Ημερομηνία:30-07-2009
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙ ΘΗΒΩΝ

 Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η      Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η      Κ Ι Ν Η Σ Η     Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
               Ε.Α.Κ.Π. 
  Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
                                                                                                                                                                               . 
                 Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891, Web site WWW.old.eakp.gr , E mail: info@eakp
 
  ΑΘΗΝΑ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009     Προς : Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών, κο Χρήστο Μαρκογιαννάκη      
 
                                                 Κοιν/ση :1ον Υπουργό Εσωτερικών, κο Προκόπη Παυλόπουλο
                                                                 2ον  Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών, κο Κ. Μπίτσιο
                                                                 3ον Αρχηγό Π. Σ., Αθανάσιο Κοντοκώστα. 
                                                                 4ον  Πολιτικούς Φορείς – Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Π.Σ. - Μ.Μ.Ε.       
                                                                                                                                                                               
      ΘΕΜΑ : Τακτική και συνθήκες επέμβασης στην πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι Θηβών 
 
    Κύριε Υπουργέ, η επιστολή μας αυτή αποτελεί συνέχεια της από 25/7/09 έγγραφης διαμαρτυρία μας για την αναίτια, υπερβολική και επικίνδυνη από κάθε άποψη μετακίνηση δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Μοσχοπόδι Θηβών και για την άνευ λόγου κήρυξη Γενικής Επιφυλακής που διατάχθηκε και διατηρήθηκε επί 2ημέρου, αποδιοργανώνοντας την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την ζωή των Αξιωματικών και Χαμηλόβαθμων συναδέλφων μας.
   Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον λόγο ότι:
   Για ακόμη μία φορά υπό το βάρος της ανασφάλειας και της γενικότερης έλλειψης στρατηγικής διαχείρισης των συμβάντων που πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και φυσικά στην επαγγελματική επάρκεια και την επιστημονική υποστήριξη, εφαρμόστηκε το σύστημα «πλημμύρα» όπως πλέον ειρωνικά χαρακτηρίζουν οι πυροσβέστες την τακτική αυτή. Δηλαδή, μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από διάφορες υπηρεσίες της χώρας που στην ουσία δημιουργούν ένα αλαλούμ συντονισμού, δεν αξιοποιούνται καν στο συμβάν και δεν τις αναζητεί κανείς παρά μόνο οι υπηρεσίες που τις στερούνται.
 Αυτό λοιπόν εφαρμόστηκε και στην συγκεκριμένη πυρκαγιά:
  •                 Ενώ η φωτιά αντιμετωπίστηκε στις πρώτες ώρες μέσα στην ίδια μέρα έναρξης της (23/7/09), παρ όλα αυτά προς την περιοχή συνεχίζονταν η άφιξη οχημάτων από μακρινές υπηρεσίες όπως και της Π.Υ. Σερρών.
  •                 Παρ ότι η πυρκαγιά έσβησε οριστικά τις πρώτες πρωινές ώρες της 24/7/09 μέχρι το πέρας της ημέρας αυτής διατηρούνταν σχεδόν αυτούσιες οι δυνάμεις περίπου 270 πυροσβέστες. Η αποχώρηση των περισσότερων δυνάμεων άρχισε την Τρίτη μέρα 25/7/09. 
  •                 Ενώ τα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων ζητούσαν από τους επικεφαλείς πιεστικά να τους δοθούν εντολές για το πώς θα κινηθούν, αυτά παρέμειναν αδρανή για όλη την διάρκεια της παρουσίας τους εκεί και πολλά από αυτά δίχως καμία εμπλοκή στο συμβάν.         
   Αυτό όμως που μας κάνει να αγανακτούμε ακόμη περισσότερο κύριε Υπουργέ είναι ότι για ακόμη μία φορά τα εντεταλμένα υπηρεσιακά όργανα έδειξαν εγκληματική αδιαφορία για την ασφάλεια της ζωής των πυροσβεστών και συγκεκριμένα:
  •               Απασχολήθηκαν στην πυρκαγιά Δόκιμοι πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα που μόλις έχουν εισαχθεί στην σχολή πυροσβεστών και δεν έχουν πάρει ούτε την στοιχειώδη εκπαίδευση. Επαναλήφθηκε δηλαδή το ίδιο φαινόμενο όπως και πέρυσι. Η ευθύνη όμως για το θέμα αυτό κύριε Υπουργέ είναι αποκλειστικά πολιτική γιατί θα έπρεπε να έχουν δοθεί με αφορμή τα γεγονότα της περυσινής περιόδου σαφέστατες εντολές μη αξιοποίησης τους σε συμβάντα.  
  •               Παρ ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς υπάρχει πεδίο βολής, παρ ότι βρέθηκαν πλησίον του πεδίου βολής στον χώρο της πυρκαγιάς διάσπαρτες άσκαστες οβίδες και καθώς η πυρκαγιά πλέον ήταν υπό έλεγχο χωρίς να διατρέχει κανένας κίνδυνος επέκτασης της, αντί να δοθεί εντολή άμεσης απομάκρυνσης από τον χώρο αυτό και να επιληφθεί άμεσα ο στρατός, αντιθέτως δόθηκε εντολή από τους επικεφαλείς να μπουν πεζοπόρα τμήματα στον χώρο με την προτροπή μάλιστα όποιοι από τους πυροσβέστες δεν φοβούνται.
 
   Κύριε Υπουργέ όλα αυτά τα γεγονότα έχουν προκαλέσει μεγάλη αγανάκτηση στους πυροσβέστες Αξιωματικούς και χαμηλόβαθμους, γιατί πλέον διαπιστώνουν με τον χειρότερο τρόπο ότι όχι μόνο από τέτοιου είδους τακτικές απαξιώνεται πλήρως η επαγγελματική τους υπόσταση και τίθεται σε κίνδυνο η πυρασφάλεια της χώρας αλλά   απαξιώνεται παντελώς και η ίδια τους η ζωή.
 Οφείλεται λοιπόν να πάρετε θέση, να αναζητηθούν οι ευθύνες και άμεσα να ξεκινήσει με πρωτοβουλίας σας η ουσιαστική αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.     
.
                                       Για την Ε.Α.Κ.Π τα μέλη του Δ. Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                             Καραγκούνης Δημήτρης – Μιχαήλ Μιχαήλ
.
.
.Κατεβάστε την ανακοίνωση στην κανονική της μορφή:www.old.eakp.gr/pdf/pirkagiamosxopodi1.doc


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.