Ημερομηνία18-01-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ Π.Σ.

 Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η     Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                                 Ε.Α.Κ.Π. 
 Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
  .                                                                                                                                                                 
     Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891, Website WWW.old.eakp.grEmail: info@eakp ,
 
   ΑΘΗΝΑ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010     
                        
                                                  ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ!!!
 
     ΑΛΛΑ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΘΥΕΛΛΕΣ
 
 Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι εχθές την Δευτέρα 18/1/2010 και ώρα 12.00 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την Ε.Α.Κ.Π. και τις τρείς Πρωτοβάθμιες Ενώσεις που τελικά συμμετείχαν, με μαζικότερη αυτή της Ένωσης Χανίων. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν διακόσιοι περίπου συνάδελφοι από κάθε άκρη της χώρας. 
 Σαν αποτέλεσμα του αντίκτυπου που είχε η Παράσταση Διαμαρτυρίας, η Πολιτική Ηγεσία ανταποκρίθηκε για πρώτη φορά μετά από τρείς και πλέον μήνες σε αίτημα για συνάντηση με συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου.
 Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Υφυπουργού και συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Βούγιας Σπύρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τασούλας καθώς και ο Αρχηγός του Π.Σ. Στεφανίδης Στυλιάνος. Στην 5μελή αντιπροσωπεία των εργαζομένων συμμετείχαν: Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Υ.Π.Σ. Χανίων Μελισάκης Νικήτας, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Υ.Π.Σ. Βορείου Αιγαίου Καρίμαλης Φίλιππος, το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Μιχαήλ Μιχαήλ, το μέλος της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου Βλάχος Δημήτριος και το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας Μελιόπουλος Γιώργος καθώς επίσης παραβρέθηκε στην συνάντηση και το μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Αγκαβανάκης Δημήτρης.  
 Ο Υφυπουργός δήλωσε ανέτοιμος για να τοποθετηθεί στα θέματα που τέθηκαν ζήτησε να μελετήσει τις προτάσεις και να γίνει εκ νέου προγραμματισμένη συνάντηση η οποία καθορίστηκε για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 11.00΄. Παρ όλα αυτά έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί επικαλούμενος την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι για να αντιμετωπιστεί.
 Από την πλευρά της αντιπροσωπείας αφού αποκρούστηκε η λογική της οικονομικής κρίσης, τέθηκαν στα στενά χρονικά πλαίσια που υπήρχαν λόγω και άλλων προγραμματισμένων συναντήσεων του Υφυπουργού τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο όπως: Το ωράριο, οι προσλήψεις, η νέα ανακατανομή προσωπικού, ο κανονισμός μεταθέσεων, το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του Π.Σ., η οικονομική πολιτική, η υγιεινή και ασφάλεια, η έλλειψη καθαριότητας κ.λ.π
 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι από τις επιγραμματικές τοποθετήσεις για τα εργασιακά μας θέματα τόσο του Υφυπουργού που προσπάθησε να είναι η καλή και δημοκρατική πλευρά της συνάντησης και τις κυνικές δηλώσεις του Αρχηγού που επωμίστηκε τον ρόλο του αποφασιστικού και σκληρού συζητητή και που έγιναν ως απάντηση στις προτάσεις της αντιπροσωπείας και την κριτική που ασκήθηκε για την μέχρι τώρα στάση και την πολιτική που ήδη εφαρμόζεται απορρέουν τα εξής:
 
  •                   ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΥΝΑΜΗΣ: Στο θέμα που τέθηκε για την μείωσης της Δύναμης των Π.Κ. και τις συνέπειες που αυτό θα έχει στην πυρασφάλεια των περιοχών που εδρεύουν και στις εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων, στο όνομα της οικονομικής κρίσης που πρέπει να συμβάλουμε όλοι δηλώθηκε τόσο από τον Υφυπουργό όσο και από τον Αρχηγό ότι:
« Τον χειμώνα δεν χρειάζονται τόσοι πυροσβέστες το καλοκαίρι συμβάλουν και οι συμβασιούχοι! Σε περίπτωση μεγάλων συμβάντων συνδράμουν όλες οι όμορες υπηρεσίες! Πρέπει να γίνει ορθολογική κατανομή του προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά! Θα γίνουν μεταθέσεις! Χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο με ποιό πλαίσιο απλά δηλώνοντας ότι ίσως από τους νεώτερους και ότι υπάρχει σε εξέλιξη το θέμα της τροποποίησης του κανονισμού μεταθέσεων. Το Α.Π.Σ. ζήτησε 650 προσλήψεις για φέτος και άλλες 1.000 του χρόνου! » 
 
 Η απάντηση στις θέσεις αυτές ήταν ότι:
 Δεν χωράει οικονομία σε θέματα που άπτονται της πυρασφάλειας της χώρα γιατί θα την πληρώσει για ακόμη μία φορά ακριβά ο Ελληνικός Λαός και οι πυροσβέστες! Χρειάζονται άμεσα προσλήψεις για την κάλυψη των κενών και ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και όχι ορθολογική κατανομή με μεταθέσεις! Στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης ενός συμβάντος χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από τις υπάρχουσες κατά τόπους δυνάμεις που πρέπει να είναι ισχυρές και όχι εκ των υστέρων με ενισχύσεις! Να υπάρξει διαχωρισμός επιχειρησιακού και διοικητικού τομέα με αντίστοιχες προσλήψεις και να αξιοποιηθούν όλοι οι εκπαιδευμένοι πυροσβέστες αξιωματικοί και χαμηλόβαθμοι στην μάχιμο και όχι να καλύπτουν διοικητικές ανάγκες! Να γίνονται κατά τόπους προσλήψεις και να μετατεθούν σταδιακά όλοι οι πυροσβέστες στον τόπο συμφερόντων τους! Η Ε.Α.Κ.Π. θα καταθέσει ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για τον κανονισμό μεταθέσεων!  
 
  •                  ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  
 Στις επισημάνσεις της αντιπροσωπείας για τις επιχειρούμενες αλλαγές του ωραρίου και την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε μέσω του 3σελιδου ψηφίσματος διαμαρτυρίας ( βλέπε site ΕΑΚΠ ) η απάντηση δια στόματος Αρχηγού ήταν: 
 Το 12ωρο πλέον δεν υφίσταται πλέον ως θέμα! Δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρες πενθήμερο! Από την 1η Φεβρουαρίου θα εφαρμοστεί το 8ωρο παντού εκτός του Αγίου Όρους! Δεν μπορεί να εργάζονται οι πυροσβέστες επί 24ώρες είναι επικίνδυνο και δεν θέλω να βρω τον μπελά μου εγώ ή οι διοικητές! Έρχεται σε αντίθεση με την υγιεινή και ασφάλεια! Επίσης δήλωσε με έμφαση ότι: Δεν με πιστέψατε ότι τελικά θα κάνω το 8ωρο!!
 
 Η απάντηση στις δηλώσεις αυτές ήταν :
 Δεν γίνονται αποδεκτά τα επιχειρήματα της Φυσικής Ηγεσίας για τον λόγο ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της η ασφάλεια του προσωπικού αλλά η εκμετάλλευση του υπάρχοντος προσωπικού για την κάλυψη των κενών και μέσω του ωραρίου για αυτό έγινε αρχικά και η προσπάθεια εφαρμογής του 12ωρου! Για ποιες ευθύνες γίνεται λόγος όταν ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς πυροσβεστών και τις ανεξέλεγκτες παράνομες επιφυλακές που υποχρεώνουν το προσωπικό σε πέραν των ανθρωπίνων ορίων υπερεργασία! Επιλέγεται το 8ωρο ως ωράριο αλλά όχι όμως η πλήρη εφαρμογή του πενθημέρου, που η ντε φάκτο επιβολή του χωρίς να παίρνει υπόψη την κατάσταση εκατοντάδων μετακινούμενων συναδέλφων κυρίως για την επάνδρωση των Π.Κ. θα τους δημιουργήσει σοβαρότατα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα! Να μην προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης πριν ρωτηθούν οι υπάλληλοι όσων υπηρεσιών και Π.Κ. αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα για το τι επιθυμούν να ισχύσει! Γιατί δεν παίρνει υπόψη της την επιθυμία των υπαλλήλων έτσι όπως εκφράστηκε μέσω των διοικήσεων τους για την διατήρηση του 24ωρου σε όσες υπηρεσίες τις εξυπηρετεί! Το 24ωρο έδωσε λύση στην εκ των πραγμάτων κατάσταση και με ευθύνη των κυβερνήσεων που έχει διαμορφωθεί από την ίδρυση των Π.Κ. την αλλαγή του τρόπου κατάταξης και την ύπαρξη των αεροδρομίων, αφού στις περιοχές όπου εδρεύουν στις περισσότερες από αυτές δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να εγκατασταθεί μόνιμα υπάλληλος! Οι περισσότεροι υπηρετούντες υπάλληλοι των Π.Κ. και των αεροδρομίων έχουν πλέον προγραμματίσει τις οικογενειακές του υποχρεώσεις στην βάση αυτή και η οποιαδήποτε αλλαγή θα επιφέρει αποσάθρωση του οικογενειακού τους προγραμματισμού και την οικονομική τους εξαθλίωση! Πρέπει να φροντίσει η υπηρεσία να μετατεθούν σταδιακά οι υπάλληλοι αυτοί στον τόπο συμφερόντων τους και να γίνουν προσλήψεις για την κάλυψη των θέσεων τους! Άλλο πράγμα είναι η υγιεινή και ασφάλεια και οι όροι που πρέπει να υπάρχουν μέσα σε αυτήν για τον χρόνο εμπλοκής στα συμβάντα και άλλο ο συνολικός χρόνος εργασίας του προσωπικού! Το άρθρο 17 του σχεδίου Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια που προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε επίπεδο εβδομάδας, άρα κατάργηση του σταθερού χρόνου δεν προϋποθέτει ασφαλείς συνθήκες εργασίας αλλά αποσάθρωση του χρόνου εργασίας! Αφού επικαλείται την υγιεινή και ασφάλεια ας κάνει τότε εφαρμογή και της εγκυκλίου του Υπουργείου Απασχόλησης για την εργασία υπό συνθήκες καύσωνα που προβλέπει απασχόληση μέχρι 6 ώρες! Όποιο ωράριο και εάν εφαρμοστεί, 8ωρο ή 12ωρο ή 24ωρο εάν δεν υπάρξει εξασφάλιση του πλαισίου της υπερεργασίας εκ των πραγμάτων στο όνομα της κάλυψης των πάγιων υπηρεσιακών θα παραβιάζεται ανεξέλεγκτα! 
 
 Η απάντηση του Αρχηγού με μπόλικη δόση κυνισμού ήταν: 
 Όπως πηγαίνουν τόσοι δάσκαλοι με μεταθέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και μένουν εκεί χωρίς να έχουν οικονομικά κίνητρα ας πάνε και οι πυροσβέστες! Αν δεν βγαίνουν οικονομικά ας κοιμούνται μέσα στις υπηρεσίες για δύο χρόνια ή όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους! Αν εφαρμοστεί πλήρες πενθήμερο θα χάσουν λεφτά οι πυροσβέστες!
 Με την απάντηση όμως που έδωσε στην πρόταση να μην εφαρμοστεί συνολικά από 1 Φεβρουαρίου το 8ωρο αλλά να δοθεί η δυνατότητα στις υπηρεσίες και τα Π.Κ. που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να αποφανθούν οι υπάλληλοι τους και στην πίεση που δέχτηκε από την αντιπροσωπεία για τον λόγο αυτό, αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο αρχικός στόχος του 12ωρου δεν εγκαταλείπεται. Γιατί τόνισε ότι, εάν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών μέχρι την έναρξη του νέου Ωραρίου μέσω των διοικήσεων τους ζητήσουν να γίνει 12ωρο ή 24ωρο θα επανεξετάσει το θέμα για το τι θα ισχύσει.  
 Προσδοκία λοιπόν του ΑΠΣ και της Πολιτικής Ηγεσίας φυσικά που ήταν παρόν και ήταν κοινωνός των θέσεων αυτών, είναι μέσα από την τετελεσμένη κατάσταση να ωθηθούν οι υπάλληλοι από μόνοι τους να ζητάνε σαν λύση έστω και το 12ωρο, προς εφαρμογή όπως είπε των σχετικών οδηγιών της Ε.Ε. που υπάρχουν για το ωράριο.  
 Το γεγονός ότι μετά την λήξη της παράσταση διαμαρτυρίας κοινοποιήθηκε η σχετική διαταγή για την εφαρμογή του 8ωρου σε όλες τις υπηρεσίες και Π.Κ. η οποία ήταν ειλημμένη απόφαση και διαδίδονταν έντονα όλες τις προηγούμενες μέρες ότι θα εκδοθεί, δείχνει ότι σκόπιμα δεν κοινοποιήθηκε πριν από αυτήν για να αποτρέψει την μαζική συμμετοχή στην Παράσταση Διαμαρτυρίας κυρίως των υπαλλήλων των Π.Κ. και αεροδρομίων που επηρεάζονται αρνητικά από την αλλαγή του ωραρίου! 
 
 Στην συνάντηση θίχτηκαν επίσης τα θέματα οργάνωσης του Π.Σ., εκπαίδευσης, εξοπλισμού, η αναγκαιότητα για την αποστρατικοποίηση του αλλά και γενικότερα το ζήτημα της δημιουργίας Ενιαίου Φορέα δασοπροστασίας και η πολιτική Ηγεσία δεσμεύτηκε να συζητηθούν αφού ενημερωθεί από τις προτάσεις που τις κατατέθηκαν στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις 28/1/2010.
 
 Από την αντιπροσωπεία τονίστηκε με έμφαση στην πολιτική ηγεσία ότι από την θέση που τελικά θα πάρει στα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν τους πυροσβέστες θα κριθούν και οι αντιδράσεις των εργαζομένων, κάνοντας σαφέστατο ότι οι κινητοποιήσεις θα έχουν συνέχεια και σε ποιο έντονη μορφή.      
 
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι από τις εξελίξεις αποδεικνύεται περίτρανα ότι:
  •                   Όταν υπάρχει αγώνας υπάρχει και αποτέλεσμα. Η συνάντηση που απόφευγε η πολιτική ηγεσία όλο αυτό το διάστημα με τα συνδικαλιστικά όργανα γενικότερα των Σ.Α. για να μην πάρει θέση και αποκαλυφθούν οι αντεργατικοί της σχεδιασμοί τελικά έγινε κάτω από την συνεχή πίεση της Ε.Α.Κ.Π. και των συνεργαζόμενων πρωτοβάθμιων ενώσεων και μετά από την πραγματοποίηση δύο συνεχόμενων Παραστάσεων διαμαρτυρίας σε διάστημα ενός μήνα.
  •                   Ο χαρακτήρας της συνάντησης με την Παρουσία της Πολιτικής και της Φυσικής Ηγεσίας δείχνει ότι παίρνουν σοβαρά υπόψη την αποφασιστικότητα και τον αντίκτυπο των συνεχόμενων αγωνιστικών αντιδράσεων που οργανώνονται με πρωτοβουλία της Ε.Α.Κ.Π. 
  •                   Η προσωρινή έστω αναστολή εφαρμογής του 12ωρου επιτεύχθηκε κάτω από τις αντιδράσεις που προέκυψαν.
  •                   Η αδράνεια και ο συμβιβασμός της Ομοσπονδίας καtά πρώτο λόγο που όλο αυτό το διάστημα αποφεύγει να πάρει απόφαση για κινητοποιήσεις και να βάλει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τετελεσμένα, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των πρωτοβάθμιων ενώσεων που με ευθύνη των Διοικητικών του Συμβουλίων μένουν απαθείς και αμέτοχες απέναντι στις εξελίξεις, ευνοεί την κυβέρνηση και την Φυσική Ηγεσία να προχωρήσει στα αντεργατικά της σχέδια.
  •                   Έχουν ευθύνη όμως και οι ίδιοι εργαζόμενοι για τον λόγο η μεγάλη πλειοψηφία περιμένει καρτερικά τα τετελεσμένα ή να βγάλουν άλλοι το φίδι από την τρύπα. Γιατί εάν εχθές 18/1 στη Παράσταση Διαμαρτυρίας είχαν ανταποκριθεί περισσότεροι συνάδελφοι και αντί 200 συμμετείχαν 1000 και πάνω θα υπήρχαν άλλου είδους αντιδράσεις και σήμερα θα μιλούσαμε για άλλα είδους αποτελέσματα.
  •                   Υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη ποιο μαζικών οργανωμένων και ενωτικών αγωνιστικών αντιδράσεων.
 
Η ΕΑΚΠ υπόσχεται ότι θα εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να μπει ο κλάδος συνολικά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις γιατί είναι η μόνος δρόμος για την λύση των προβλημάτων μας.   
Αρχής γενομένης από σήμερα 19/1 θα θέσει πρόταση με αφορμή το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για την έναρξη έστω και τώρα Αγωνιστικών Κινητοποιήσεων, με σαφή όμως προσδιορισμό και καθορισμό των αιτημάτων και του τρόπου αντίδρασης.
 
 
                                  ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ 
.
ΚΑΤΕΒΆΣΤΕ ΤΟ ΈΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΉ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ: www.old.eakp.gr/pdf/apotelesmataparastasis.doc
.
   ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις