Ημερομηνία:03-02-2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 31ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΠΥΡΟΝΟΜΩΝ - ΑΡΧ/ΣΤΩΝ - ΠΥΡ/ΣΤΩΝ

 Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η     Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν    
                                             Ε.Α.Κ.Π.
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος   
.                                                                    .
         Τηλ .& fax :2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891- 6978520351, Website WWW.old.eakp.gr, Email: info@old.eakp.gr                           
 
      Αθήνα 4 Φεβρουαρίου 2011 
 
 Σχετικά με την Συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μεταθέσεων Πυρονόμων - Αρχ/στων – Πυρ/στών της 31ης / 1 / 2011 και την γενικότερη λειτουργία του  
 
 Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι, στις 31/1/2011 συνεδρίασε το Υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων Πυρονόμων –Αρχ/στων – Πυροσβεστών με την νέα του σύνθεση.
 Το συμβούλιο κλήθηκε για να εξετάσει και να αποφασίσει σχετικά με αιτήσεις υπαλλήλων όπως :
·             355 αιτήσεις για απόσπαση χωρίς έξοδα δημοσίου. 
·                 4     «          «          «         με έξοδα δημοσίου για υπηρεσιακούς λόγους (Λιμένα Ηγουμενίτσας).
·                 2 αποσπάσεις για υπηρεσιακούς λόγους με έξοδα δημοσίου χωρίς αίτηση τους ( Λιμένα Ηγουμενίτσας).
·                 2 αιτήσεις για μετάθεση βάση του άρθρου 12 ( Λόγοι υγείας ).
·                 2      «        «         «           «     «    άρθρου  15 ( Συνυπηρέτηση).
·                 4      «        «         «           «      «   άρθρου  15 ( Αμοιβαίες ).
·               13      «        «        «          «     «   άρθρου   22 ( Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, δικαστική επιμέλεια μελών οικογένειας για λόγους υγείας, συνδικαλιστές, υπηρεσία γραφείου, επιμέλεια τέκνου).
·                 1 αίτηση για υπαγωγή σε άρθρα - 2 για μη προβλεπόμενες μεταθέσεις3 για ανανέωση πιστοποιητικών μεταθέσεων1 για αλλαγή τόπου συμφερόντων5 για εκλογή σε Καλλικρατικούς Δήμους.
·             Όπως επίσης για 27 άρσεις ένδειξης ως μέλη Συμβουλίων τοπικής αυτοδιοίκησης και 10 περιπτώσεις για λήξη θητείας μελών συμβουλίων και επιστροφή στην οργανική τους θέση.  
   Οι αποφάσεις του 5μελούς Υπηρεσιακού συμβουλίου που στο συμβούλιο της 31ης Ιανουαρίου απαρτίζονταν από 3 Αξιωματικούς του Π.Σ. ( 1 τακτικό και 2 αναπληρωματικά μέλη του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Κρίσεων) και 2 αιρετά μέλη, για μεν το σύνολο των έκτακτων μεταθέσεων και τις 6 αποσπάσεις για υπηρεσιακούς λόγους υπήρξε ομόφωνη απόφαση, αντιθέτως όμως με ευθύνη των 3 υπηρεσιακών μελών του συμβουλίου κατά παράβαση του άρθρου 20 του Π.Δ. 170/96 οι 355 αιτήσεις για αποσπάσεις δεν ελέχθησαν η κάθε μία ξεχωριστά, αλλά έγινε αποδεκτή από τα 3 υπηρεσιακά μέλη η απόφαση του Αρχηγού ως έχει, δηλαδή 256 εγκριθείσες και 99 απορριπτέες αιτήσεις αποσπάσεων χωρίς καμία αιτιολόγηση.
      
    Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, η 15ετη παθογένεια του υπηρεσιακού συμβουλίου μεταθέσεων με αφορμή το ζήτημα των αποσπάσεων αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο.
   Με αφορμή λοιπόν τόσο τα διαδικαστικά προβλήματα που προέκυψαν ( μη εγγραφή πρακτικών κατά την διάρκεια του συμβουλίου ), όσο και για τον τρόπο έγκρισης των αιτήσεων για τις αποσπάσεις,το αιρετό μέλος της Ε.Α.Κ.Π. στο υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων με απόλυτη σαφήνεια δήλωσε και πρότεινε τα εξής:
 •                 Είναι εκεί με εντολή των συναδέλφων για να συμβάλει ώστε να παίρνονται αξιοκρατικές αποφάσεις και ζητά στην βάση εξυπηρέτησης αυτής της αρχής να υπάρχει αγαστή συνεργασία με όλα τα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου. 
 •                       Είναι αδιανόητο για την εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία οποιουδήποτε συμβουλίου να μην κρατούνται πρακτικά κατά την διάρκεια των εργασιών του. Φέρουν ευθύνη για το θέμα αυτό οι εκάστοτε αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν όλοι οι προγενέστεροι αιρετοί εκπρόσωποι που ανέχτηκαν και συντήρησαν αυτή την κατάσταση, γεγονός το οποίο φανερώνει ότι γίνονταν στα πλαίσια συγκάλυψης ευθυνών και του ρουσφετολογικού δούνε και λαβείν για την εξασφάλιση ημετέρων. Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. ζήτησε από εδώ και στο εξής να κρατούνται πρακτικά κατά την διάρκεια του συμβουλίου.
 •                       Το καθεστώς χορήγησης των αποσπάσεων κατά παράβαση του άρθρου 20 με αδιαφανή και αναξιοκρατικά κριτήρια στις περισσότερες περιπτώσεις μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Το γεγονός ότι κλήθηκαν τα 2 αιρετά μέλη του συμβουλίου να τοποθετηθούν όχι για κάθε αίτηση ξεχωριστά αλλά στο σύνολο των 355 αιτήσεων σχετικά με την απόφαση του Αρχηγού με ένα ναι ή ένα όχι, ή να εξετασθούν μεμονωμένα κατ’ υπόδειξη τους κάποιες από τις απορριπτέες αιτήσεις για τις οποίες είχε αποφασίσει ο Αρχηγός, καταγγέλθηκε με κατηγορηματικό τρόπο από τον Εκπρόσωπο της Ε.Α.Κ.Π. ως τακτική που ακυρώνει τον ρόλο του υπηρεσιακού συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. τόνισε ότι το άρθρο 20 του Π.Δ. 170/96 ναι μεν αναφέρει ότι οι αποσπάσεις διενεργούνται με απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ. αλλά απαιτείται όμως η σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Η σύμφωνη γνώμη δεν νοείτε στο σύνολο των αιτήσεων αλλά για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αφού κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και έκανε σχετική αναφορά σε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αδικιών και προκλητικής ευνοιοκρατίας. Την εξέταση κατ περίπτωση ζήτησαν να γίνει και οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι, αλλά με ευθύνη των υπηρεσιακών παραγόντων και με κύριο επιχείρημα ότι είναι πολλές οι αιτήσεις και δεν υπάρχει χρόνος λόγω ότι είναι τελευταία μέρα του μήνα, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την έγκριση των αποφάσεων ακυρώνοντας έτσι με ευθύνη τους και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων τον ρόλο των δύο αιρετών μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου.
    Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. επισήμανε ότι η εντολή που έχει από τους εργαζόμενους του Π.Σ. είναι να διαφυλάξει την αξιοκρατία και να υπερασπιστεί την διαφάνεια των αποφάσεων που πρέπει να παίρνονται με ίσους όρους για όλους τους υπαλλήλους στο πνεύμα των ισχυουσών διατάξεων.  Έκανε αναφορά στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών φορέων και την δυσαρέσκεια που υπάρχει για τις αναξιοκρατικές αποφάσεις και τα λειτουργικά προβλήματα που δημιουργούν σε πολλά Π.Κ. και Π.Υ.  κατά παράβαση του εδαφ. α της παραγράφου 1 του άρθρου 20. Στην βάση αυτή κατέθεσε για να λάβει γνώση το υπηρεσιακό συμβούλιο και να καταχωρηθεί στα πρακτικά έγγραφη διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της Ε.Υ.Π.Σ. Λακωνίας για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από παρόμοιες παράνομες αποφάσεις στις υπηρεσίες του Νομού Λακωνίας και την πρόθεση της να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου.  Επισημαίνοντας τα παραπάνω τόνισε ότι όσοι με τις αποφάσεις τους καταστρατηγούν τις υφιστάμενες διατάξεις του κανονισμού μεταθέσεων αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη και ότι ως αιρετός εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. θα υπερασπιστεί κάθε εργαζόμενο που θα θιγεί από παράνομη απόφαση και θα βρεθεί στο πλευρό του σε κάθε περίπτωση.  
      Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Ε.Α..Κ.Π. με σκοπό την άμβλυνση των υπαρκτών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δεκάδες εργαζόμενοι του Π.Σ. που είναι μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και έχουν ανάγκη εξυπηρέτησης από τις αποσπάσεις και με αφορμή τις διαπιστώσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του συμβουλίου σε διαδικαστικά ζητήματα που δημιουργούν όμως προβλήματα στους υπαλλήλους, κατέθεσε τις κάτωθι προτάσεις:   
 •                        Να τηρούνται απαρέγκλιτα οι διατάξεις του κανονισμού για τις αποσπάσεις για όλους τους υπαλλήλους και να ικανοποιούνται κατά σειρά και με αξιοκρατικά κριτήρια οι αιτήσεις των υπαλλήλων και να μην λαμβάνονται υπόψη πολιτικές, ή υπηρεσιακές ευνοιοκρατικές παρεμβάσεις.
 •                        Να μην εγκρίνονται αποσπάσεις που δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες και στους υπαλλήλους από όπου αποχωρεί ο υπάλληλος όπως ρητά το προβλέπει το εδάφ. α της παρ 2 του άρθρου 20 του κανονισμού. Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υπαλλήλου να εξαντλούνται όλες οι υπηρεσιακές ενέργειες προκειμένου να καλυφθεί με το καλύτερο δυνατόν τρόπο το κενό του αιτούντα υπαλλήλου.         
 •                        Για το θέμα των μακροχρόνιων αποσπάσεων που γίνονται κατά παράβαση του κανονισμού, μπορεί ορισμένες από τις μακροχρόνιες αποσπάσεις να είναι άκρως αναγκαίες για τους υπαλλήλους που τις παίρνουν, θα μπορούσε όμως κάλλιστα να έχουν τακτοποιηθεί τόσα χρόνια οι συνάδελφοι αυτοί με μεταθέσεις, αλλά με ευθύνη των εκάστοτε πολιτικών και φυσικών ηγεσιών παραμένουν όμηροι των αποσπάσεων. Για την οριστική λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν αυτοί οι εργαζόμενοι κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο της Ε.Α.Κ.Π. αυτούσια η παρακάτω έγγραφη πρόταση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, η οποία σημειωτέων εμπεριέχεται και στην συνολική πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. για τον κανονισμό μεταθέσεων, η οποία όμως δεν λήφθηκε υπόψη στην σύνταξη του νέου κανονισμού που είναι προς υπογραφή. Ας λάβουν υπόψη το γεγονός αυτό οι συνάδελφοι που τους υποχρεώνουν τόσα χρόνια σε εξορία και τους σπρώχνουν σκόπιμα στα πολιτικά γραφεία για να παρακαλάνε για τις αποσπάσεις ομηρίας.    
                                                                          ΠΡΟΤΑΣΗ
                              Προς : Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων Πυρ/μων – Αρχ/στων – Πυρ/στων          
 Αθήνα 31/1/2011
   Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο των παράνομων αποφάσεων που λαμβάνονται από το Συμβούλιο Μεταθέσεων, για μακροχρόνιες αποσπάσεις προς εξυπηρέτηση ορισμένων συναδέλφων που υπηρετούν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση αυτή επιβαρύνθηκε περισσότερο με ευθύνη της ίδιας της πολιτείας και συγκεκριμένα με την αλλαγή του τρόπου κατάταξης δοκίμων πυροσβεστών, που γίνεται πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι για κατά τόπους κενά, καταθέτει την πρότασή της για να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα:
Προτείνουμε στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων την εισήγηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με χαρακτήρα κατεπείγοντος για έκδοση τροποιητικής διάταξης στον Κανονισμό Μεταθέσεων (Π.Δ. 170/1996 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), ώστε να μετατεθούν προς τον τόπο συμφερόντων τους όσοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι προσλήφθηκαν στο Π.Σ. από το 1996 έως το 2001 και παραμένουν εκτός τόπου συμφερόντων, ενώ έχουν τοποθετηθεί στις υπηρεσίες αυτές νεότεροι τους, προς άρση της αδικίας που έχουν υποστεί από τις στρεβλώσεις και τις καταστρατηγήσεις του κανονισμού μεταθέσεων.
Η διάταξη να συμπεριληφθεί άμεσα σε προεδρικό διάταγμα με την παρακάτω μορφή: «Οι κατατασσόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα από την 62η ως την 68η (ή την 69η ) εκπαιδευτική σειρά που υπηρετούν εκτός της πόλης συμφερόντων τους, μετατίθενται στην πόλη συμφερόντων τους με τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2011. Οι υπάλληλοι αυτοί εφόσον δεν υπάρχουν πραγματικά κενά στην υπηρεσία - πόλη συμφερόντων τους, παραμένουν ως υπεράριθμοι μέχρι την δημιουργία πραγματικών κενών λόγο μετάθεσης ή αποστρατείας άλλων υπαλλήλων».
                                             
 •                        Επίσης επισήμανε ότι από μόνη της η αναγραφή στις αποφάσεις των αποσπάσεων για «υπηρεσιακούς λόγους» δεν παρέχει καμία νομιμότητα στην επιμήκυνση των αποσπάσεων περάν του διμήνου γιατί γίνεται κατ επίφαση χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική διαταγή για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο των αιτήσεων των υπαλλήλων που ζητούν αποσπάσεις για προσωπικούς λόγους.  Για τον λόγο αυτό ζήτησε προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης παραμονής πέραν του διμήνου όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο, να εκδοθεί σχετική διαταγή από το Α.Π.Σ. για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών συγκεκριμένων Π.Κ. και Π.Υ. χωρίς έξοδα του δημοσίου για να μπορούν όσοι υπάλληλοι εξυπηρετούν άμεσες προσωπικές τους ανάγκες με τις αποσπάσεις να παραμένουν τουλάχιστον 4 μήνες κατ έτος και με την δυνατότητα επιμήκυνσης πέραν αυτών με δική τους απαίτηση.      
 •                        Προτάθηκε επίσης οι υπάλληλοι που υποβάλουν ελλιπής αιτήσεις και χωρίς την σχετική τεκμηρίωση στην βάση των όσων απαιτούν οι σχετικές διατάξεις είτε για μετάθεση είτε για απόσπαση, να ενημερώνονται έγκαιρα από το αρμόδιο γραφείο του Α.Π.Σ. για την τροποποίησή τους για να μην παραπέμπονται στο επόμενο συμβούλιο με ότι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση για τον κάθε υπάλληλο.
 •                        Επίσης με αφορμή αίτηση υπαλλήλου που δεν κοινοποιήθηκε έγκαιρα από την διοίκηση του στο υπηρεσιακό συμβούλιο, προτάθηκε να ενημερωθούν σχετικά οι διοικητές των υπηρεσιών ώστε να μην παρατηρείτε το φαινόμενο αυτό και να ελέγχονται αναλόγως τυχόν παρόμοια φαινόμενα που εκ των πραγμάτων δημιουργούν πρόβλημα στο υπάλληλο που δεν εξετάζεται έγκαιρα η αίτηση του.         
 
   Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, η Ε.Α.Κ.Π. τηρώντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εργαζόμενους του Π.Σ. προσπάθησε από την πρώτη συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου να υπερασπιστεί την αξιοκρατία των αποφάσεων και να καταθέσει σχετικές προτάσεις για ότι εκτιμά και διαπιστώνει πως δημιουργεί πρόβλημα στην απρόσκοπτη λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου μεταθέσεων. Επίσης όπως είχε δεσμευτεί αρχής γενομένης από το 1ο συμβούλιο θα ενημερώνει ανελλιπώς για όλες τις εξελίξεις που διαδραματίζονται κατά τις συνεδριάσεις του συμβουλίου μεταθέσεων, γεγονός που με ευθύνη όλων των προγενέστερων αιρετών μελών δεν έγινε ποτέ κατά την 15ετη λειτουργία του θεσμού με αποτέλεσμα οι αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου να μένουν εν κρυπτό.    
 •                     Δηλώνει ότι θα βρεθεί στο πλευρό κάθε συναδέλφου που θα αδικηθεί από παράνομη απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου και παράλληλα απέναντι σε όποιον συναινεί και συμβάλει στις παράνομες αποφάσεις, δίνοντας την μάχη ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα αποφάσεων που καταστρατηγούν την αξιοκρατία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να προστατευτεί επιτέλους η αξιοπρέπεια του κάθε συναδέλφου που του μετατρέπουν την ανάγκη και το δικαίωμα σε ρουσφετολογικό αλισβερίσι με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.       
 •                     Καλεί όσους συναδέλφους οι οποίοι λόγω ότι μπορεί κατά το παρελθόν να έχουν νοιώσει αδικημένοι από αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου και απογοητευμένοι πλέον από την υφιστάμενη κατάσταση και για τον λόγο αυτό να μην υποβάλουν σχετικές αιτήσεις, να το πράξουν τώρα εάν το επιβάλουν οι προσωπικές τους ανάγκες, ενημερώνοντας σχετικά την Ε.Α.Κ.Π. Καθώς επίσης και τους συναδέλφους που αδικήθηκαν από την πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού για τις αποσπάσεις να επανέλθουν με νέα αίτηση τους.    
 •                     Δεσμεύεται ότι θα αγωνισθεί σε κάθε επίπεδο για την εδραίωση και την προστασία της αξιοκρατίας όσο και εάν δυσκολέψουν οι καταστάσεις, μετά την ψήφιση του νέου κανονισμού και θα κάνει ότι μπορεί για την κατάργηση του και την εδραίωση ενός δίκαιου και αξιοκρατικού για όλους τους εργαζόμενους κανονισμού, όπως αυτός που έχει καταθέσει με την μορφή Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
 
                                                                               Για την Ε.Α.Κ.Π.
                                                                Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                          Βλάχος Δημήτριος - Καραγκούνης Δημήτριος – Μιχαήλ Μιχαήλ 
.
ΚΑΤΕΒΆΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ: www.old.eakp.gr/pdf/ypiresiako.doc
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.