Ημερομηνία:13-02-2007
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ Π.Σ. ΓΙΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
                                               της
ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας Ενώσεων Υπαλ/λωντουΠυρ/κού Σώματος
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ Π.Σ 
    ΓΙΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΌ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ 
                 ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ  ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
 
  Συνάδελφοι
  Η Ε.Α.Κ.Π. στον διαρκή αγώνα που κάνει για την προάσπιση των εργασιακώνδικαιωμάτων των εργαζομένων του πυροσβεστικού σώματος εκτιμά ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των καταστρατηγήσεων πιο αποτελεσματικά, πρέπει να δοθεί συντονισμένος συλλογικός αγώνας με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος .
   Είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου νοιώθουν απροστάτευτοι σε κάθε είδους καταστρατηγήσεις από την στιγμή που τα περισσότερα Πρωτοβάθμια Σωματεία και η Ομοσπονδία όπου στις διοικήσεις τους πλειοψηφούν οι παρατάξεις της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και της Π.Α.Σ.Κ. Π ουδέποτε αντιμετώπισαν ούτε προτίθενται να αντιμετωπίσουν τις καταστρατηγήσειςαυτές.
  Είναι φυσικό ότι η ανοχή των συνδικαλιστικών οργάνων απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα ανοίγει ακόμη περισσότερο την όρεξη της πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας για μεγαλύτερη και ποιο συντονισμένη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
   Η παθητική στάση που κράτησαν τα διοικητικά συμβούλια και τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων Σωματείων και της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και οι δύο παρατάξεις Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και Π.Α.Σ.Κ. Π. στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου απέναντι στην αποκαλυπτική απάντηση που έδωσε ο Αρχηγόςστην ερώτηση του εκπροσώπου της Ε.Α.Κ.Π. σχετικά με τις περικοπές των ημερήσιων αναπαύσεων που έγιναν κατά την αντιπυρική περίοδο σε υπηρεσίες που έχουν 24ωρο, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τι κατάσταση επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα.
   Αφού παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αρχηγός παρουσία όλων παραδέχτηκε πως :
  • Είναι γνώστης της κατάστασης γιατί ο ίδιος προκειμένου να εγκρίνει την 24ωρη εναλλαγή υπηρεσίας ζήτησε δέσμευση από τους Διοικητές των υπηρεσιών πως δεν θα χορηγούν τις ημερήσιες αναπαύσεις ( τα πενθήμερα) κατά την αντιπυρική περίοδο.
  • Δεν έστειλε έγγραφη διαταγή για να ενημερώσει τους υπαλλήλους για τις προθέσεις του αυτές γιατί απλά αυτό που ζήτησε προφορικά από τους διοικητές είναι παράνομο(κατά δική του δήλωση απαντώντας σε αντίστοιχο ερώτημα του εκπροσώπου της Ε.Α.Κ.Π. ) .
Και ενώ λοιπόν έχουμε:
  • Μία καραμπινάτη επίσημη δήλωση που προτρέπει σε παράνομες περικοπές ημερήσιων αναπαύσεων σε βάρος των εργαζομένων.
  • Και σκόπιμη αποσιώπηση των προθέσεων της Φυσικής Ηγεσίας με ευθύνη όσων διοικήσεων είχαν αιτηθεί την αλλαγή 24ωρου και ήταν γνώστες των προθέσεων αυτών ( αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αρχηγού είχαν δεσμευτεί απέναντι του ).
  Δεν υπήρξε όταν έγιναν οι δηλώσεις αυτές, καμία στοιχειώδης αντίδραση από τουςπαριστάμενους συνδικαλιστέςαλλά και στην συνέχεια δεν προέβησαν σε καμία ενημέρωση των μελών τους, ενώ αντιθέτως καθησύχαζαν με ενημερωτικά σημειώματα τα μέλη τους αποκρύπτοντας το σύνολο των δηλώσεων της Φυσικής Ηγεσίας όπως έκανε και το προεδρείο της Στερεάς Ελλάδας.
 Συνάδελφοι μετά τις δηλώσεις αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. γνωρίζουν πλέον και επίσημα ότι γίνονται καταστρατηγήσεις αφού έχουν δημόσια δήλωση της Φυσικής Ηγεσίας.
  Άρα δεν χρειάζονται καμία αναφορά από υπάλληλο για να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις αυτές.
  Η επίκληση ότι δεν υποβάλουν αναφορές οι συνάδελφοι, μόνο ως δικαιολογία μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για την απροθυμία τους να παρέμβουν.
  Η αφορμή για τα συνδικαλιστικά όργανα δόθηκε ( έστω και εάν δεν υπάρχει αναφορά υπαλλήλου) αφού δηλώθηκε πλέον με επίσημο τρόπο ότι γίνεται παράνομη περικοπή ημερήσιων αναπαύσεων.
  Τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ζητούν από τις διοικήσεις επίσημη ενημέρωση για το εάν χορηγούνται ή όχι οι ημερήσιες αναπαύσεις των υπαλλήλων και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση όταν διαπιστώνουν καταστρατηγήσεις .
  Η κατάσταση όμως αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους τους συνάδέλφους, γιατί ξαφνικά τόση πρεμούρα για να γίνει σε όλες τις υπηρεσίες το 24ωρο;
  Για ποιο λόγο ενώ στο παρελθόν υπήρχε κάθετη άρνηση για έγκριση 24ωρου τώρα απεναντίας το επιδιώκουν με κάθε τρόπο για να γίνει;Μήπως ξαφνικά θελήσανε το καλό μας;
  Είναι κοινό μυστικό πωςστις περισσότερες σχεδόν υπηρεσίες εκεί όπου δεν υπήρχαν 24ωρα έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια με εντολές άνωθεν ( άσχετα εάν αυτό δεν το αποδέχτηκε ο Αρχηγός) από «πρόθυμους ημετέρους» και ιδίως από αυτούς που είναι εκτός βάρδιας και δεν τους αφορά το 24ωρο να πειστούν με «κάθε τρόπο» όσοι υπάλληλοι δεν επιθυμούσαν να υπογράψουν την εναλλαγή υπηρεσίας σε 24ωρη βάση.
  Ο λόγος πλέον είναι καταφανής, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό αφού δεν υπάρχει πολιτική βούληση για άλλες προσλήψεις πρέπει να βάλουν το υπάρχον προσωπικό να εργάζεται ακόμη περισσότερο κόβοντας του τις ημερήσιες αναπαύσεις κατά την αντιπυρική περίοδο όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
  Εάν αυτό το επιχειρούσαν με κυλιόμενο 8ωρο θα προκαλούσε αγανάκτηση αφού θα έπρεπε να εργάζεται ο υπάλληλος 7 ημέρες την εβδομάδα συνεχόμενα. Τώρα όμως θα πέφτει ποιο μαλακά αφού θα μεσολαβεί μεταξύ των δύο 24ωρων υπηρεσιών 48ωρη ελευθερία ( εάν δεν υπάρχουν φυσικά επιφυλακές ).
  Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν αφού καταφέρουν να καθιερώσουν σε όλες τις υπηρεσίες με την συναίνεση των υπαλλήλων το 24ωρο θα έρθει στην συνέχεια και το αντίστοιχο Π.Δ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης που έχει πλέον το δικαίωμα να εκδώσει για την «ρύθμιση του χρόνου εργασίας του προσωπικού » βάση του εδαφ. β της παρ. 5 του άρθρου 3 του Νόμου 3511/2006 « Αναδιοργάνωση του Π.Σ., αναβάθμιση της αποστολής και άλλες διατάξεις» με το οποίο θα καλύπτεται και Νομοθετικά ώστε να μην είναι παράνομη η μη χορήγηση των αναπαύσεων για την αντιπυρική περίοδο.
 Συνάδελφοιοι καταστρατηγήσεις όμως δεν σταματούν μόνο στο ωράριο. Αφορούν και τον κανονισμό μεταθέσεων με το όργιο ρουσφετολογίας σε βάρος της αξιοκρατίας. Υπάρχουν επίσης φαινόμενα περικοπής ή σύντμησης προγραμματισμένων κανονικών αδειών όπως έγινε και σε Υπηρεσίες της Κέρκυρας που παρά τις έγγραφες καταγγελίες της Τοπικής Ένωσης ( από τις ελάχιστες Ενώσεις που παράγουν συνδικαλιστικό έργο όπως της Δωδεκανήσου & Ρόδου και του Βορείου Αιγαίου) η Φυσική Ηγεσία που ήταν αποδέκτης των καταγγελιών δήλωσε « άγνοια » του θέματος όταν ρωτήθηκε από το προεδρείο της Ένωσης στην διάρκειατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.
  Συνάδελφοι
 Η Ε.Α.Κ.Π. απευθύνει κάλεσμα και προς τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις και προς τους εργαζόμενουςνα αντισταθούν σε κάθε μορφής καταστρατήγηση που γίνεται σε βάρος των δικαιωμάτων μας .
 Μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΑ.Κ.Π μπορούν να αντλήσουν προς τον σκοπό αυτό πλούσιο έγγραφο υλικό οι Ενώσεις και τα απλά μέλη προκειμένου να το αξιοποιήσουν για την αντιμετώπιση καταστρατηγήσεων ( Ανακοινώσεις – Καταγγελίες – Αναφορές –Ενστάσεις – Διοικητικές ενέργειες κ.λ.π). Σε λίγο καιρό θα μπορούν να έχουν μέσα από την ιστοσελίδα της Ε.Α.Κ.Π. άμεση πρόσβαση σε όλο το Νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές μας σχέσεις και γενικότερα .
  Παράλληλα σας καλεί να την βοηθήσετε στον αγώνα που κάνει ενάντια στην κατεδάφιση των κατακτήσεων μας με το να την ενημερώνετε για κάθε είδους καταστρατήγηση ως εξής :
  Στέλνοντας μέσω της ιστοσελίδας είτε με ιμαίλ είτε μέσω του βιβλίου επισκεπτών καθώς επίσης και με το fax στο 22310-32177 χωρίς απαραίτητα να είναι επώνυμες οι καταγραφές ( Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ψευδώνυμα – Αρχικά ή χωρίς τίτλο) τα εξής στοιχεία :
  Σε ποιες υπηρεσίες ή κλιμάκια με ευθύνη της υπηρεσίας:
 α) Δεν χορηγήθηκαν κατά την αντιπυρική περίοδο ημερήσιες αναπαύσεις. ( Μεμονωμένα ή μαζικά ) .
 β) Δεν χορηγούνται ακόμη και τώρα την χειμερινή περίοδο οι ημερήσιες αναπαύσεις.
 γ) Έγινε περικοπή ή σύντμηση των προγραμματισμένων κανονικών αδειών σε μικρότερης διάρκειας των20 ή 15 ημερών .
 δ)Έγιναν καταστρατηγήσειςτου κανονισμού μεταθέσεωνγια οποιαδήποτε λόγο.
 Συνάδελφοι
  ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ο Εργασιακός Μεσαίωνας που μας ετοιμάζουν δεν πρέπει να περάσει.
         
     ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.