Ημερομηνία:11-10-2007
ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ- ΤΗΝ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ - ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ 50ΕΥΡΟΥ

Το παρακάτω σχόλιο είχε ετοιμαστεί με αφορμή:
  •                   Τα αποτελέσματα για την Σχολή Αρχιπυροσβεστών
  •                   Τις φήμες που διαχέονται για τις προτάσεις που φέρεται να έχουν καταθέσει υψηλόβαθμα στελέχη του Π.Σ. για την αλλαγή του ωραρίου σε 12ωρο και
  •                   Τον απαράδεκτο και παράνομο τρόπο που χειρίστηκαν τα αρμόδια όργανα του Α.Π.Σ. την παρακράτηση του 50ευρου και ήταν να προβληθεί στην κεντρική σελίδα της Ε.Α.Κ.Π. , αλλά το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα στην διαχείριση της ιστοσελίδας και του προγράμματος αποστολής φαχ, και έτσι αυτό δεν κατέστη δυνατό.
 Για αυτό υπάρχει καθυστέρηση στον τομέα ενημέρωσης της ιστοσελίδας.
 Τώρα αρχίζουμε να αποκαθιστούμε εν μέρει το πρόβλημα  Δεν μπορούμε όμως προς το παρόν να προβάλουμε τίποτε στην πρώτη σελίδα του site και να στείλουμε φαξ προς όλες τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια.
 Το παραθέτουμε στις « Ανακοινώσεις της Ε.Α.Κ.Π.» έστω και καθυστερημένα . 
 
           
 
ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
 
 Σχετικά με τα αποτελέσματα της σχολής Αρχιπυροσβεστών
 
    Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την Σχολή Δοκίμων Αρχιπυροσβεστών μεγάλος αριθμός συναδέλφων που συμμετείχε στον διαγωνισμό εξέφρασε τις αμφιβολίες του και τις έντονες διαμαρτυρίες του για την ορθότητα και την αξιοκρατία των αποτελεσμάτων.
Η Ε.Α.Κ.Π. δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η έκδοση των αποτελεσμάτων έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια ή μη αλλά με αφορμή τις διαμαρτυρίες που είχε δεχτεί κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των εξετάσεων είχε απευθυνθεί προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης προκειμένου να ζητήσει την διασφάλιση της αξιοκρατίας.
Με αφορμή τις πρόσφατες διαμαρτυρίες για τα αποτελέσματα των εξετάσεων η Ε.Α.Κ.Π. για μία ακόμη φορά δηλώνει ότι η συνέχιση ύπαρξης ενός αναχρονιστικού και αδιαφανούς πλαισίου ανάδειξης στελεχών στο Π.Σ που καλύπτεται πίσω από ένα προσχηματικό σύστημα εξετάσεων ευνοεί τον παραγοντισμό, το ρουσφέτι και τορπιλίζει το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των υπαλλήλων.
Επιβάλλεται η δημιουργία ενός αδιάβλητου και αξιοκρατικού συστήματος μέσα από το οποίο θα επιβραβεύεται η ικανότητα, οι γνώσεις, και όλες εκείνες οι αξίες που χρειάζονται στην ανάδειξη αυτών που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» του Πυροσβεστικού Σώματος. 
Επειδή υπάρχουν εύλογα πολλά παράπονα σχετικά με τον τρόπο επιλογής των δοκίμων Αρχιπυροσβεστών αφού δεν εκδόθηκε η βαθμολογία του κάθε υποψηφίου για κάθε μάθημα χωριστά και ο κατάλογος των επιτυχόντων αναφέρει μόνο την τελική βαθμολογία.
Προτείνουμε στους συναδέλφους που δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα επιτυχόντων και έχουν βάσιμα παράπονα περί διάκρισης σε βάρος τους και μη επιλογής τους να υποβάλλουν Αίτηση - Ένσταση με την οποία θα ζητούν να τους κοινοποιηθεί η βαθμολογία όλων των επιτυχόντων και των αποτυχόντων σε όλα τα μαθήματα..
Μπορεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να μην προβλέπει επανεξέταση των γραπτών αλλά δεν αποκλείεται η γνωστοποίηση της βαθμολογίας από καμία διάταξη. Φυσικά στην συνέχεια και εάν διαπιστωθεί αναντιστοιχία βαθμολογίας μεταξύ αποτυχόντων και επιτυχόντων ο θιγόμενος μπορεί να ζητήσει επανακαθορισμό της βαθμολογία του και εάν υπάρξει άρνηση της υπηρεσίας μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη .
Προσοχή
Στις « Απαντήσεις σε ερωτήματα συναδέλφων » θα βρείτε υπόδειγμα αίτησης – ένστασης .
 
 
 
   Τι μαγειρεύουν πάλι με το Ωράριο;
 
   Έφθασε στα αυτιά μας ότι σχεδιάζουν οι ειδήμονες και εμπνευστές του Νομοθετικού εκτρώματος 3511/2006, αυτού του Νόμου που έβαλε νάρκη σε όσα δικαιώματα μας είχαν απομείνει, την αλλαγή του ωραρίου με εφαρμογή 12ωρου .
   Δεν μας προβληματίζει το γεγονός, για την Ε.Α.Κ.Π. είναι αναμενόμενες οι αλλαγές στο ωράριο και τις έχουμε προαναγγείλει όπως είχαμε προαναγγείλει και το πετσόκομμα των ρεπό για την αντιπυρική περίοδο και όλα τα άλλα τραγελαφικά που έγιναν με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές.
 Οι εμπνευστές των νέων αλλαγών του ωραρίου δεν θα κάνουν τίποτε άλλο δηλαδή από το να βάλουν σε εφαρμογή τις διατάξεις του Νομού αυτού που προβλέπει ότι ο Υπουργός μπορεί με Π.Δ. να καθορίζει τον χρόνο εργασίας του προσωπικού κ.λ.π.
 Έτσι έκαναν πρόσφατα και με την υπό συνοπτικές διαδικασίες δημιουργία του λογαριασμού αλληλοβοηθείας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ 5 του ίδιου Νόμου χρησιμοποιώντας για τον λόγο αυτό το ποσό με των 50 ευρω που παρακρατήθηκαν από τα 2.500 ευρώ της έκτακτης παροχής.
   Χωρίς να έχουν ενημερώσει για αυτό τους εργαζόμενους, μέσω μίας σχετικής διαταγής την υπ αρίθμ. 49328 13/9/2007 « Παρακράτηση χρηματικών ποσών Έκτακτης εισφοράς » το περιεχόμενο της οποίας δεν έλαβαν γνώση οι συνάδελφοι προέβλεψαν ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε θα αποτελέσει αρχικό κεφάλαιο του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας.
 Πέραν του γεγονότος ότι αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που είχαμε καταγγείλει όταν η Ε.Α.Κ.Π. έκανε αγώνα για να μην περάσει ο συγκεκριμένος Νόμος ότι ο λογαριασμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί από τον εκάστοτε υπουργό για να ασκεί κοινωνική πολιτική με τα δικά μας χρήματα, ο χειρισμός της υπόθεσης αυτής από τα αρμόδια όργανα του Α.Π.Σ. δηλαδή ο τρόπος που έγινε η παρακράτηση των 50 ευρώ ενέχει σοβαρότατες ευθύνες για τον λόγο ότι .
 Μέσα στο συγκεκριμένο έγγραφο γίνεται επίκληση απόφασης της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., ότι δηλαδή η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αποφάσισε να διατεθεί το ποσό των 50 ευρώ για την δημιουργία αρχικού κεφαλαίου . Ουδέποτε όμως η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ αποφάσισε κάτι ανάλογο και το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε από την Ε.Α.Κ.Π. στο πρόσφατο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και ζητήθηκαν εξηγήσεις από το προεδρείο.
 Η πράξη αυτή αποτελεί σοβαρή παραβατική ενέργεια γιατί με τον τρόπο αυτό έγινε παραπλάνηση των υπαλλήλων με επίκληση απόφασης που ποτέ δεν πάρθηκε.
 Η Ε.Α.Κ.Π. θεωρεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να περάσει έτσι και θα ζητήσει άμεσα εξηγήσεις και την απόδοση ευθυνών για όσους την έχουν.  
Πάντως σχετικά με το ωράριο υπενθυμίζουμε ότι η Ε.Α.Κ.Π. μέχρι τώρα δύο φορές και μάλιστα επί των ημερών του τότε Αρχηγού Παναγιώτη Φούρλα είχε σταματήσει αντίστοιχες προσπάθειες για επιβολή του 12ωρου και μάλιστα είχε τονίσει από τότε ότι μπορεί να πήραν μετά τις αντιδράσεις πίσω τους σχεδιασμούς αυτούς αλλά θα επανέλθουν όταν κρίνουν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες.
 Με δεδομένο λοιπόν την φετινή αντιπυρική περίοδο και ότι προέκυψε και την πλήρη αδράνεια του προεδρείου της Ομοσπονδίας αλλά και την ένοχη σιωπή και το σιγοντάρισμα που προσφέρει η Π.Α.Σ.Κ. Π. στην μη λήψη αποφάσεων στα Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. με τις συνεχόμενες απουσίες και αποχωρίσεις της πλειοψηφίας των μελών της από τα Δ.Σ. είναι σίγουρο ότι ήρθε η ώρα για το τελειωτικό χτύπημα.
 Η Ε.Α.Κ.Π. όμως υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια αυτά και σε όποια άλλη ενέργεια υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.