Ημερομηνία:21-12-2009
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΣΤΑΣΗ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ 12ΩΡΟΥ

   Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η   Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
.
 
 Η στάση των εργαζομένων απέναντι στα αντεργατικά σχέδια για το ωράριο    
.
.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
 ΑΘΗΝΑ   22 Δεκεμβρίου 2009   
    
 Συναδέλφισες – Συνάδελφοι λόγω ότι το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε πολλά ερωτήματα συναδέλφων σχετικά με την γνώμη που καλούνται από τις διοικήσεις τους να καταθέσουν είτε προφορικώς είτε εγγράφως σε διάφορες υπηρεσίες της χώρας, σε εφαρμογή της υπ. αρίθμ. διαταγής του Α.Π.Σ. 62738 οικ. 105.6 7/12/09 για την δήθεν «Διερεύνηση δυνατότητας εφαρμογής 12ωρης απασχόλησης του πυροσβεστικού προσωπικού-  παροχή προτάσεων».
 Έχουμε να επισημάνουμε τα εξής :
  •         Πρώτον η διαταγή αυτή και το περιεχόμενο της έχουν καθαρά αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα, που αποτελεί συνέχεια των αντεργατικών μεθοδεύσεων που κατ΄ εντολή της πολιτικής ηγεσίας προωθεί η Φυσική Ηγεσία και που στόχο έχουν να καταστήσουν συνένοχους του εργαζόμενους του Π.Σ. για την προαποφασισμένη εφαρμογή του 12ωρου.
  •         Αποτελεί ακόμη μία παράμετρο της επικοινωνιακής πολιτικής που εφαρμόζει η νέα πολιτική ηγεσία όπως αυτή του διαδικτύου κ.λ.π.. Ένα μέτρο του οποίου το περιεχόμενο κανείς άλλος εκτός από την ίδια δεν είναι δυνατόν να ελέγξει και να επικαλεστεί, άρα τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις δύναται να διαμορφώνονται κατά το δοκούν.
  •         Η διαφημισμένη ως πλέον «δημοκρατική» και «εκσυγχρονιστική» μέθοδο επικοινωνίας με τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά αυτοαναιρείται ως τέτοια, από την απλή απάντηση που πρέπει να δώσει κάποιος στο εξής ερώτημα:  
“ Γιατί η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να συζητά και να διαβουλεύεται σε ατομικό επίπεδο με τον κάθε ένα εργαζόμενο ξεχωριστά και όχι σε συλλογικό δηλαδή με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, όπως είναι υποχρεωμένη κατ εφαρμογή των νόμων και του συντάγματος, αλλά αποφεύγει να το πράξει συστηματικά; “   
 Η απάντηση είναι ότι, απλούστατα μέσα από έναν άκρως προσωπικό διάλογο τίποτε δεν είναι δεσμευτικό και δεν διατρέχει τον κίνδυνο της δημόσιας αμφισβήτησης και έτσι δίνει την δυνατότητα να εξάγονται συμπεράσματα και αποφάσεις βάση αυτών κατά το δοκούν
 Ρωτήστε τον συνάδελφο που παίρνοντας στα σοβαρά την προτροπή του Υπουργού για υποβολή ερωτήσεων στην συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο Λαμίας, υπέβαλε ερώτημα για το ασφαλιστικό τι απάντηση πήρε. « Δεν είναι ερώτηση αυτή τώρα»!!!   
 Ενώ στον ανοιχτό διάλογο με τα συνδικαλιστικά όργανα σε περίπτωση μη συμφωνίας ή υλοποίησης των συμφωνηθέντων υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας αμφισβήτησης, της αποδοκιμασίας και της αντίδρασης.  
 Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα τονίζουμε ότι από το περιεχόμενο της διαταγής δεν προκύπτει υποχρέωση των υπαλλήλων να υποβάλουν αναφορά και δεν θα μπορούσε να γίνει άλλωστε αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να καλείτε υπάλληλος που έχει ορκιστεί υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, να εκφέρει άποψη ή να καθορίσει αυτός με την γνώμη του εάν θα εφαρμοστεί κάτι:
1ον  Που δεν προβλέπεται η εφαρμογή του από σχετικές νομοθετικές διατάξεις.
2ον Τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό γιατί παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία περί ωραρίου.    
   Όπως επίσης παράνομη και αντισυνταγματική είναι και η πιλοτική εφαρμογή του αλλά δυστυχώς με την ανοχή: Της Ομοσπονδίας, της ΕΥΠΣ Αττικής & των συνδικαλιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική όπως η Ε.Α.Π.Σ. & η Ε.Π.Α.Π.Α, των οποίων τα μέλη υποχρεώνονται να εργάζονται με το πιλοτικό 12ωρο, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι με αναφορές έχουν εκφράσει την αντίθεση τους, όχι μόνο δεν προχωρούν σε ασφαλιστικά μέτρα και κινητοποιήσεις αλλά αντιθέτως νομιμοποιούν την απαράδεκτη και παράνομη ενέργεια αφού δέχονται να συμμετέχουν και σε σχετική επιτροπή που θα αποφανθεί για το 12ωρο!!!
    Πάντως οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν αναφορές ας καταγράψουν τουλάχιστον μέσω αυτών την αντίθεση τους στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, για να μην δοθεί το παραμικρό άλλοθι στην προσπάθεια εφαρμογής τους από τους ίδιους. Η πρόταση πρέπει να στοχεύει στο να μπει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση με τις επιφυλακές και τις καταστρατηγήσεις του ωραρίου μέσω διαταγών, υπηρεσιακών σημειωμάτων κ.λ.π  και όχι μέσα από ποιο ωράριο θα επιλέξουμε να συνεχίσει να γίνεται αυτό.
Ας καταγραφεί λοιπόν και με αυτόν τον τρόπο η κάθετη άρνηση στο 12ωρο & η ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΑΚΠ που την υιοθετούν πλέον ολοένα και περισσότερες Ενώσεις. (βλ. υπόδειγμα αναφοράς site ΕΑΚΠ ).         
                                           ΕΝΩΤΙΚΗ   ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
.


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ε.Α.Κ.Π.