Ημερομηνία18-12-2009
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΙΣ 18/12/09

  
     Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η     Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
 
ΑΘΗΝΑ 19 Δεκεμβρίου 2009       
 
 Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ     
 
   Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/12/009 και ώρα 10.00΄ πραγματοποιήθηκε η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ της Ε.Α.Κ.Π. στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ    
 Στο κάλεσμα της ανταποκρίθηκαν αρκετοί συνάδελφοι που ήρθαν από διάφορα μέρη της χώρας όπως Κεφαλλονιά - Ζάκυνθο- Λευκάδα –Κρήτη –Κεντρική Μακεδονία – Ήπειρο – Στερεά Ελλάδα και φυσικά από την Αττική κυρίως από τους Π.Σ. του 8ου & 12ου.  
 Η αντιπροσωπεία της Ε.Α.Κ.Π. συναντήθηκε στον 7ο όροφο του υπουργείου στις Ω/10.10΄ με τον ειδικό σύμβουλο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για θέματα πυροσβεστικής & πολιτικής προστασίας Ανθρακέα Γεώργιο και συζήτησε μαζί του επί 1,5 ώρα. Με πρωτοβουλία του ειδικού συμβούλου είχε ζητηθεί από την Ε.Α.Κ.Π. από την προηγούμενη ημέρα της παράστασης διαμαρτυρίας, να γίνει η συνάντηση μαζί του λόγο ότι την ημέρα που η Ε.Α.Κ.Π. είχε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό υπήρχε προγραμματισμένη σύσκεψη για το μεταναστευτικό και επιπροσθέτως να δοθεί η δυνατότητα για καλύτερη προετοιμασία για την συνάντηση με τον Υπουργό, για την οποία δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει σύντομα με τον ίδιο και θα μας δοθεί σχετική ενημέρωση την Δευτέρα 21/12/09.Η Ε.Α.ΚΠ. ζήτησε η συνάντηση του Υπουργού να γίνει συνολικά με το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ..
   Η αντιπροσωπία της ΕΑΚΠ ήταν 5μελής και αποτελούνταν από τον Μιχάλη Μιχαήλ &Καραγκούνη Δημήτρη μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., τον Βλάχο Δημήτρη μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου, τον Μελιόπουλο Γιώργο μέλος του Δ.Σ. της ΕΥΠΣ. Κεντρικής Μακεδονίας & τον Μελισσάκη Νικήτα Αντιπρόεδρο της Ε.Υ.Π.Σ. Χανίων. 
  Την αντιπροσωπεία πλαισίωσε με την παρουσία του και το μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και της εκτελεστικής Γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. Αγκαβανάκης Δημήτρης.     
 •                 Παραδόθηκε από την αντιπροσωπεία το 3σελιδο ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ (βλέπε site) το οποίο και προωθήθηκε στα γραφεία του Υπουργού και του Υφυπουργού και παραδόθηκε εκ νέου το 15 σελιδο πλαίσιο των προτάσεων της Ε.Α.Κ.Π. για την Αναδιοργάνωση – Ενιαίο Φορέα – Αιτήματα κλάδου & ένα 5σελιδο με στατιστικά στοιχεία σχετικά με την δύναμη και τον μηχανολογικό εξοπλισμό (βλέπε site).   
 •                 Με την έναρξη της συζήτησης καταγγέλθηκε η μέχρι τώρα στάση του Υπουργού να μην συναντάτε με τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου. Από την πλευρά του ειδικού συμβούλου δικαιολογήθηκε η στάση αυτή λόγο του φόρτου εργασίας του Υπουργού.
 •                Στην συνάντηση μπήκε ευθύς εξ αρχής το θέμα του 12ωρου και αναλύθηκαν λεπτομερώς όλες οι παράμετροι σχετικά με αυτό. Η αντιπροσωπεία της ΕΑΚΠ τόνισε ότι η πιλοτική εφαρμογή είναι παράνομη και αντισυνταγματική και για τον λόγο αυτό ζητά την άμεση διακοπή της.
 •                 Τονίστηκε επίσης ότι η στάση του Υπουργού να αποφεύγει να δώσει απάντηση ακόμη και μέσα στο κοινοβούλιο σε μία Ερώτηση, σε μία Επίκαιρη Ερώτηση και μία Αναφορά που κατατέθηκαν δείχνει ότι το Υπουργείο αποφεύγει να απαντήσει με σκοπό να αναλωθεί ο χρόνος μέχρι την λήξη της πιλοτικής εφαρμογής και να έχουν ήδη δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για τις ανατροπές του ωραρίου.   
 •                 Ενώ υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας για να δοθούν εξηγήσεις από τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Υφυπουργού Μιχάλη Στάγκου σχετικά με την θέση της κυβέρνησης για το 12ωρο αυτό δεν επιτεύχθηκε σύμφωνα με την γραμματεία του γραφείου λόγο ότι ο Διευθυντής είχε μέχρι αργά σύσκεψη με το Λιμενικό. 
 •                 Στην συνάντηση αναλύθηκαν σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο με προτεραιότητα πλην του ωραρίου, η Στρατικοποίηση & οι αρνητικές συνέπειες που είχε για το Π.Σ., η Αναδιοργάνωση, η δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, θέματα όπως η κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού, η έλλειψη καθαριότητας, η περικοπή της εφάπαξ ενίσχυσης, του μισθολογίου, του κανονισμού μεταθέσεων, της εκπαίδευσης, της ορθολογικής αξιοποίησης του προσωπικού & γενικότερα το πλαίσιο των προτάσεων της Ε.Α.Κ.Π.
 Ο κ Ανθρακέας φάνηκε ότι είχε μελετήσει της προτάσεις της ΕΑΚΠ που είχαν παραδοθεί στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου στις 2/12/09 και δήλωσε ότι συμφωνεί σχεδόν με όλα όσα προτείνονται όπως επίσης πολλά από αυτά ότι είναι προτεραιότητες του Υπουργού. Ζήτησε τις απόψεις και τις προτάσεις της ΕΑΚΠ για την προληπτική πυροπροστασία στην οποία τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος. 
  Ευχαρίστησε επίσης την ΕΑΚΠ και για τα στατιστικά στοιχεία που κατάθεσε σχετικά με την εξέλιξη της δύναμης και την κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Είπε ότι θέσεις και οι προτάσεις θα μελετηθούν, θα  συζητηθούν εκ νέου και θα ληφθούν υπόψη μαζί με ότι άλλο θα κατατεθεί από συναρμόδιους συνδικαλιστικούς και υπηρεσιακούς φορείς για τις τελικές αποφάσεις που θα παρθούν τον Ιανουάριου από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία. 
  Η ΕΑΚΠ δήλωσε ότι όλα θα κριθούν στην πράξη και αφού τόνισε ότι πρέπει άμεσα να γίνει η συνάντηση με τον Υπουργό ζήτησε σαν ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά του Υπουργείου να γίνει άμεσα η διακοπή της πιλοτικής εφαρμογής του 12ωρου.
   Η αντιπροσωπεία της Ε.Α.Κ.Π. και οι συνάδελφοι αποχώρησαν από το Υπουργείο στις 12.00 και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στον χώρο όπου ήταν σε εξέλιξη η παρωδία που ονομάστηκε « διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο» της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ και των Προεδρείων των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων.  
   Εκεί επαληθεύτηκε περίτρανα αυτό που έχει κατήγγειλε εξ αρχής η Ε.Α.Κ.Π., δηλαδή ότι η μάζωξη αυτή αποφασίστηκε στο παρά πέντε για να δημιουργήσει άλλοθι «κινητικότητας» και να αντιμετωπιστεί έτσι η πίεση που ασκούσε η Ε.Α.Κ.Π προς το Προεδρείο της ΠΟΕΥΠΣ  ζητώντας του να προχωρήσει άμεσα σε ασφαλιστικά μέτρα και κινητοποιήσεις,  
    Η ΕΑΚΠ αφού ανέλυσε όλο το ιστορικό για το πώς και με ποιών ευθύνες φθάσαμε μέχρι εδώ, ζήτησε από τα προεδρεία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσουν τα μέλη τους από τις αντεργατικές μεθοδεύσεις. Στηλίτευσε επίσης το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται ότι υπάρχει στα Δ.Σ. των Ενώσεων σχετικά με την θέση τους για το ωράριο.  
   Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για να παρθεί απόφαση, όπως για ασφαλιστικά μέτρα και εάν δεν έχουμε άμεση ανταπόκριση από τον Υπουργό για την συνάντηση που υποσχέθηκαν και την άρση του πιλοτικού ωραρίου με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας να κατεβεί ο κλάδος άμεσα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.  
 Η ΕΑΚΠ ζήτησε να μην φύγει κανείς πριν παρθεί απόφαση αλλά με ευθύνη όμως του Προεδρείου της Ομοσπονδίας, των παρατάξεων ΔΑΚΥΠΣ και ΠΑΣΚΠ που την απαρτίζουν καθώς και όλων των προεδρείων που συμμετείχαν δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Παρά μόνο έτσι απλά και χωρίς καμία άλλη κίνηση για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να υποχωρήσει να καταγγελθεί το 12ωρο.
   Συναδέφλισσες -Συνάδελφοι, η κατάσταση αυτή για ακόμη μία φορά δείχνει περίτρανα σε τι διαλυτικό στάδιο έχει φθάσει το συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο μας και σε τι βαθμό έχει φθάσει η αναισθησία και η αναλγησία όλων όσων έχουν ορισθεί με την ψήφο των συναδέλφων να τους προστατεύουν τα δικαιώματα τους.
 •               Η ΕΑΚΠ καταγγέλλει την στάση τους σε όλους τους συναδέλφους και τους θεωρεί συνυπευθύνους για όποια αρνητική εξέλιξη υπάρξει στο θέμα του ωραρίου αφού αφήνουν την Πολιτική και Φυσική ηγεσία ήσυχη να αποφασίζουν ανενόχλητα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
 •               Η ΕΑΚΠ μετά από όλα αυτά αφού εκτίμησε ότι η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ κάτω από τις συνθήκες που έγινε και με δεδομένο ότι δεν στηρίχθηκε από τα πρωτοβάθμια σωματεία παρά μόνο από την Ε.Υ.Π.Σ. Χανίων με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Νικήτα Μελλισάκη πέτυχε τον στόχο της να υποχρεώσει το Υπουργείο σε συνάντηση κάτι που αποφεύγει να κάνει επί 2,5 μήνες με τα συνδικαλιστικά όργανα των Σ.Α.
 •               Επιβεβαιώθηκε από την αντιμετώπιση που έτυχε η αντιπροσωπείας της πόσο υπολογίσιμη ήταν και είναι η δράση της Ε.Α.Κ.Π. και ο υπεύθυνος τρόπος που λειτουργεί και αγωνίζεται.
 •               Απέδειξε ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει πλέον είναι αυτός του αγώνα και όχι η απλή έκδοση αποφάσεων και η αποστολή υπομνημάτων προς το υπουργείο που γίνονται μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.
 •               Μπορεί κάποιες Ενώσεις να υιοθέτησαν την πρόταση της ΕΑΚΠ για το ωράριο γιατί γνωρίζουν ότι είναι σωστή και αποδεκτή από την πλειοψηφία των συναδέλφων και να έστειλαν σχετικό έγγραφο προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, δεν αρκεί όμως μόνο αυτό για να αλλάξει η στάση τους,  χρειάζεται αγώνας και κινήσεις ουσιαστικές που δυστυχώς αρνήθηκαν να πάρουν έστω και τώρα μία σχετική απόφαση, ακολουθώντας έτσι την γραμμή αδράνειας και συμβιβασμού του προεδρείου της Ομοσπονδίας.  
 •               Η Ε.Α.ΚΠ. διαβεβαιώνει τους συναδέλφους ότι θα αναμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης και εάν δεν προκύψει αυτό που επιθυμούν οι εργαζόμενοι δηλαδή η άμεση διακοπή του πιλοτικού ωραρίου και η άμεση έναρξη διαλόγου για το ωράριο στην βάση που εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων έτσι όπως κατατέθηκε από την Ε.Α.Κ.Π. θα καλέσει στο αμέσως επόμενο διάστημα όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ποιο μαζικές και ποιο οργανωμένες.    
 •               Η Ε.Α.Κ.Π. δηλώνει επίσης ότι πλέον δεν θα παρέχει καμία υποστηρικτική βοήθεια στα υπάρχοντα προεδρεία των Ενώσεων όπως το έκανε μέχρι τώρα πλουσιοπάροχα, γιατί απλά χρησιμοποιούν την βοήθεια αυτή για προσωπική τους προβολή ενώ όπως αποδείχτηκε για άλλη μία φορά αρνούνται να παλέψουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντιθέτως θα στηρίζει και θα βοηθά οποιοδήποτε συνδικαλιστικό όργανο ή αγωνιστές συνδικαλιστές που αποδεδειγμένα πλέον θα αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και κάθε συνάδελφο που θα χρειάζεται την στήριξη της.  
.   
                                                 ΕΝΩΤΙΚΗ   ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
.

                ΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

 ΦΩΤΟ  ( Οι φωτογραφίες είναι πριν την είσοδο της αντιπροσωπίας στο Υπουργείο και δεν δείχνουν τον πραγματικό όγκο των παρευρισκομένων συναδέλφων που στην συνέχεια αυξήθηκε από την άφιξη και άλλων συναδέλφων. O αριθμός των παρευρισκομένων διαμορφώθηκε γύρω στους 100.  Παρακαλείτε όποιος συνάδελφος έχει σχετικές φωτογραφίες από κινητό ή ψηφιακή μηχανή να τις αποστείλει στο info@old.eakp.grΔείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις