Ημερομηνία:16-06-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η    Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                               Ε.Α.Κ.Π. 
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                                                                                      .
Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Website WWW.old.eakp.gr , Email: info@old.eakp.gr
 
  ΑΘΗΝΑ 17 ΙΟΥNΙΟΥ 2009
.
                            Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
 
   Για μία ακόμη αντιπυρική περίοδο με τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές αποδεικνύεται ότι:
 •           Η έλλειψη ενός ενιαίου σχεδιασμού για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας.
 •           Τα χρόνια προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας.   
 •           Οι ίδιες πολιτικές που αναπαράγουν συνεχώς τα προβλήματα και δημιουργούν τις τραγικές συνέπειες σε βάρος του δασικού μας πλούτου, είναι ΠΑΡΩΝ.            
  ΠΑΡΟΥΣΑ όμως είναι και η τακτική του αποπροσανατολισμού για τις πραγματικές αιτίες των ολέθριων συνεπειών που για πολλοστή φορά καλείται να υποστεί ο Ελληνικός Λαός με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.    
   Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, «ειδικοί» των Μ.Μ.Ε, εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού καθώς επίσης και ο γραφικός πλέον εκπρόσωπος του διασπαστικού σωματείου σφραγίδα της Ε.Π.Α.Π.Α, που ενώ εκπροσωπεί μία μικρή ομάδα συναδέλφων στην Αττική πάντα τέτοιες ώρες κατά περίεργο τρόπο αξιοποιείται και απολαμβάνει την απλόχερη προβολή από το σύνολο σχεδόν των τηλεοπτικών Μ.Μ.Ε. μιλώντας εξ ονόματος όλων των πυροσβεστών, αποκλείοντας φυσικά εκπροσώπους της Ε.Α.Κ.Π., αξιοποιώντας όμως τα στοιχεία της. Και αυτό το ονομάζουν αντικειμενική πληροφόρηση!!!   
 
  Το 2007 το «βασικό» πρόβλημα το εντόπισαν κατά κύριο λόγο στην έλλειψη και την κακή επιχειρησιακή διαχείριση των CANADER και την δήθεν κόντρα πρώην Αρχηγών του Π.Σ., τώρα το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στην έλλειψη των ελικοπτέρων !!! Άπειρες ώρες με κοκορομαχίες περί ανέμων και υδάτων για να κρυφτούν κάτω από αυτές τις αφελείς διαπιστώσεις:    
 •             Η παντελής απουσία ενιαίου σχεδιασμού όλων των εμπλεκομένων φορέων ( Π.Σ., Δασική Υπηρεσία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς) για την προστασία του δασικού μας πλούτου.  
 •             Η ανυπαρξία προγραμμάτων πρόληψης, φύλαξης, αναδάσωσης και διαχείρισης των δασών.   
 •             Τα μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά σχέδια και η επιθυμία των διαφόρων οικονομικών συμφερόντων που ενθαρρύνονται από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προστασία των δασών, να μην αφήσουν τίποτε όρθιο και πράσινο προκειμένου να μετατρέψουν σε χρυσό κάθε γραμμάριο στάχτης.  
 
 Αποφεύγεται συστηματικά και πάση θυσία κάθε απόπειρα για συζήτηση επί της ουσίας, γιατί οι ευθύνες είναι διαχρονικές τόσο για τους νυν όσο και για τους πρώην κυβερνώντες. Μπορεί να κόπτονται να παρουσιαστούν περισσότερο φιλοπεριβαλλοντολογικοί ο ένας από τον άλλον αλλά δεν παύει να είναι υπεύθυνοι για:
 •               Τις αντιδασικές νομοθετικές παρεμβάσεις που αφάνισαν εκατομμύρια στρέμματα δασικού πλούτου μέσα από Αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων – Επεκτάσεις σχεδίων πόλεων –  Αναπτυξιακές επενδύσεις σε ορεινούς όγκους και παράκτιες περιοχές – Νομιμοποίηση αυθαιρέτων- Αναθεωρήσεις συνταγματικών φιλοδασικών διατάξεων και άνοιγαν την όρεξη των πάσης φύσεως καταπατητών γης.
 •               Τη συνειδητή απαξίωση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας μέσω της υποχρηματοδότησης των προγραμμάτων πρόληψης , συντήρησης και αναδάσωσης.  
 •               Την προσπάθεια στρατικοποίησης του Π.Σ. που έχει ως αποτέλεσμα τη χρόνια οργανωτική και επιχειρησιακή του αγκύλωση σε πρότυπα και επιχειρησιακές τακτικές αναποτελεσματικές και ξεπερασμένες μακριά από την σύγχρονη τεχνογνωσία, απογυμνωμένο από την επιστημονική έρευνα και τα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα.       
·              Τη διατήρηση των τεράστιων ελλείψεων σε πυροσβεστικό προσωπικό, που όσο και εάν επικαλείται η κυβέρνηση ότι έκλεισε την ψαλίδα μεταξύ των οργανικών θέσεων και των οργανικών κενών, αποσιωπά το γεγονός ότι ο αριθμός των νεοπροσλαμβανομένων ισοσκελίζεται από τους αποστρατευόμενους και το γεγονός πως παρ ότι άνοιξαν δεκάδες νέες υπηρεσίες όπως οι 6 ΒΙ.ΠΕ, οι 6 ΕΜΑΚ. τα 13 Συντονιστικά κέντρα, οι 13 περιφερειακές διοικήσεις και οι διάφορες επιτελικές υπηρεσίες,  αυτές επανδρώθηκαν από το υπάρχον προσωπικό χωρίς να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις που παραμένουν 12.776.   
 
   Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών όπως είχε προειδοποιήσει εναγωνίως την κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης για δύο συνεχόμενες χρονιές το 2005 και το 2006( www.old.eakp.gr/view.php) εκτιμώντας όλα τα δεδομένα που υπήρχαν τότε για την τραγική καταστροφή του 2007 και δυστυχώς επαληθεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο, έτσι και τώρα από τον Δεκέμβριο του 2008 που έφερε στο φως τα δεδομένα του προϋπολογισμού για το Π.Σ. προειδοποιούσε ότι αποτελεί ένα επιπρόσθετο επιβαρυντικό γεγονός στην ήδη υπάρχουσα απελπιστική κατάσταση του Π.Σ. η περικοπή κονδυλίων για τις πάγιες λειτουργικές του ανάγκες κατά 69.000.000 ευρώ!!!  
   Είχε προειδοποιήσει ότι αυτά τα 69.000.000 ευρώ που προσπαθεί στο όνομα της οικονομικής κρίσης να εξοικονομήσει η κυβέρνηση θα τα πληρώσει πολύ ακριβά για ακόμη μία φορά ο ελληνικός λαός.
   
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ
 ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Π.Σ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
    ΣΥΝΟΛΟ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΓΛΚ 2009
ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ( Π.Σ.+ ΦΟΡΕΙΣ ) – ΕΓΓΡΑΦΗ ΓΛΚ
512.909.862,62
9.163.950,00
522.073.812,62
452.866.000,62
-69.207.812,62
 
  Η θεοποίηση της αεροπυρόσβεσης με μισθωμένα ελικόπτερα, σκοπό έχει να υποβαθμίσει την τραγική έλλειψη των επίγειων δυνάμεων λόγω των 3.500 περίπου οργανικών κενών, που αυτές σε τελική ανάλυση καλούνται να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές.
   Εξάλλου η μονοπωλιακή θέση των εταιριών Scorpion services Exrort – Import GmbH και Ι.C.S.S. έχει αυξήσει τις ορέξεις τους για ολοένα μεγαλύτερα μισθώματα. Θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός των δράσεων μας με ελικόπτερα και αεροσκάφη που θα ενταχθούν στον Εθνικό Εναέριο στόλο μας, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χαμηλότερα κόστη και μεγαλύτερη διασπορά. Να γίνει αντικατάσταση των αεροσκαφών CL – 215 , Pezetel και Gruman λόγω παλαιότητας και μη επιχειρησιακής αξιοποίησης.     
 
  Την ώρα που κόπτονται λοιπόν για την αποπληρωμή των χρεών προς της εταιρίες ενοικίασης ελικοπτέρων και την υπογραφή νέων παχυλών συμβάσεων θεοποιώντας την επικουρική έτσι και αλλιώς συμβολή τους στην αναχαίτιση των μεγάλων πυρκαγιών και όχι στην πλήρη κατάσβεσή τους, αγνοούν ή κάνουν πως δεν βλέπουν την τραγική κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού του Π.Σ. που είναι το 60% περίπου πέραν της 15ετίας και που καλείται να παίξει τον καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση και την πλήρη καταστολή των πυρκαγιών.
   Δείχνουν εγκληματική αδιαφορία στις αλλεπάλληλες βουτιές θανάτου σε γκρεμούς των παμπάλαιων πυροσβεστικών οχημάτων τύπου UNIMUC που είναι σε κυκλοφορία πάνω από 35 χρόνια λόγω προβλημάτων στο σύστημα πέδησης και αποκόλλησης των βυτίων τους εξ αίτιας της σκουριάς που κουβαλάνε.
   Κουβέντα δεν γίνεται για τα τρία πυροσβεστικά οχήματα αυτού του τύπου που μέσα σε έναν χρόνο τσακίστηκαν σε γκρεμούς κατά την διάρκεια κατάσβεσης ( και για δεκάδες άλλα τα προηγούμενα χρόνια) γιατί δεν έπιαναν τα φρένα τους, τα δύο το καλοκαίρι του 2008 στην Βόρειο Εύβοια και το τρίτο ( Π.Σ. 1569) στην πρόσφατη πυρκαγιά της Ριτσώνας και πως από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.
  Συνεχίζουν πεισματικά να τα κρατούν σε ενεργό δράση παρ ότι:
·    Για το ένα από αυτά ( Π.Σ. 1561με έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1973!!! ) ενώ είχε γίνει μετά από καταγγελίες παρέμβαση από την Ε.Α.Κ.Π. μία βδομάδα πριν συμβεί το ατύχημα για να αποσυρθεί ως ακατάλληλο, αυτό παρέμενε ενεργό μετά από υπηρεσιακές διαβεβαιώσεις της Π.Υ. Ιστιαίας ότι είναι ελεγμένο και αξιόπιστο αλλά το «αξιόπιστο» στις 27/7/08 έφυγε σε γκρεμό και κάηκε!!
·    Μετά και από το 2ο ατύχημα που έγινε στην ίδια υπηρεσία τον επόμενο μήνα στις 19/8/08 ( Π.Σ. 1650 με έτος πρώτης κυκλοφορίας 1982 ) σε νέα παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Π. προς την Περιφερειακή Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας για την άμεση απόσυρση όλων των οχημάτων ιδίου τύπου υπήρχε δέσμευση για εξέταση του θέματος.
    Παρ ότι λοιπόν «εξετάστηκε» το θέμα, αυτά επιμένουν να γκρεμίζονται όπως έγινε πρόσφατα στις 14/6/09 στην Ριτσώνα με το όχημα της Π.Υ. Χαλκίδας το Π.Σ.1569 με έτος πρώτης κυκλοφορίας 1974!! Τα θεωρούν τόσο αξιόπιστα που στα παράπονα των οδηγών για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα φρένα δίνονται οδηγίες από υψηλόβαθμα στελέχη του Π.Σ. να τοποθετούν πέτρες ή τάκους στους τροχούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με το χειρόφρενο!!  
   Είναι σίγουρο λοιπόν ότι οι πυροσβέστες «συμβάλουν» ενεργά και με ποικίλους τρόπους στην οικονομία του τόπου.
 •     Κινδυνεύουν κάθε στιγμή να σκοτωθούν για να μην ξοδευτούν κάποιες χιλιάδες ευρώ για την αντικατάσταση των κινητών φέρετρων της 35ετίας που τους δίνουν για να κάνουν κατάσβεση.
 •    Εργάζονται άπειρες ώρες εξαντλητικής υπερωρίας για να εισπράξουν είτε 27 ευρώ το 8ωρο και αυτά μετά από ένα χρόνο!! Είτε με αέρα κοπανιστό, δηλαδή με ρεπό που είναι αδύνατον να τους χορηγηθούν λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.            
 
 Μετά από όσα τραγικά έχει ζήσει η χώρα μας όλοι γνωρίζουν πλέον τι φταίει και τι πρέπει να γίνει και όποιος αποσιωπά συνειδητά τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες που τα δημιουργούν έχει εξίσου την ίδια ευθύνη με την κυβέρνηση απέναντι στον Ελληνικό Λαό που καλείται να υποστεί τις τραγικές συνέπειες.
 
  Η Ε.Α.Κ.Π. έχοντας καταθέσει από τον Μαϊο του 2008 στην κυβέρνηση, τους πολιτικούς φορείς, τα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα του Π.Σ τις προτάσεις της με σκοπό την ουσιαστική προστασία των δασών και την δημιουργία γενικότερα ενός αποτελεσματικού πλαισίου πυρασφάλειας της χώρας μέσα από την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και την Ουσιαστική Αναδιοργάνωση του Π.Σ. απευθύνει ΚΑΛΕΣΜΑ
 
 Σε όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς του Ελληνικού Λαού να πάρουν την υπόθεση της πυροπροστασίας του δασικού πλούτου της χώρας στα χέρια τους και να παλέψουν για την αλλαγή της αντιδασικής πολιτικής με σκοπό την διάσωση του πριν είναι πολύ αργά.      
 
                                                                  Για την ΕΑΚΠ
                                                   Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
 
                                               Καραγκούνης Δημήτρης - Μιχαήλ Μιχαήλ         
.
.
Κατεβάστε την ανακοίνωση στην πραγματική της μορφή για τους πίνακες ανακοινώσεων: www.old.eakp.gr/pdf/deltiotipuantipirikis2009.doc


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.