Ημερομηνία:23-11-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η   Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν     
    Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος   
.                                                                                                                                                                  .                     .
 Τηλ .& fax :2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891- 6978520351, Website WWW.old.eakp.gr, Email: info@old.eakp.gr    
.                    
 Αθήνα 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010  
 
                ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 
.
    ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ - ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟΙΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
                                           
 Ξ Ε Σ Η Κ Ω Θ Ε Ι Τ Ε - Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Θ Ε Ι Τ Ε - Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Η Σ Τ Ε
                                                           
 Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ στις 9 του ΔΕΚΕΜΒΡΗ στην ΑΘΗΝΑ να ΓΙΝΕΙ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στους ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ που έχουν ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ για το Π.Σ. και  τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ & να αποτελέσει ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ για ότι μας ΣΤΕΡΗΣΑΝ και για ότι ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ     
 
 Συναδέλφισσες -Συνάδελφοι, Αξιωματικοί & Χαμηλόβαθμοι – Συμβασιούχοι του Πυροσβεστικού Σώματος, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών στα πλαίσια της απόφασης που πάρθηκε στις 22/11 στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σας καλείσε μαζικό ξεσηκωμό, με αφετηρία την Ένστολη Πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ  9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στην ΑΘΗΝΑ.
  Η πρόγευση που πήραμε από τα διεθνώς πρωτόγνωρα σκληρά μέτρα ( βλ. δηλώσεις Στρος Καν ) που μας επέβαλαν τα εντεταλμένα όργανα ( Δ.Ν.Τ. & Τρόικα ) της ντόπιας και ευρωπαϊκής οικονομικής ολιγαρχίας λεηλατώντας το εισόδημα και τα δικαιώματα μας, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών της εταίρων, προκειμένου να προστατέψουν τα κέρδη της από τις συνέπειες της κρίσης που η ίδια δημιούργησε, δεν θα είναι τίποτε μπροστά στις μελλοντικές ριζικές ανατροπές που σχεδιάζονται σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο.  
  •       Οι οικονομικές «εξισώσεις» προς τα κάτω που σχεδιάζονται μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου, αποτυπώνονται μέσα στις σημαντικά μειωμένες πιστώσεις για μισθούς & συντάξεις κατά 70.000.000 ευρώ περίπου που προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το Π.Σ. & κατά 21.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2009 για τις πρόσθετες-παρεπόμενες αμοιβές.
  •      Η λεηλασία του οικογενειακού μας εισοδήματος θα είναι ακόμη πιο μεγάλη μέσα από την σημαντική αύξηση του Φ.Π.Α. για όλα σχεδόν τα είδη και τις υπηρεσίες που αφορούν τις καθημερινές μας ανάγκες.
  •      Το ξεθεμελίωμα της κοινωνικής ασφάλισης θα συνεχιστεί με το κτύπημα μέσα από νέες νομοθετικές ρυθμίσεις των επικουρικών συντάξεων ( ακόμη περιμένουμε ενημέρωση για το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.) και την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των παροχών υγείας, ήδη διακόσιες και πλέον ιατρικές εξετάσεις δεν καλύπτονται και μία σειρά ιατρικοί σύλλογοι ανά την χώρα παρέχουν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του δημοσίου μόνο έναντι αμοιβής.  
  •      Η σιωπηρή διάλυση ακόμη και αυτού του υποτυπώδη ιστού πυρασφάλειας που υπάρχει στην χώρα παρά τα όσα υπέστη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και 2009 εξακριβώνεται μέσα από:
ü                  Το μαζικό κλείσιμο υπηρεσιών και κλιμακίων που ετοιμάζουν εν κρυπτό τα πρόθυμα για τον σκοπό αυτό υπηρεσιακά επιτελεία, στα πλαίσια εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής για την συρρίκνωση των οργανικών θέσεων στο δημόσιο τομέα, την περιστολή των λειτουργικών δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες και την μεταφορά αρμοδιοτήτων στους νέους Καλλικρατικούς δήμους.
ü                  Την συνεχόμενη σημαντική μείωση των πιστώσεων για τις λειτουργικές ανάγκες του Π.Σ. αφού από 121.008.569 ευρώ που ήταν το 2009, για το 2011 έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ σχεδόν φθάνοντας στα  65.200.000 ευρώ και σημειωτέον ότι το 2009 ήδη ήταν μειωμένες οι πιστώσεις κατά 60.000.000 ευρώ περίπου από τις προτάσεις που είχε καταθέσει η τότε Φυσική Ηγεσία για την κάλυψη των απαραίτητων λειτουργικών αναγκών του Π.Σ.   
ü                  Την εφαρμογή του μέτρου 1 προς 5 για τις προσλήψεις και για το Π.Σ. την στιγμή που υπάρχουν 4.000 οργανικά κενά.
ü                  Την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την ύπαρξη επικουρικών πυροσβεστών στο Π.Σ. που μέσω αυτών των θέσεων θα καταργούνται σταδιακά αντίστοιχες οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού με σκοπό:
----την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των οργανικών θέσεων που θα έχει ήδη προκληθεί από το μαζικό κλείσιμο υπηρεσιών και κλιμακίων και
----το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων αφού καταργείται πλέον η μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, μειώνονται οι  μισθολογικές απολαβές και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η εξέλιξη αυτή θα αξιοποιηθεί στο έπακρο για την ακόμη μεγαλύτερη παραπλάνηση των συμβασιούχων πυροσβεστών, τροφοδοτώντας τους φρούδες ελπίδες, εξασφαλίζοντας όμως την εργασιακή ειρήνη για την κυβέρνηση μέχρι να τους δοθεί το τελικό κτύπημα ( εάν δεν αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά ) που ετοιμάζεται και έχει ήδη προαναγγελθεί για τους συμβασιούχους του δημοσίου.
  •      Το νομοθετικό έκτρωμα που ετοίμασαν κατά παραγγελία τα υπηρεσιακά επιτελεία και το ονομάζουν νέο κανονισμό μεταθέσεων θα αξιοποιηθεί πλήρως για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών, σε αντιστάθμισμα των προσλήψεων που δεν πρόκειται να γίνουν και θα ισχύσει φυσικά για τις μετακινήσεις των δεκάδων πυροσβεστών από τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια που θα επιλεγούν για να κλείσουν. Γεγονός που θα σημάνει σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα την πλήρη οικονομική εξόντωση δεκάδων οικογενειών των πυροσβεστών. Ήδη κατά πληροφορίες το σχέδιο του κανονισμού αυτές τις μέρες επιστράφηκε πίσω από το Υπουργείο για κάποιες ασήμαντες μικροδιορθώσεις και πλέον είναι θέμα χρόνου η έγκρισή του. ( λιγότερο από μήνα ) .   
  •      Σε συνδυασμό με όλες τις διαθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη για το Π.Σ. πάνε πακέτο και οι αντεργατικοί σχεδιασμοί για το πολύπαθο ωράριο. Αφού οι μεθοδεύσεις για την εφαρμογή του 12ωρου δεν έχουν εγκαταλειφθεί, αντιθέτως μετά την θεσμοθέτηση του μέσω του άρθρου 23 του Π.Δ. 210/92 και την προσωρινή προφορική ισχύ του 24ωρου που ήταν στάχτη στα μάτια των πυροσβεστών για να περάσει αναίμακτα η αντιπυρική περίοδος, θα επανέλθουν δριμύτερες οι προσπάθειες για την πλήρη και συνολική επιβολή του και γενικότερα την αποσάθρωση του σταθερού χρόνου εργασίας στα πλαίσια εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την επιβολή ελαστικών μορφών ωραρίου.        
 
   Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει πλέον φως από πουθενά και όσο περιμένουμε άπραγοι θα χάνουμε συνεχώς. Εμείς οι πυροσβέστες έχουμε έναν ακόμη λόγο να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανελλαδικής μας διαμαρτυρίας γιατί χάσαμε και συνεχίζουμε να χάνουμε πολύ περισσότερα από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Δασικό επίδομα – Οδοιπορικά έξοδα μεταθέσεων – Χρωστούμενα ρεπό, όλα απλήρωτα με τον πιο αυθαίρετο και κυνικό τρόπο. Μ΄ ένα ωράριο στον αέρα και τον τρόμο της αναδιάρθρωσης προ των πυλών.
   Η Ε.Α.Κ.Π. είχε προειδοποιήσει για όλες αυτές τις δραματικές εξελίξεις στα εργασιακά μας δικαιώματα, όπως είχε προειδοποιήσει από το 1997 ( www.old.eakp.gr/view.php ) για την σημερινή διαλυτική πορεία του σώματος, την ώρα που οι πολιτικές, υπηρεσιακές και συνδικαλιστικές ηγεσίες έταζαν λαγούς με πετραχήλια και ζητούσαν υπομονή και μάταιες θυσίες από τους πυροσβέστες και την ελληνική κοινωνία με το παραμύθι της αναβάθμισης του Π.Σ. και της πυρασφάλειας της χώρας.
   Έτσι και σήμερα προσπαθούν να παραπλανήσουν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού παρά τις όποιες υποκριτικές αγωνιστικές τους κορώνες, καλλιεργώντας κλίμα προσδοκίας για θετικές ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας έναντι των αιτημάτων μας ( βλέπε σχετική ανακοίνωση της Π.Α.Σ.Κ. Π. www.old.eakp.gr/pdf/img066.pdf ) με αφορμή την επίσκεψη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. στον Υφυπουργό, ο οποίος δεν έδωσε απάντηση για κανένα από τα θέματα που του τέθηκαν και δεν δεσμεύτηκε σε τίποτε). Είτε προσπαθώντας από κοινού με το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ να μεταθέτουν όλο και πιο πίσω την απόφαση για κινητοποιήσεις, αφού δηλαδή περάσουν πρώτα οι αντεργατικές αλλαγές ( κανονισμός μεταθέσεων  – αναδιάρθρωση – ωράριο κ.λ.π.) όπως το έκαναν τον περασμένο Δεκέμβριο που άφησαν πρώτα να γίνουν οι αλλαγές στο ωράριο και μετά να γίνουν οι αντιδράσεις για άλλοθι. Το ίδιο προσπάθησαν να καταφέρουν και σε αυτή την πανελλαδική συνδιάσκεψη, αλλά κάτω από τις έντονες αντιδράσεις της Ε.Α.Κ.Π. και των παρευρισκομένων εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων ενώσεων αποφασίστηκε η πανελλαδική κινητοποίηση για της 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
     
  Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι, η απάντηση των εργαζομένων του Π.Σ. στις 9 Δεκεμβρίου επιβάλλεται να είναι μαζική – δυναμική και αποφασιστική και να έχει πολλούς αποδέκτες:
  •      Την πολιτική Ηγεσία για την απαξιωτική και αδιάφορη στάση που δείχνει απέναντι στα προβλήματα του κλάδου, από τη στιγμή που δεν έχει επιλύσει κανένα από τα καυτά θέματα που μας απασχολούν και μέχρι στιγμής ο νέος Υπουργός αποφεύγει να συναντήσει τα συνδικαλιστικά όργανα.   
  •      Την Φυσική Ηγεσία για την συνειδητή απαξίωση που εισπράττουμε όλοι οι πυροσβέστες, όταν κατά παράβαση των συνταγματικών της υποχρεώσεων αποφεύγει εδώ και ένα χρόνο να συναντήσει το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. που είναι το αντιπροσωπευτικότερο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου αφού εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του Π.Σ., γεγονός για το οποίο φέρει μεγάλη ευθύνη το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. που ανέχεται και δεν καταγγέλλει αυτή την απαράδεκτη από κάθε άποψη στάση. Την στιγμή μάλιστα που μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει προβεί η Φυσική Ηγεσία κατ επανάληψη σε συναντήσεις κατ’ επιλογή όπως με την Ε.Α.Π.Σ., κάποια πρωτοβάθμια σωματεία και την παράταξη της Π.Α.Σ.Κ. Π.
 Το ίδιο ακριβώς έπραξε και την Δευτέρα 22/11 όταν αντιπροσωπεία των παρευρισκομένων συνδικαλιστών στην πανελλαδική συνδιάσκεψη εκπροσώπων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων στα πλαίσια απόφασης της συνδιάσκεψης, ζήτησε να δει τον Αρχηγό για να του καταθέσει σχετικό υπόμνημα και να δοθούν κάποιες απαντήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση κ.λ.π αλλά ο Αρχηγός επικαλούμενος σύσκεψη μέσω του υπασπιστή του αρνήθηκε την συνάντηση, ζητώντας να αφήσει η αντιπροσωπεία το υπόμνημα στον Υπασπιστή και να αποχωρήσει. Γεγονός το οποίο στηλιτεύτηκε έντονα από την πλευρά της Ε.Α.Κ.Π. που έφερε αντίρρηση στο να αφεθεί το υπόμνημα εκείνη την στιγμή στο υπασπιστήριο, θεωρώντας άκρως απαξιωτική την ενέργεια της Φυσικής Ηγεσίας, ενώ παράλληλα απαίτησε να δεσμευτεί η Φυσική Ηγεσία σε τακτική συνάντηση με το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. εντός των ημερών.        
  •      Τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους για να εγγυηθούν ότι θα παλέψουν μέχρι να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα με την πρώτη ευκαιρία, ή θα παρασυρθούν από τυχόν παρελκυστικές και αποπροσανατολιστικές ενέργειες των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που θα είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία με σκοπό την υπονόμευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. 
 
                                            ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 
                                                                                                         
                                ΕΝΩΤΙΚΗ   ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ :www.old.eakp.gr/pdf/kinitopiisis9122010.doc


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.