξησης του ορίου ηλικίας ;
Συνάδελφοι

Είναι πολλά τα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση .Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι πρέπει να περιμένουμε απαθείς και τις εξελίξεις .

Σκεφτείτε ότι όσο αυτοί μιλούσαν για αναβάθμιση από το 1998 του Π.Σ. τόσο εμείς βλέπαμε να μεγαλώνει η υποβάθμιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των συνθηκών εργασίας μας .

Να γιατί η Ε.Α.Κ.Π. η μόνη συνεπής αγωνιστική δύναμη που από το 1997 σας είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά σας καλεί να συμπαραταχθείτε στην δημιουργία ενός αγωνιστικού πόλου μέσα στα πλαίσια του Ομοσπονδίας και ενόψει του 8ου εκλογο απολογιστικού συνεδρίου της .

Η στάση των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και της Π.Α.Σ.Κ. Π. είναι δεδομένη δεν πρόκειται να αλλάξει. Υποταγή – Συμβιβασμός –Αδράνεια και πλάτη για να βοηθήσουν την όποια αντεργατική πολιτική να περάσει με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Συνάδελφοι .

Πάρτε πρωτοβουλία και δημιουργήστε σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο όπου απουσιάζουν ο αγωνιστικές φωνές ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ από συναδέλφους αγωνιστές αποφασισμένους να παλέψουν για τα δικαιώματα μας .
Κάθε στιγμή που περνάει είναι πολύτιμη οι εκλογές σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία είμαι κοντά ας μην χαθεί άλλη διετία .
ΤΏΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ

ΕΝΩΘΕΙΤΕ - ΠΑΛΕΨΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣΤΕ


ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.