Ημερομηνία28-07-2006
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΑΚΠ ΣΤΟ ΥΠ. ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ

 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π.  ΣΤΟ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ  
        
     Ακουλουθούν  9  έγγραφα
.
      Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η   Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                                     Ε.Α.Κ.Π. 
     Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
                                                                                                                                      .                                                                                                                                                                                                                                       
       Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Website WWW.old.eakp.gr , Email: info@old.eakp.gr
 
 ΑΘΗΝΑ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006
.
                                                                Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ 
 
   Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών την Πέμπτη 27 Ιουλίου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης .
   Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια που κατέβαλε η Ε.Α.Κ.Π. επί 20ημερου με ευθύνη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να γίνει συνάντηση εργασίας για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με:
 • ·        Την μεγάλη έλλειψη προσωπικού και τις συνέπειες που αυτή δημιουργεί στις εργασιακές μας σχέσεις και στην αποτελεσματικότητα του Π.Σ.
 • ·        Την επιχειρούμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Π.Σ στην τοπική Αυτοδιοίκηση όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από τις συνεχόμενες δηλώσεις της Φυσικής Ηγεσίας το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα εθελοντικά κλιμάκια και τις εθελοντικές υπηρεσίες .
 
   Λόγω ότι τα προβλήματα που απασχολούν το Π.Σ. σήμερα και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν χρόνια τώρα δεν είναι μόνο εσωτερική μας υπόθεση αλλά επηρεάζει το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας αφού αποδυναμώνεται και απαξιώνεται το σύστημα προστασίας που επιβάλετε να υπάρχει για την ζωή ,την περιουσία των Ελλήνων πολιτών και του δασικού μας πλούτου, στην παράσταση διαμαρτυρίας κλήθηκαν πληθώρα μαζικών συνδικαλιστικών φορέων.
 Στο κάλεσμα της Ε.Α.Κ.Π. ανταποκρίθηκαν οι Ομοσπονδίες : 1ον Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων – 2ον Κλωστοϋφαντουργών , Ιματισμού και Δέρματος – 3ον Τροφίμων και ποτών – 4ον Συνταξιούχων του ΙΚΑ και 5ον Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας .
 Στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών δεν επιτράπηκε να παραστούν στην συνάντηση για την επίδοση του ψηφίσματος παρά μόνο στην αντιπροσωπεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών .  
 Γεγονός που καταδικάστηκε έντονα από την Ε.Α.Κ.Π. και από τους εκπροσώπους των άλλων φορέων ως απαράδεκτο τόσο στο Υπουργείο όσο και στα Μ.Μ.Ε .
 Η συνάντηση έγινε με τον ιδιαίτερο του Υπουργού Κο Σκλάβο και τον σύμβουλο για θέματα του Π.Σ.Κο Νίκα .
 Ο υπουργός κατά δήλωση των παραγόντων του Υπουργείου έλειπε στην βουλή .
 Η Ε.Α.Κ.Π. επέδωσε το ψήφισμα με πληθώρα στατιστικών στοιχείων και ανέλυσε τα όσα αναφέρονται σε αυτό ζητώντας να τα λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις και να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Π.Σ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η κατάσταση .
 Η Ε.Α.Κ.Π. στην συνέχεια κατήγγειλε τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το συμβάν στην μεγάλη πυρκαγιά του Λαυρίου αφού σύμφωνα με δηλώσεις συναδέλφων που πήραν μέρος στην κατάσβεση τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή δεκάδων πυροσβεστών όταν υπήρξε κατάρρευση δεξαμενών με διάχυση εύφλεκτων χημικών υγρών που αναφλέχτηκε αμέσως και αφού εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
 Επίσης κατήγγειλε την έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων προστασίας που διαπίστωσε από μόνη της όταν επισκέφθηκε τον χώρο του συμβάντος κλιμάκιο της με το μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Μιχαήλ Μιχαήλ αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους πυροσβέστες σε ένα τόσο επιβαρημένο περιβάλλον δεν φορούσε προσωπίδα ή μάσκα χειρουργείου. 
 Για άλλη μία φορά η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση καταγγέλλει προς τον Ελληνικό Λαό ότι η κατάσταση που έχει περιέλθει το Π.Σ σήμερα και οι νέοι σχεδιασμοί που εξυφαίνονται για το μέλλον του στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων του δημόσιου τομέα, έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής του και πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλοι οι μαζικοί κοινωνικοί φορείς προκειμένου να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν με σκοπό την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Πυροσβεστικού Σώματος σε όλα τα επίπεδα . 
                                                                                                                                                                                                                                  
                                                                                     
 
    
 
                            
                Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α       Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α Σ
 
  Εμείς οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος και οι εκπρόσωποι των μαζικών κοινωνικών φορέων συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να επιδώσουμε μέσω του Υπουργού Δημόσιας Τάξης το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση.
 Αυτό που μας οδήγησε στην κοινή αυτή διαμαρτυρία είναι η αδιαφορία που επιδεικνύει και η σημερινή κυβέρνηση για ότι έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
   Κύριε Υπουργέ      
   Για μία ακόμη αντιπυρική περίοδο εδώ και 7 τουλάχιστον χρόνια το Π.Σ. παρά την αύξηση των αρμοδιοτήτων του και κατά συνέπεια την αύξηση του όγκου των συμβάντων που έχει να αντιμετωπίσει προτάσσει τον ίδιο αντιπυρικό σχεδιασμό χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή αλλά αντιθέτως με ακόμη λιγότερη δύναμη.
 Το Πυροσβεστικό Σώμα από την ημέρα ίδρυσης του αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση από άποψη περιεχόμενου και προσανατολισμού που είναι αποτέλεσμα προαποφασισμένων πολιτικών επιλογών στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων του δημόσιου τομέα.
 Η τρομερή έλλειψη προσωπικού είναι η «τεχνητή» εξέλιξη αυτής της πολιτικής η οποία δημιουργεί σοβαρότατες παρενέργειες σε όλους τους τομείς και για τον λόγο αυτό: 
·        Κανένας πλέον αντιπυρικός σχεδιασμός επί της ουσίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο σε επίπεδο ασκήσεων επί χάρτου.
·        Καμία οργανωτική προσπάθεια αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς να βασίζεται σε γενναία χρηματοδότηση προγραμμάτων προσλήψεων, του εκσυγχρονισμού, της εκπαίδευσης, των υποδομών αλλά και του εξοπλισμού.
·        Η εκπαίδευση έχει παραμείνει στα επίπεδα περασμένων δεκαετιών από πλευράς περιεχομένου και διάρκειας με τρίμηνη φοίτηση στην σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών σε μία εποχή που υπάρχει ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και έκρηξη δραστηριοτήτων, δίχως πεδία ασκήσεων και υποδομών για συνεχή εκπαίδευση των υπαλλήλων .
·        Η έρευνα υφίσταται πλέον μόνο ως γραπτή αναφορά όταν:
   Δεν υπάρχει κανένα ερευνητικό κέντρο, δεν προσλαμβάνονται πλέον επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που χρειάζεται το Π.Σ όπως χημικοί, μηχανικοί κ.λ.π. (Η χθεσινή πυρκαγιά του Λαυρίου ας προβληματίσει).
   Από το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού που προσέλαβε το Π.Σ. για τα δάση τους 65 Δασολόγους και 150 Δασοπόνους ασχολούνται με το αντικείμενο περίπου 12 !!!. Και είναι απορίας άξιον που με τόσο επιστημονικό προσωπικό επιπέδου Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. αναξιοποίητο σε τι αποσκοπεί η πρόσληψη με τον νέο διαγωνισμό 15 «ειδικών δασικής προστασίας» με πιστοποιητικό σπουδών από Ι.Ε.Κ.!!! 
·        Το δίκτυο πυρασφάλειας που υπάρχει σε όλη την χώρα μοιάζει σαν χάρτινος πύργος που σε μία ταυτόχρονη εκδήλωση μεγάλων συμβάντων θα καταρρεύσει.
     Η δήλωση της φυσικής ηγεσίας σε συνέντευξη τύπου το 2005 με αφορμή μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Εύβοια ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλα συμβάντα δασικών πυρκαγιών λόγω της έλλειψης προσωπικού ήταν η αποτύπωση της σκληρής πραγματικότητας. 
    Με αφορμή την μεγάλη χθεσινή πυρκαγιά σε βιομηχανία χημικών στο Λαύριο αναλογιστείτε λοιπόν την σοβαρότητα αυτής της δήλωσης για το τι σημαίνει πρακτικά για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του έλληνα πολίτη και για την προστασία του δασικού μας πλούτου. Όταν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αυτής κλήθηκαν ενισχύσεις και από δεκάδες άλλες υπηρεσίες των όμορων Περιφερειών, τι θα συνέβαινε εάν εκδηλώνονταν την ίδια στιγμή άλλο μεγάλο συμβάν αστικό ή δασικό ή πολλαπλά μικρά συμβάντα;
        Ενδεχόμενο το οποίο ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή όταν :  
 •      Την τελευταία 20ετία υπάρχει ραγδαία αύξηση των συμβάντων (135%) λόγω της συνεχόμενης διεύρυνσης αρμοδιοτήτων του Π.Σ και των κινδύνων που έχει δημιουργήσει η τεράστια τεχνολογική εξέλιξη στην παραγωγική διαδικασία και γενικότερα στον σύγχρονο τρόπο ζωής ενώ παράλληλα μειώνεται η δύναμη.   
 •      Η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών του Σώματος λειτουργούν με το στοιχειώδες προσωπικό με αποτέλεσμα κεντρικές υπηρεσίες πόλεων να λειτουργούν με βάρδιες 4, 5 και 6 υπαλλήλων και τα κλιμάκια με 1, 2 έως 3 για να αντιμετωπίσουν πληθώρα συμβάντων όταν η πυροσβεστική τακτική για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας προβλέπει 8 άνδρες για την πρώτη έξοδο για την αντιμετώπιση ενός μόνου αστικού συμβάντος .
    Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Δερβενοχωρίων όπου ξέσπασε και η πρόσφατη μεγάλη δασική πυρκαγιά στο οποίο υπηρετούν 5 μόνο πυροσβέστες μόνιμο προσωπικό από τους 17 που προβλέπεται.        
 •      Το 1/3 περίπου της οργανικής δύναμης είναι κενές θέσεις αφού δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη την τελευταία εξαετία (από το 2000). Οι 550 προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν δεν καλύπτουν ούτε αυτούς τους πυροσβέστες που θα αποχωρήσουν το 2007 με συνταξιοδότηση .
       Το γεγονός ότι μετά το 1998 που έγινε η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης όσο αυξάνουν οι υποχρεώσεις του Π.Σ αυξάνουν και οι κενές θέσεις με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί το ποσοστό τους αφού :
 •       Το 1998 η οργανική δύναμη ήταν 7.006 υπηρετούσαν 5.947 και τα κενά ήταν 1.059 / 15%   
 •       Το 2006 η οργανική δύναμη είναι 12.765 υπηρετούν 9.079 και τα κενά είναι 3.686 / 29%
Η υφιστάμενη κατάσταση στο Π.Σ. ενισχύει την εκτίμηση μας ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων του Δημόσιου τομέα.
 Οι συνέπειες λοιπόν της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε τόσο ευαίσθητους τομείς όπως ο δικός μας συνέπεια των περικοπών που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την λεγόμενη σύγκληση των οικονομιών των χωρών που ανήκουν σ΄ αυτήν αλλά και των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις με σκοπό την μείωση του εργατικού κόστους γίνονται εμφανέστατες με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο στον κλάδο μας.
   Οι Πυροσβέστες βιώνουν στο πετσί τους από πρώτο χέρι επί μία πενταετία τις συνέπειες αυτές μετρώντας 50.000 ημερών περίπου αδιάθετων αδειών και 110.000 οφειλόμενων ημερών ρεπόπου αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της απλήρωτης εκμετάλλευσης τους από τις εκατομμύρια ώρες που εργάστηκαν υπερωριακά για να εισπράξουν ως αντίτιμο αέρα κοπανιστό. 
 Εργάζονται κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες χωρίς ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας με αποτέλεσμα να θρηνούμε 16 νεκρούς από το 1998 και μετά με δεκάδες σακατεμένους από ατυχήματα και ασθένειες συνέπεια των επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών αφού πολλές φορές αναγκάζονται να εργαστούν συνεχόμενα 30 έως και 40 ώρες.
 Το πενθήμερο ποτέ δεν εφαρμόστηκε και τώρα προτρέπουν του υπαλλήλους με την υπογραφή τους να συναινέσουν σε όλες τις υπηρεσίες για την καθολική εφαρμογή της 24ωρης βάρδιας.
 Βάζουν το δίλημμα στους πυροσβέστες να διαλέξουν να μην παίρνουν τα ρεπό τους αν θέλουν να πάρουν καλοκαιρινή άδεια. 
 Οι θυσίες όμως των Πυροσβεστών κύριε Υπουργέ δεν έφθασαν και δεν φθάνουν από μόνες τους να αποσοβήσουν τις τεράστιες συνέπειες από την απώλεια εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης μέσα στην τελευταία πενταετία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και εξελίχθηκαν σε καταστροφικές λόγω της αντιδασικής πολιτικής που εφαρμόζεται εξ αιτίας αυτών των περικοπών.
 •       Η ύπαρξη ενός εύκαμπτου νομοθετικού πλαισίου με αποκορύφωμα την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για την εμπορευματική αξιοποίηση του δάσους και οι κατά καιρούς χαριστικές ρυθμίσεις στην ίδια λογική υπέρ των καταπατητών όπως και η τελευταία για τους 70.000.
 •      Η υπολειτουργία της δασικής υπηρεσίας εξ αιτίας των περικοπών στους τομείς πρόληψης, συντήρησης και διαχείρισης των δασών.
 •      Οι μεγάλες και μακρόχρονες ελλείψεις του Π .Σ σε προσωπικό και εξοπλισμό. 
 Όλα αυτά μαζί έγιναν και θα γίνονται πάντα το κίνητρο για να ενθαρρύνεται η επόμενη γενιά των καταπατητών του δασικού μας πλούτου. 
   Είναι καθαρά θέμα συγκυριών των καιρικών φαινομένων τα θετικά αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς από άποψη πυρκαγιών και η μέχρι τώρα πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Η περσινή μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικής όμως έφθασε να δείξει από μόνη της το μέγεθος του προβλήματος όταν τα οργανωμένα συμφέροντα αποφασίσουν να κτυπήσουν.
   Νοιώθουμε λοιπόν ότι χρησιμοποιούμαστε ασύστολα κύριε Υπουργέ και ότι από τις θυσίες μας και από τον αγώνα μας δεν κερδίζουμε ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός λαός.
   Με δεδομένο όλα τα παραπάνω προβλήματα εάν η κυβέρνηση τελικά επιλέξει αντί να τα επίλυση για καθαρά λόγους μείωσης των κρατικών δαπανών να μεταφέρει αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εθελοντική βάση τότε θα διαπράξει ακόμη ένα σφάλμα με οδυνηρές συνέπειες για τον Ελληνικό Λαό και το περιβάλλον.
 Είναι αυτονόητο τι σημαίνει να παραδίδεται η πυρασφάλεια ολόκληρων αστικών κέντρων και η προστασία του δασικού μας πλούτου στον εθελοντισμό και ακόμη χειρότερα όταν θα αναγκάζονται να τα κλείσουν λόγω του οικονομικού βάρους που καλούνται να αναλάβουν οι Δήμοι με δεδομένη την δυσχερή οικονομική τους κατάσταση.  
   Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Π.Σ και οι τραγικές διαστάσεις που έχουν πάρει δεν είναι συνέπεια μόνο των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του Π.Α.Σ.Ο.Κ. και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποτέλεσμα και της συμβιβαστικής, συναινετικής τακτικής που ακολούθησαν χρόνια τώρα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών μας οργάνων.      
          Προειδοποιούμε λοιπόν την Κυβέρνηση ότι:
 •       Η κατάσταση στο Π.Σ. έχει φθάσει στο απροχώρητο και εάν υπάρξει μία θερμή αντιπυρική περίοδο με ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε θύματα και να έχουμε καταστροφικές συνέπειες για τον δασικό μας πλούτο.
 •     Εάν συνεχίζει να αντιμετωπίζει με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο τα προβλήματα του κλάδου και ιδιαίτερα την έλλειψη δύναμης θα είναι ο κύριος και βασικός υπεύθυνος για όποιες συνέπειες υπάρξουν από την φετινή αντιπυρική περίοδο και θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στο Ελληνικό λαό.
 •       Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε πλέον ούτε μία γρατσουνιά σε βάρος Πυροσβέστη και θα αναζητήσουμε τις ευθύνες για οποιαδήποτε ατύχημα προκύψει .
      Οι προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων δεν λείπουν, υπάρχουν στα συρτάρια των αρμοδίων Υπουργών αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση.
   Για το βασικότερο όμως θέμα που απασχολεί το Π.Σ είναι η έλλειψη δύναμης και καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να εξαγγείλει άμεσα διαγωνισμό πρόσληψης τουλάχιστον 2.000 Πυροσβεστών με χρονοδιάγραμμα 2 ετών για την κάλυψη όλων των κενών του Π.Σ.  
 Την καλούμε επίσης να σταματήσει οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορά αρμοδιοτήτων του Π.Σ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αντί αυτού να προχωρήσει σε άμεση και ουσιαστική αναδιοργάνωση του Π.Σ. σε όλα τα επίπεδα.
   Εμείς δεσμευόμαστε από σήμερα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί άμεση και ουσιαστική λύση και καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς συμπαραστάτες στον δίκιο αγώνα μας γιατί η επιτυχής έκβασή του αφορά όλη την Ελληνική κοινωνία. 
 
                                               
 
                                                                        ΑΘΗΝΑ   27   Ιουνίου   2006    
 
 
                ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ   - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ -   ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ ΔΥΝΑΜΗ           
                                         ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
 
 
Γ
       ΚΑΤΑΝΟΜΗ   ΑΝΑ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ    ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ 
 
Ε
Ν
Ι
Κ
Α
 
Σ
Υ
Ν
Ο
Λ
Α
Α
 Τ
 Τ
   Ι
 Κ
 Η
 Σ
 
Σ
Τ
Ε
 Ρ.
 
 Ε
Λ
Λ
Α
Δ
Α
Σ
Δ
Υ
Τ.
 
Ε
Λ
Λ
Α
Δ
Α
Σ
Θ
Ε
Σ
Σ
Α
Λ
Ι
Α
Σ
Η
 Π
 Ε
   Ι
 Ρ
 Ο
 Υ
Π
Ε
Λ
Ο
Π
Ο
Ν
Ν
Η
Σ
Ο
Υ
Κ
Ε
Ν
Τ.
 
 Μ
Α
Κ
/
Ν
Ι
Α
Δ
Υ
Τ.
 
Μ
Α
Κ
/
Ν
Ι
Α
Α
Ν.
 
Μ
Α
Κ
 
Θ
Ρ
Α
Κ
Η
Ν
Ο
Τ.
 
 Α
Ι
Γ
Α
Ι
Ο
Υ
Β
Ο
Ρ.
 
Α
Ι
Γ
Α
Ι
Ο
Υ
Κ
 Ρ
 Η
 Τ
 Η
 Σ
Ι
Ο
Ν
Ι
Ω
Ν
 
Ν
Η
Σ
Ω
Ν
               ΥΔΡΟΦΟΡΑ & ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
 Υδροφόρα Πυροσβεστικά Οχ.
 
1.474
 
220
 
150
 
128
 
107
 
88
 
158
 
184
 
50
 
104
 
66
 
74
 
 80
 
 65
 Ειδικά Βοηθητικά Οχήματα
& 59 Μοτοσικλέτες
 962 + 59
1.021
 
263
 
65
 
82
 
67
 
57
 
69
 
128
 
30
 
63
 
21
 
35
 
55
 
27
 
ΣΥΝΟΛΟ OXHM.
 
2.495
 
483
 
215
 
210
 
174
 
145
 
227
 
312
 
80
 
167
 
87
 
109
 
135
 
 92
                                     ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ     
Πυρ/κες Υπ. Διοικητικές Υπ 
 
141
23
 6
12
14
13
 9
13
18
5
9
5
4
11
5
Πυροσβεστικά Κλιμάκια   
 
 
128
 7
16
 5
 9
 9
13
16
8
9
8
8
12
8
    ΣΥΝΟΛΟ 
 Π.Υ.   & Π.Κ.
 
 275
36
28
19
22
18
26
34
13
18
13
12
23
13
                                            ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ      ΔΥΝΑΜΗ      ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ      
 Αξιωματικοί 
1.163
   343
87
85
79
60
92
131
36
62
36
37
71
44
Υπαξιωματικοί & Πυροσβέστες
7.916
1.801
643
738
580
436
677
 
1.131
213
474
244
226
465
288
 ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΗΡ.      
 ΔΥΝΑΜΗΣ
 
9.079
 2.144
 
 
730
 
823
 
659
 
496
 
769
 
 
1.262
 
249
 
536
 
280
 
263
 
536
 
332
Ποσοστιαία αναλογία επί του συνόλου της δύν.
 
100%
 
23,61
 %
 
8,04
 %
 
9,06
 %
 
7,26
 %
 
5,46
 %
 
8,47
 %
 
13,90
   %
 
 
2,74
 %
 
5,9
 %
 
3,08
 %
 
2,90
 %
 
5,9
 %
 
3,66
 %
Τα Υδροφόρα πυροσβεστικά Οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος όλων των τύπων σύμφωνα με το έτος πρώτης κυκλοφορίας .
   Από το 1970   έως το 1980 : 215   Το 38% των υδροφόρων οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας        
     »     1981     »       1990 : 342    Το 14,60 % είναι πλέον της 25ετίας .
     »     1991     »       1996 : 419    Το 4,7 %  είναι πλέον της 30ετίας .
     »     1997     »       2002 : 269
   »       2003     »       2004 : 229
                  Σύνολο            1.474
 
 
                                            ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ   ΣΤΟΙΧΕΙΑ   
           ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ & ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
                                Κατά την διάρκεια της τελευταίας 20ετίας  
ΕΤΗ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ
ΘΕΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ
ΔΥΝΑΜΗ
ΚΕΝΑ
ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ             
 
1983
 
5.168
 
5.090
 
      78
 
30.513
 
 13.683
1984
5.330
5.065
    265
33.922
 16.950
1985
5.330
5.013
    317
37.693
 18.168
1986
5.340
5.274
      66
38.205
 18.123
1987
5.340
5.157
    183
41.158
 17.161
1988
5.757
5.741
      16
44.559
 22.068
1989
5.757
5.731
      26
41.427
 18.950
1990
6.252
5.648
    604 
48.770
 20.810
1991
6.299
5.580
    719
42.492 
 18.962
1992
6.428
6.201
    227
54.174
 24.018
1993
6.628
6.088
    540
53.233
 25.865                
1994
6.744
5.944
    800
55.137
 24.355
1995
6.804
5.935
    869
49.583
 22.294
1996
7.007
5.781
 1.226
51.157
 21.578
1997
7.007
5.625
 1.382
60.741
 29.010  
1998
7.006
5.947       
 
 1.059
71.872   
 
 33.151 
 
    
       ΑΥΞΗΣΗ   15ετίας
 + 857
16,84%                               
  
 +41.359
135,54%
 
+ 19.468  
 142 %
 
1999
10.127
7.719
 2.808
74.834
35.704 
2000
10.425
7.962
 2.463
75.643
39.217
2001
12.376
9.303
 3.073
79.139
35.962
2002
 
9.974
 2.402
76.615
26.270
2003
 
9.821
 2.555
77.060
29.463
2004
 
9.580
 3.165
73.976
30.318
2005
 
12.765
9.079
 
 3.686
73.945
 
29.420
 
 Οι 9.079 μέχρι στιγμής πυροσβέστες καλούνται λοιπόν :
 •       Με το   29% , το   1/3 δηλαδή από τις   12.765 Οργανικές Θέσεις   που είναι κενές , να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο   έναν όγκο 75.880 συμβάντων κατά   μέσο όρο την τελευταία 7ετία
 •       Το  Πυροσβεστικό Σώμα καλείτε με το 95% των υπηρεσιών του ( 141 υπηρεσίες και 128 κλιμάκια ) που έχουν κενές οργανικές θέσεις να υλοποιήσει αντιπυρικούς σχεδιασμούς επί χάρτου .
 •       Καλούνται υπηρεσίες και κλιμάκια που έχουν τεράστια κενά να προσφέρουν πυρασφάλεια σε μεγάλα αστικά κέντρα με βάρδιες 1, 2,3, και 4 πυροσβεστών . Να μην επανδρώνουν δηλαδή ούτε ένα όχημα για ένα συμβάν.
 •       Καλούνται να αντιμετωπίσουν εξειδικευμένα συμβάντα ( Τροχαία – Πυρκαγιές σε κατοικίες .επιχειρήσεις κ.λ.π. ) με πληρώματα που αποτελούνται από εποχικούς και εθελοντές ή έναν μόνιμο ένα εποχικό και έναν εθελοντή .
 
 
       Ενδεικτικά παραδείγματα Πυρ/κων Υπηρεσιών και Πυρ/κων Κλιμακίων από τα δεκάδες   
       που υπάρχουν  με κενές θέσεις σε προσωπικό που εκτελεί μάχιμο υπηρεσία σε βάρδιες.
 
·        Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Πόλεων 
 
                                                           Κενά                Θέσεις που προβλέπονται
Π.Υ. Άμφισσας                                  15                                    30
Π.Υ. Ηγουμενίτσας                            20                                    48
Π.Υ Χαλκίδας                                     19                                   48
Π.Υ Αμαλιάδας                                  16                                    35
Π.Υ Αερόπολης Λακωνίας                16                                     25
Π.Υ   Χρυσούπολης Καβάλας           13                                     25
Π.Υ. Πάργας                                      15                                    30
Π.Υ. Ιερισσού                                    20                                     25
Π.Υ. Αγίου Νικολάου Κρήτης            12                                     30
 
·        Πυροσβεστικά Κλιμάκια   που λειτουργούν υποτυπωδώς
 
 Π.Κ. Σερβίων Κοζάνης                      15                                   17
Π.Κ. Δερβενοχωρίων Βοιωτίας        12                                    17
Π.Κ. Παρανεστίου Δράμας                12                                    17
Π.Κ. Πύργος Μονοφατσίου               14                                   17
         Ηρακλείου Κρήτης
Π.Κ. Αγίας Φωτεινής Ρεθύμνου       12                                     17
Π.Κ. Επταχώριο Καστοριάς             14                                     17
Π.Κ. Νεάπολης Μολάων                   14                                     17
Π.Κ   Βουτσαρά                                14                                     17
Π.Κ. Τσερμιάδου   Λασιθίου             15                                     17
Π.Κ.   Τρώπαια Αρκαδίας                 14                                     17
Π.Κ.   Άνω Αθαμάνιο Άρτας              13                                     17
Π.Κ.   Άνω Βιανού     Ηρακλείου       15                                     17
Π.Κ.   Κολινδρού                               12                                     17
Π.Κ.   Πύλης Τρικάλων                      11                                     17
Π.Κ.   Χερσονήσου Ηρακλείου           10                                     17
 
·        Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυρ/κα Κλιμάκια σε Νησιωτικές παραμεθόριες περιοχές που δεν μπορούν να περιμένουν άμεση ενίσχυση παρά να βασίζονται μόνο στις δυνάμεις τους που παρουσιάζουν τεράστια τουριστική κίνηση και είναι ενταγμένες στα πλαίσια του αμυντικού σχεδιασμού λόγω συνόρων όπως :
 
Π.Υ. Ρόδου  και Αεροδρόμιο               20                                     78
Π.Υ. Κώ και Αεροδρόμιο                     22                                     65
Π.Υ. Μύρινας Λήμνου                          11                                     30
Π.Υ. Μυτιλήνης                                    12                                    33
Π.Κ. Καρπάθου                                      9                                    17
Π.Κ. Ραχών Ικαρίας                             16                                    17
Λειτουργεί με 5 , 6 αποσπασμένους και ας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές η Ικαρία από την
πυρκαγιά του 1992 με 12 ανθρώπινα θύματα .
Π.Κ. Αρμολίων Χίου                             15                                      17 στην ίδια κατάσταση
Π.Κ Πλωμαρίου                                    14                                      17
Π K. Σκιάθου                                          8                                      17
Π.Κ. Σκύρου                                           8                                      17
Π.Κ. Βασιλικού Ζακύνθου                     17                                      17
Π.Κ. Γαίων Παξών                                11                                      17
Π.Κ. Θύρας                                           10                                       17
Π.Κ Τήνου                                             10                                       17
 
 
·          Ειδικές υπηρεσίες που έγιναν για να εξυπηρετήσουν εξειδικευμένα συμβάντα ευρείας κλίμακας όπως οι έξη Ε.Μ.Α.Κ. που συστάθηκαν με Π.Δ. 266 του 2.000 λειτουργούν μέχρι και σήμερα σαν κλιμάκια :
   3η Ε.Μ.Α.Κ. στο Ηράκλειο Κρήτης - 4η Ε.Μ.Α.Κ. στην Κομοτηνή –5η Ε.Μ.Α.Κ. στα Ιωάννινα – 6η Ε.Μ.Α.Κ. στην Πάτρα – 7η Ε.Μ.Α.Κ. στην Λαμία και 8η Ε.Μ.Α.Κ στην Λάρισα .
 Προβλέπονται και για τις έξι 900 θέσεις , 150 θέσεις για κάθε μία , λειτουργούν όμως μέχρι σήμερα με προσωπικό των 20 έως 25 ατόμων με 3 και 4 άνδρες βάρδια αντί των 30 και των 40 . Όσο προσωπικό χρειάζεται η μία έχουν και οι έξη μαζί .   Αυτές οι θέσεις δεν υπολογίζονται στα 3.686 κενά είναι επιπλέον .
 
·          Υπηρεσίες σε Βιομηχανικές ζώνες όπως   της Πάτρας  , του Βόλου , του Ηρακλείου Κρήτης για τις οποίες ενώ ιδρύθηκαν δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη , λειτουργούν με τοποθετήσεις από τις όμορες υπηρεσίες με βάρδιες 2 και 3 ατόμων .
 
·          Δημιουργήθηκαν υπηρεσίες και νέοι τομείς για να   βοηθήσουν τον αντιπυρικό σχεδιασμό και τον γενικότερο σχεδιασμό του Π.Σ. όπως Συντονιστικά κέντρα και Πεζοπόρα τμήματα περιφερειών χωρίς να αυξηθεί η οργανική δύναμη και να γίνουν νέες προσλήψεις .
 Επανδρώνονται με αποσπάσεις και αδυνατούν ακόμη περισσότερο την ελλειμματική δύναμη των υπηρεσιών .
·          Δημιουργήθηκαν μεγαλύτερες διοικητικές υποχρεώσεις από την μεταφορά της δασοπυρόσβεσης και τις προσλήψεις των εποχικών και μεταφέρθηκε από την μάχιμο υπηρεσία μεγάλος αριθμός υπαλλήλων για να εξυπηρετηθούν αυτές οι ανάγκες . Οι υποχρεώσεις αυτές απορροφούν το 80 % σχεδόν των αξιωματικών του Π.Σ.  
  
    
 Είναι φυσικό λοιπόν η υλοποίηση του οποιουδήποτε επιχειρησιακού σχεδιασμού να πέφτει στην πλάτη των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος με ότι σημαίνει αυτό .
 
 
 
                                                 --------------------------------------------------------
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
            ΙΣΤΟΡΙΚΟ   ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ   ΜΕΧΡΙ   ΤΗΝ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  
.
1ο  Έγγραφο προς τον Υπουργό.  Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας δεν δόθηκε καμία απάντηση μόνο μας παρά είμασταν σε αναμονή απάντησης . 
.
  
Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η   Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                             Ε.Α.Κ.Π. 
 Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
                                                                                                                                            .                                                                                                                                                                                                                                        Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Website WWW.old.eakp.gr , Email: info@old.eakp.gr
 
 ΑΘΗΝΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ  2006
 
 
                                                                              ΠΡΟΣ  : Κύριο Υπουργό Δημόσιας Τάξης  
                                                                       Βύρων Πολύδωρα 
 
 
    ΘΕΜΑ : « Συνάντηση εργασίας » 
 
 
   Κύριε Υπουργέ
   H Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών ως υπεύθυνη συνδικαλιστική κίνηση εκτιμώντας την σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου μας αλλά και του ιδίου του Πυροσβεστικού Σώματος ζητά άμεσα συνάντηση εργασίας μαζί σας .
 Μας ανησυχεί το γεγονός κύριε υπουργέ ότι ενώ αυξάνονται οι κενές θέσεις του μόνιμου προσωπικού αντί να αυξάνονται οι προσλήψεις και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για την βραχυπρόθεσμη κάλυψη των κενών αντιθέτως το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι δηλώσεις της Φυσικής Ηγεσίας για εθελοντικές υπηρεσίες και κλιμάκια που θα υπαχθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα λειτουργούν με ευθύνη της .
 Δεν σας κρύβουμε την ανησυχία μας για την πρόσθετη επικινδυνότητα σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας που περικλείουν τα μεγάλα οργανικά κενά, η παραβίαση του ωραρίου και η μη χορήγηση των ρεπώ. 
 Η πλούσια εμπειρία από την μακρόχρονη πορεία του Π.Σ. έδειξε ότι η πυρασφάλεια της χώρας πρέπει να στηρίζεται πρώτιστα σε ικανοποιητικό αριθμό πλήρως επανδρωμένων εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων υπηρεσιών και όχι στον « εθελοντισμό ». 
 Αν πράγματι κύριε υπουργέ αυτός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης τότε οφείλουμε να σας πούμε ότι διαπράττεται ένα μεγάλο λάθος που τις συνέπειες θα τις πληρώσει ο Ελληνικός Λαός.
 Για τον λόγο αυτό ζητάμε να σας παραθέσουμε τα στοιχεία μας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια εκτιμώντας ότι σας ενδιαφέρει και η δική μας ανησυχία που αντανακλά αλώστε την ανησυχία των περισσοτέρων συναδέλφων.
 Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκριση σας προτείνοντας ως μέρα συνάντησης εάν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σας την Τρίτη 11/7/2006 . 
    
 
 
                                                                             Για την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών
                                                                                                Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.  
                                                                                                                 Μιχαήλ Μιχαήλ
 
 
    
      2ο  Έγγραφο  προς κοινωνικούς φορείς στάλθηκε σε 24 κοινωνικούς φορείς
 
   Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η   Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                                Ε.Α.Κ.Π. 
        Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
  Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Website WWW.old.eakp.gr , Email: info@old.eakp.gr
 
 ΑΘΗΝΑ    19   ΙΟΥΛΙΟΥ 2006
 
                                                                      ΠΡΟΣ  :  Διοικητικό Συμβούλιο  Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών 
                                                                     Σωματείων Αθήνας
 
    Αγαπητοί Συνάδελφοι
   
    Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών γνωρίζοντας πολύ καλά την πραγματική κατάσταση που υφίσταται στο Πυροσβεστικό Σώμα και τις αρνητικές συνέπειες που αυτή έχει όχι μόνο στις εργασιακές συνθήκες των πυροσβεστών αλλά γενικότερα στην πυρασφάλεια της χώρας εκτιμά ότι :
 •        Δεν μπορεί πλέον άλλο να αφεθούν στην τύχη τους η προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και η προστασία του δασικού μας πλούτου.
 •       Τα ζητήματα αυτά έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών της χώρας μας και για το λόγο αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας ο κοινός αγώνας για την επίλυση τους .
 •       Στην προσπάθεια μετατροπής της γης σε εμπόρευμα είναι επιβεβλημένη αναγκαιότητα η συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων στην βάση επίλυσης αυτών των προβλημάτων με πρωταρχικό μέλημα την πλατιά και υπεύθυνη ενημέρωση του Ελληνικού Λαού για το μέγεθος του προβλήματος και στην συνέχεια την ανάπτυξη κοινής δράσης για να δοθούν λύσεις.
   Στα πλαίσια αυτά λοιπόν η ΕΑΚΠ αναλαμβάνει για μία ακόμη φορά πρωτοβουλία να ενημερώσει για την πραγματική έκταση του προβλήματος και να απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης . 
 
   Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να γίνει γνωστό ότι :
 Το Πυροσβεστικό Σώμα από την ημέρα ίδρυσης του αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση από άποψη περιεχόμενου και προσανατολισμού που είναι αποτέλεσμα προαποφασισμένων πολιτικών επιλογών στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων του δημόσιου τομέα.
 Η τρομερή έλλειψη προσωπικού είναι η «τεχνητή »εξέλιξη αυτής της πολιτικής η οποία δημιουργεί σοβαρότατες παρενέργειες σε όλους τους τομείς και για τον λόγο αυτό: 
·        Κανένας πλέον αντιπυρικός σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί .
·        Καμία οργανωτική προσπάθεια αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης δεν μπορεί να αποδώσει.
·        Η εκπαίδευση και η έρευνα υφίστανται πλέον μόνο ως γραπτές αναφορές.
·        Το δίκτυο πυρασφάλειας που υπάρχει σε όλη την χώρα μοιάζει σαν χάρτινος πύργος που σε μία ταυτόχρονη εκδήλωση μεγάλων συμβάντων θα καταρρεύσει .
   Ήταν σαφέστατη το 2005 η δήλωση της Φυσικής Ηγεσίας σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά στην Λιχάδα Ευβοίας ότι το πυροσβεστικό σώμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλα συμβάντα δασικών πυρκαγιών λόγω της έλλειψης προσωπικού . 
     Αναλογιστείτε λοιπόν την σοβαρότητα αυτής της δήλωσης για το τι σημαίνει πρακτικά για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του έλληνα πολίτη και για την προστασία του δασικού μας πλούτου όταν :   
 •       Την τελευταία 20 ετία υπάρχει ραγδαία αύξηση των συμβάντων (135%)λόγω της συνεχόμενης διεύρυνσης αρμοδιοτήτων του Π.Σ. και των κινδύνων που έχει δημιουργήσει η τεράστια τεχνολογική εξέλιξη στην παραγωγική διαδικασία και γενικότερα στον σύγχρονο τρόπο ζωής ενώ παράλληλα μειώνεται η δύναμη .   
 •       Η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών του Σώματος λειτουργούν με το στοιχειώδες προσωπικό με αποτέλεσμα κεντρικές υπηρεσίες πόλεων να λειτουργούν με βάρδιες 4, 5 και 6  ανδρών και τα κλιμάκια με 1, 2 έως 3 για να αντιμετωπίσουν πληθώρα συμβάντων όταν η πυροσβεστική τακτική για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας προβλέπει 8 άνδρες για την πρώτη έξοδο για την αντιμετώπιση ενός μόνου αστικού συμβάντος .
    Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα το πυροσβεστικό κλιμάκιο Δερβενοχωρίων όπου ξέσπασε και η πρόσφατη μεγάλη δασική πυρκαγιά στο οποίο υπηρετούν 5 μόνο πυροσβέστες μόνιμο προσωπικό από τους 17 που προβλέπεται.        
 •       Το 1/3 περίπου της Οργανικής δύναμης είναι κενές θέσεις αφού δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη την τελευταία εξαετία ( από το 2000 ). Οι 550 προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν δεν καλύπτουν ούτε αυτούς τους πυροσβέστες που θα αποχωρήσουν το 2007 με συνταξιοδότηση .
 •     Αντί της αναβάθμισης που επαγγέλονταν και της διεύρυνσης του Π.Σ μετά την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης το 1998 η τότε κυβέρνηση του Π.Α.Σ.Ο.Κ, σήμερα 8 χρόνια μετά έχουμε φθάσει σε χειρότερο επίπεδο αναλογιών μεταξύ Οργανικών θέσεων και κενών από εκείνη την περίοδο και με δεδομένο πλέον ότι κάθε χρόνο υπάρχει συνεχή ροή συνταξιοδοτήσεων .
 •       Το 1998 η οργανική δύναμη ήταν     7.006 υπηρετούσαν   5.947   και τα κενά ήταν   1.059    15%   
 •       Το 2006 η οργανική δύναμη είναι 12.765 υπηρετούν       9.079  και τα κενά είναι   3.686   29%
 Φυσικά τα οργανικά κενά είναι μεγαλύτερα ξεπερνούν τις 4.000 γιατί ενώ έχουν δημιουργήσει νέες υπηρεσίες ( Συντονιστικά Κέντρα κ.λ.π ) τις επανδρώνουν από το ήδη υπάρχον προσωπικό με αποσπάσεις και δεν έχουν δημιουργήσει οργανικές θέσεις . 
 Οι συνέπειες λοιπόν της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε τόσο ευαίσθητους τομείς όπως ο δικός μας συνέπεια των περικοπών που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την λεγόμενη σύγκληση των Οικονομιών των χωρών που ανήκουν σ αυτήν αλλά και των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις με σκοπό την μείωση του εργατικού κόστους γίνονται εμφανέστατες με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο στον κλάδο μας .
   Οι πυροσβέστες βιώνουν στο πετσί τους από πρώτο χέρι επί μία πενταετία τις συνέπειες αυτές μετρώντας 50.000 ημερών περίπου αδιάθετων αδειών και 110.000 οφειλόμενων ημερών ρεπόπου αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της απλήρωτης εκμετάλλευσης τους από τις εκατομμύρια ώρες που εργάστηκαν υπερωριακά για να εισπράξουν ως αντίτιμο αέρα κοπανιστό. 
 Εργάζονται κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες χωρίς κανένα ουσιαστικά μέτρο ασφάλειας με αποτέλεσμα να θρηνούμε 16 νεκρούς από το 1998 και μετά με δεκάδες σακατεμένους από ατυχήματα και ασθένειες συνέπεια των επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών αφού πολλές φορές αναγκάζονται να εργαστούν συνεχόμενα 30- 40 ώρες .
 Το πενθήμερο ποτέ δεν εφαρμόστηκε και τώρα προτρέπουν του υπαλλήλους με την υπογραφή τους να συναινέσουν σε όλες τις υπηρεσίες για την καθολική εφαρμογή της 24ωρης βάρδιας .
 Βάζουν το δίλημμα στους πυροσβέστες να διαλέξουν να μην παίρνουν τα ρεπώ τους αν θέλουν να πάρουν καλοκαιρινή άδεια . 
 Οι θυσίες όμως των πυροσβεστών δεν έφθασαν και δεν φθάνουν από μόνες τους να αποσοβήσουν τις τεράστιες συνέπειες από την απώλεια εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης μέσα στην τελευταία πενταετία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και εξελίχθηκαν σε καταστροφικές λόγω της αντιδασικής πολιτικής που εφαρμόζεται εξ αιτίας αυτών των περικοπών.
 •       Η ύπαρξη ενός εύκαμπτου νομοθετικού πλαισίου με αποκορύφωμα την αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος για την εμπορευματική αξιοποίηση του δάσους και οι κατά καιρούς χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των καταπατητών .
 •       Η υπολειτουργία της δασικής υπηρεσίας εξ αιτίας των περικοπών στους τομείς πρόληψης, συντήρησης και διαχείρισης των δασών .
 •       Οι μεγάλες και μακρόχρονες ελλείψεις του Π .Σ. σε προσωπικό και εξοπλισμό, όλα αυτά μαζί έγιναν το εκρηκτικό μείγμα για το αποτέλεσμα αυτό . 
    Είναι καθαρά θέμα συγκυριών των καιρικών φαινομένων για την περυσινή χρονιά και την μέχρι τώρα πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Η περυσινή μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικής έφθασε να δείξει από μόνη της το μέγεθος του προβλήματος όταν τα οργανωμένα συμφέροντα αποφασίσουν να κτυπήσουν.
    Νοιώθουμε λοιπόν ότι χρησιμοποιούμαστε ασύστολα και ότι από τις θυσίες μας και από τον αγώνα μας δεν κερδίζουμε ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός λαός.
    Πέραν όλων των παραπάνω ένας επιπρόσθετος λόγος που μας υποχρεώνει να απευθύνουμε προς εσάς έκκληση συμπαράστασης στον αγώνα μας είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Φυσική Ηγεσία προβαίνει σε συνεχείς δηλώσεις για μεταφορά αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του Π.Σ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .
   Η έναρξη αυτού του σχεδιασμού έχει οριοθετηθεί μετά το πέρας των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση και αφορά την μεταφορά των πυρ/κων κλιμακίων σε εθελοντική βάση πλέον στους Δήμους ή την δημιουργία νέων .   
 Στις τελευταίες δηλώσεις της σε περιφερειακά Μ.Μ.Ε. στις 11/6/2006 η Φυσική Ηγεσία μίλησε ακόμη και για εθελοντικές υπηρεσίες .
 Δηλαδή αντί να πάρουν προσωπικό και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό προγράμματα αναβάθμισης των ήδη υπαρχόντων υποδομών του Π.Σ. μετακυλύουν το βάρος λειτουργίας και συντήρησης των Π.Κ. ή Π.Υ. στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως το Π.Δ. 32/92 προβλέπει με την μόνη υποχρέωση του Π.Σ. να παραχωρεί μέχρι και 5 μόνιμους υπαλλήλους για θέματα διοίκησης και εκπαίδευσης των εθελοντών που θα εξασφαλίζουν οι δήμοι.
 Εάν οι δήμοι δεν αντέξουν να σηκώσουν το βάρος αυτό με δική τους ευθύνη ή θα επιβάλουν επιπρόσθετη φορολογία στους δημότες τους ή θα κλείνουν τα Π.Κ. ή Π.Υ.
 Είναι αυτονόητο τι σημαίνει να παραδίδεται η πυρασφάλεια ολόκληρων αστικών κέντρων και η προστασία του δασικού μας πλούτου στον εθελοντισμό και ακόμη χειρότερα όταν θα αναγκάζονται να τα κλείσουν λόγω του οικονομικού βάρους που καλούνται να αναλάβουν οι δήμοι με δεδομένη την δυσχερή οικονομική τους κατάσταση . 
 Για όλους τους παραπάνω λόγους :
 Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας για την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα την συμβολή σας στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού :
 
 Σας καλούμε την Πέμπτη  27/7/2006 και ώρα 10.00΄ από κοινού να μεταβούμε στο Υ.Δ.Τ. προκειμένου :
 
 •       Να εκθέσουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, 
 •       Να απαιτήσουμε άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
 •       Να σταματήσει κάθε ενέργεια παραχώρησης αρμοδιοτήτων του Π.Σ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αρχίσει άμεσα ουσιαστική Αναδιοργάνωση του Π.Σ. σε όλα τα επίπεδα με χρηματοδότηση από τον κρατικό   προϋπολογισμό και όχι μέσα από τα προγράμματα Σ.Δ.Ι.Τ. όπως εξαγγέλθηκε για τις κτιριακές υποδομές που προοιωνίζουν ένα βήμα ακόμη περαιτέρω ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων του Π.Σ..
 •       Να επιδώσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας και στην συνέχεια να εκθέσουμε την κατάσταση στον Ελληνικό Λαό με συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε..  
 
     
  
                                                                                                                    Με εκτίμηση
 
 
                                                                                      Για την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών
                                                                                                Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.  
                                                                                                                 Μιχαήλ Μιχαήλ
 
 
     
 
 
 
 3ο  Εγγραφο  προς Υπουργό Δημόσιας Τάξης
 
 Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η   Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                                 Ε.Α.Κ.Π. 
     Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
                                                                                                                                       .                                                                                                                                                                                                                                     
 Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Website WWW.old.eakp.gr , Email: info@old.eakp.gr
 
     ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006
 
                                                     ΠΡΟΣ  : Κύριο Υπουργό Δημόσιας Τάξης  
                                                                  Βύρων Πολύδωρα 
 
 
    ΘΕΜΑ : « Συνάντηση εργασίας » 
 
   Κύριε Υπουργέ
 
   H Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών με το από 4/7/2006 έγγραφο της σας εξέθετε τις ανησυχίες της σχετικά με την μακροχρόνια τραγική έλλειψη δύναμης που ταλαιπωρεί το Π.Σ. και τις συνέπειες που αυτή δημιουργεί σε όλα τα επίπεδα .
   Επίσης σας εξέθετε τον προβληματισμό της για την διαφαινόμενη πλέον μέσω των συνεχών δηλώσεων της Φυσικής Ηγεσίας απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά αρμοδιοτήτων του Π.Σ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .
 Στην βάση αυτών των ανησυχιών μας ζητήσαμε από εσάς να διαθέσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας.
 Μέχρι σήμερα παρ ότι επιμείναμε αρκετές φορές δεν έχουμε πάρει καμία θετική απάντηση .
 Επειδή εκτιμούμε ότι η σπουδαιότητα των όσων μας προβληματίζουν δεν επιτρέπει εφησυχασμό και παραπομπές στο απώτερο μέλλον σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2006 στις 10..00΄ το πρωί θα επισκεφτούμε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ευελπιστώντας ότι θα σας συναντήσουμε για να επιδώσουμε ένα σχετικό ψήφισμα.   
 Λόγω του ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αγγίζουν μόνο τα στενά πλαίσια του εργασιακού μας χώρου, αλλά ενδιαφέρει άμεσα τους Έλληνες Πολίτες γιατί οι συνέπειες από την παρατεταμένη έλλειψη προσωπικού και την υλοποίηση της διακηρυγμένης μεταφοράς αρμοδιοτήτων αφορούν άμεσα την προστασία της ζωής , της περιουσίας του αλλά και του περιβάλλοντος όπου ζει και εργάζεται, στην επίσκεψη μας θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων .  
   
    
 
                                                                        Για την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών
                                                                                       Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.  
                                                                                                      Μιχαήλ Μιχαήλ
   
 
    
     


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις