Ημερομηνία:13-08-2009
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΡΕΠΟ ΣΤΗΝ Π.Υ. ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΩΞΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

  Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η      Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η      Κ Ι Ν Η Σ Η     Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                                 Ε.Α.Κ.Π. 
 Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
                                                                                                                                                                                   .
   Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891, Web site WWW.old.eakp.gr , E mail: info@eakp
 
 ΑΘΗΝΑ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009   
.        
                                 Προς : Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών, κο Χρήστο Μαρκογιαννάκη       
.
                            Κοιν/ση :1ον Υπουργό Εσωτερικών, κο Προκόπη Παυλόπουλο
                                           2ον  Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών, κο Κ. Μπίτσιο
                                           3ον Αρχηγό Π. Σ., Αθανάσιο Κοντοκώστα. 
                                           4ον Πολιτικούς Φορείς – Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Π.Σ. - Μ.Μ.Ε.    
.
   Κύριε Υπουργέ
   Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε, αυτό που κατά κόρον συμβαίνει σε αρκετές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και που σπάνια έρχεται στην επιφάνεια, δηλαδή η απαξίωση του όποιου εργασιακού πλαισίου των Πυροσβεστών μέσα από την χρήση αυταρχικών μεθόδων με την χρησιμοποίηση του εσωτερικού κανονισμού Υπηρεσίας. Τον εσωτερικό κανονισμό τον οποίο μία μερίδα Συναδέλφων Αξιωματικών που ασκούν Διοίκηση χρησιμοποιούν ως «φόβητρο» για να επιβάλλουν αυθαίρετα την κατάργηση του πενθημέρου και να λυγίσουν κάθε δίκαια φωνή αγανάκτησης των ταλαιπωρούμενων συναδέλφων, επισείοντας την απειλή τιμωριών με σκοπό την «αποδοχή» της στέρησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως του εργάσιμου χρόνου τους.
   Ο εργάσιμος χρόνος των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων όπως αυτός έχει καθιερωθεί μέσα από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζεται απροκάλυπτα και με σκανδαλώδη τρόπο χωρίς η Κυβέρνηση να παίρνει κανένα μέτρο περιστολής των αυθαιρεσιών, προστασίας του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων και σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
   Νέο κρούσμα αυθαιρεσιών αυτή την φορά έχουμε στην Π.Υ. Άργους και τα όσα συμβαίνουν σε αυτή είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας γενικότερα, συγκεκριμένα:
   Η Διοίκηση της Π.Υ Άργους ανακοίνωσε ωμά στους Πυροσβέστες από αρχής της αντιπυρικής περιόδου την κατάργηση του πενθημέρου τους και προφορικά αλλά και με «Υπηρεσιακό Σημείωμα».
   Στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν το δεδουλευμένο πενθήμερό τους, συνάδελφοι υπέβαλλαν αναφορές όπως δικαιούνται από το νόμο.
   Η Διοίκηση αντί άλλης απάντησης, κάλεσε σε απολογία τους συναδέλφους κηρύσσοντας τους ένοχους παραβάσεως του κανονισμού εσωτερικής Υπηρεσίας, θεωρώντας ότι η χορήγηση του πενθημέρου «προκαλεί πρόβλημα στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Υπηρεσίας» όπως επί λέξει αναφέρει στις κλήσεις προς απολογία, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα των υπηρεσιακών σχεδιασμών (στάδια) για την ολοκληρωτική κατάργηση του πενθημέρου, ενώ το ωράριο και το πενθήμερο των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων δεν σχετίζεται με τους υπηρεσιακούς σχεδιασμούς αλλά μόνο με την ύπαρξη συμβάντων και με την κήρυξη επιφυλακής μετά από αυτά όπως προβλέπεται.
   Ο σχεδιασμός και η άνευ συμβάντων κατάργηση του πενθημέρου αποτελεί παράνομη πράξη και στρέφεται κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων με σκοπό να καλύψει υπαρκτά εργασιακά κενά με απλήρωτη εργασία των Πυροσβεστών με την οποία χρηματοδοτείται στην ουσία η κάλυψη αυτών των κενών, ενώ αποτελεί υποχρέωση του κράτους η χρηματοδότηση των κενών αυτών και όχι των Πυροσβεστών με την παροχή απλήρωτης εργασίας.
   Για τους παραπάνω λόγους καλούμε την πολιτική Ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να διευκρινίσει εάν η τακτική αυτή των τοπικών Διοικήσεων έχει την έγκρισή της και η «ντε φάκτο» κατάργηση του πενθημέρου την σιωπηλή της στήριξη.
 Μέχρι σήμερα παρά τις όποιες καταγγελίες δεν έχει ελεγχθεί κανένας υπεύθυνος γεγονός που αποτελεί άλλοθι για τέτοιου είδους παραβιάσεις και για αυτό εντείνεται και ο αυταρχισμός μέσω του κανονισμού εσωτερικής Υπηρεσίας, ο οποίος ισχύει πάντοτε μονομερώς εναντίον των Πυροσβεστών αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους υπεύθυνους.
 Κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο σεβασμός των Δημοκρατικών δικαιωμάτων των Πυροσβεστών και το εργασιακό τους καθεστώς να προστατεύεται από κάθε είδους αυθαιρεσίες και να σταματήσει η εντεινόμενη αμφισβήτηση του εργασιακού καθεστώτος των Πυροσβεστών.
 
                                                               Για την Ε.Α.Κ.Π
                                                    τα μέλη του Δ. Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ
                                                                 Καραγκούνης Δημήτρης - Μιχαήλ Μιχαήλ
.
κατεβάστε εδώ την ανακοίνωση στην κανονική της μορφή: www.old.eakp.gr/pdf/epistoligiaepifilakiiargus1.doc


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.