Ημερομηνία:26-05-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΠΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

                      ΕΝΩΤΙΚΗ     ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ    ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
 
            ΛΑΜΙΑ 26 Μαΐου 2010
 
                                              Α Ν Α Κ ΟΙ Ν Ω Σ Η   
 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤHN ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 •                    ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π.
 •                    ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ.    
 
   Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, η Ε.Α.Κ.Π. της Ε.Υ.Π.Σ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας την Παρασκευή 21 Μαΐου στο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε για την συγκρότηση σε Σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αφού πήρε υπόψη της:
 •                   Το εκλογικό αποτέλεσμα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε ( βλέπε ανακοίνωση 20/5/2010). 
 •                   Όλα όσα έχουν διαδραματιστεί με την συγκρότηση σε σώμα των εκάστοτε διοικήσεων της Ένωσης μας από την ίδρυση της μέχρι σήμερα και κυρίως:
ü       Την περίοδο 2002 – 2004 κατά την οποία, παρ ότι η Ε.Α.Κ.Π. είχε αναδειχτεί σε πρώτη δύναμη δεν έγινε δεκτή από τις άλλες δύο παρατάξεις η πρόταση της για αναλογική διαπαραταξιακή συμμετοχή στο προεδρείο της Ένωσης κατά σειρά δύναμης και έτσι αναγκάστηκε μπροστά στο αδιέξοδο μετά από συνεχόμενα συμβούλια να υιοθετήσει την πρόταση της Π.Α.Σ.Κ. Π. για εναλλαγή κατ έτος στις θέσεις του Προεδρείου. Η συνύπαρξη αυτή παρά τα σοβαρά προβλήματα συνεργασίας από μερίδα στελεχών της Π.Α.Σ.Κ. Π, μέσα κυρίως από την έντονη δραστηριότητα της Ε.Α.Κ.Π. καταγράφηκε ως η χρυσή περίοδο της Ένωσης, η οποία και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλον τον κλάδο.             
ü      Την περίοδο 2004 – 2006 που ήταν δεύτερη δύναμη η Ε.Α.Κ.Π. και που στην πρόταση της για αναλογική διαπαραταξιακή συγκρότηση του Δ.Σ, αρνήθηκε να συμμετέχει η Π.Α.Σ.Κ.Π. ( την Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. την βόλευε αυτή την φορά η διαπαραταξιακή συμμετοχή αφού ήταν πρώτη δύναμη), το προεδρείο συγκροτήθηκε μόνο από δύο παρατάξεις, την Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και την Ε.Α.Κ.Π.( Πρόεδρο, Γραμματέα αντίστοιχα ). Στην συνέχεια όμως η Ε.Α.Κ.Π. αναγκάστηκε σε παραίτηση από τις θέσεις του προεδρείου λόγω της αρνητικής στάσης που κράτησε η Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. για τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλα τα θέματα.                 
 •                   Την παντελή απουσία που υπήρξε στην Περιφέρεια μας για τα επόμενα πέντε χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα από συνδικαλιστικές παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων και από ουσιαστική ενημέρωση για τα εργασιακά τους ζητήματα, ως φυσικό αποτέλεσμα της συνεχόμενης επί δύο θητείες ( 2006-2008 & 2008 – 2010) αυτοδύναμης παρουσίας της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. στο προεδρείο της Ένωσης μας. 
 •                    Την πλήρη μετατροπή όλα αυτά τα χρόνια του συνδικαλιστικού μας οργάνου με ευθύνη της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. σε ρουσφετολογικό μηχανισμό εξυπηρέτησης ημετέρων και γενικότερα σε μακρύ χέρι των εκάστοτε φυσικών ηγεσιών και των διοικήσεων, για να έχουν τα κεφάλια μέσα οι εργαζόμενοι και να μην αντιδρούν στις αντεργατικές πολιτικές που τους καταργούσαν στοιχειώδη δικαιώματα. 
 •                   Την αποστασιοποίηση από την εκλογική διαδικασία και γενικότερα από τα δρώμενα της Ένωσης ενός μεγάλου μέρους εργαζομένων της περιφέρειας μας ( 1/3 περίπου ) και την έντονη διάθεση μαζικών διαγραφών, ως αντίδραση ( λαθεμένη βέβαια) απέναντι στην παρακμιακή και τελματώδη κατάσταση που επέβαλε η καθεστωτική πλέον παρουσία της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. στο προεδρείο της Ένωσης και η παντελή αδράνεια της Π.Α.Σ.Κ. Π.    
 •                   Την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του Π.Σ. εξ αιτίας των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και την ύπαρξη στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, της Ομοσπονδίας και των περισσοτέρων Πρωτοβάθμιων Ενώσεων καρεκλοκένταυρων κομματικών φερέφωνων .   
 
   Η Ε.Α.Κ.Π. συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω δεδομένα στην σύσκεψη των στελεχών της που προηγήθηκε του Δ.Σ. αποφάσισε και τοποθετήθηκε μέσα στο Δ.Σ. στην βάση των παρακάτω:
 •                      Δεν θα προτείνει ούτε θα δεχτεί την αναλογική εκπροσώπηση στο Δ.Σ. σύμφωνα με την δύναμη της κάθε παράταξης γιατί δεν θα έχει πλέον κανένα νόημα και αντίκρισμα στους εργαζόμενους αφού εκ των πραγμάτων θα είναι τυπική η συνύπαρξη της στο προεδρείο από την θέση του Γενικού Γραμματέα, με Πρόεδρο από μία παράταξη που όλα αυτά τα χρόνια έδειξε με την στάση της ότι δεν είναι ικανή και διατεθειμένη να σηκώσει τέτοιο βάρος και να ασκήσει συνδικαλισμό υπέρ των εργαζομένων.
 •                     Δεν θα δεχτεί κανενός είδους συνεργασία με καμία παράταξη, γιατί ότι εφαρμόστηκε στο παρελθόν και η γενικότερη στάση των δύο άλλων παρατάξεων δεν αποτελούν εγγύηση για αξιόπιστη επί ίσης βάσης και συμμετοχής στις υποχρεώσεις της Ένωσης συνεργασία. Στην βάση αυτή λοιπόν απέρριψε πρόταση της Π.Α.Σ.Κ. Π. για συνεργασία με εναλλαγή στην προεδρεία ανά έτος. 
 •                     Θα προτείνει στις δύο άλλες παρατάξεις εάν πράγματι επιθυμούν να υπάρξει ένα προεδρείο σε αγωνιστική κατεύθυνση που θα έχει την θέληση και θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει από το τιμόνι της Ένωσης τα μεγάλα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, να στηρίξουν χωρίς όρους και συμβιβασμούς για την προεδρεία της Ένωσης εκπρόσωπο της Ε.Α.Κ.Π. και από εκεί και ύστερα οι παρατάξεις λόγο μη ύπαρξης αυτοδυναμίας θα κριθούν από την θέση που θα παίρνουν μέσα στο Δ.Σ. στα θέματα που θα μπαίνουν προς ψήφιση και θα αφορούν τα προβλήματα του κλάδου και των εργαζομένων.         
 •                     Τέλος εάν δεν γίνει δεκτή η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. δεν υπάρχει λόγος να συμμετάσχει στο προεδρείο και ας αποφασίσουν οι δύο άλλες παρατάξεις για την σύνθεση του.  
 
 Μέσα στο Δ.Σ. η πρόταση της  Ε.Α.Κ.Π. στηρίχτηκε από την Π.Α.Σ.Κ Π. και απορρίφθηκε από την Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ.
 Χαρακτηριστική ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του μέλους της Π.Α.Σ.Κ. Π. Παλιού Ευάγγελου πριν την κατάθεση υποψηφιοτήτων και την ψηφοφορία για την θέση του προέδρου και αποτελεί την ποιο άμεση και αποκαλυπτική απάντηση στην λασπολογία της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. περί συνεργασιών ότι:
 « Για Πρόεδρο στηρίζω τον εκπρόσωπο της Ε.Α.Κ.Π. (αναλύοντας τους λόγους που το προτείνει) και καλό θα είναι να τον στηρίξουμε όλοι και να δούμε τι θέσεις θα πάρουμε οι υπόλοιποι ».       
   Μετά την ψηφοφορία και αφού από το αποτέλεσμα εκλέχτηκε πρόεδρος με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π., η Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. αποχώρησε παρά τις εκκλήσεις των δύο άλλων παρατάξεων να παραμείνουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τέλους, με συνέπεια όλες οι υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου να κατανεμηθούν σε εκπροσώπους των δύο παρατάξεων της Ε.Α.Κ.Π. και της Π.Α.Σ.Κ. Π.
 
  Τα παραπάνω γεγονότα έτσι όπως καταγράφηκαν μέσα στο Δ.Σ., η ξεκάθαρη στάση και οι θέσεις της Ε.Α.Κ.Π. που κράτησε σε σχέση με την συγκρότηση σε σώμα. του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αποτελούν την ποιο αποκαλυπτική απάντηση στην συκοφαντική επίθεση της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. που εξαπέλυσε προς την Ε.Α.Κ.Π. και ιδιαίτερα προς τον επικεφαλή της από την στιγμή που δεν πέτυχε τον στόχο της.  
 
 Η καταγγελία της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. παρά την έντεχνη προσπάθεια που γίνεται να ακουμπήσει στον συναισθηματισμό των εργαζομένων, που με την στάση της τόσα χρόνια πρόδωσε τις προσδοκίες τους και τους άφησε έρμαιους σε κάθε είδους αυθαιρεσίες σε βάρος των δικαιωμάτων τους, δεν είναι ικανή να εξαγνίσει την επί σειρά ετών ανυπαρξία της και την αδράνεια της έχοντας την αποκλειστική ευθύνη του τιμονιού της Ένωσης.
  Ούτε είναι ικανή να εξαλείψει από την συνείδηση των εργαζομένων άσχετα εάν ψήφισαν την Ε.Α.Κ.Π. ή όχι, ότι η Ε.Α.Κ.Π. είναι η μόνη παράταξη που αγωνίζεται χρόνια τώρα χωρίς συμβιβασμούς και ταλαντεύσεις από όποια θέση και εάν βρεθεί, για να καλύψει όλο το κενό που αφήνουν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όλα τα επίπεδα ( παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση και για κάθε εργασιακό ζήτημα, κινητοποιήσεις, έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των εργαζομένων με όλα τα μέσα ).   
 
 Την απάντηση όμως που πραγματικά της έπρεπε την πήρε η Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και μέσα στο 1ο Τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο στις 26/5/2010 για το εάν είναι ικανή να είναι στο τιμόνι της Ένωσης, όταν παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. αποκαλύφθηκε σε ποια τραγική και διαλυτική κατάσταση παρέδωσε την Ένωση μετά από πέντε χρόνια αποκλειστικής της ευθύνης, αφού είχε παραλάβει μετά από τρία χρόνια συνεχούς οργανωτικής προσπάθειας της Ε.Α.Κ.Π. (2002- 2005) μία Ένωση άρτια οργανωμένη σε επίπεδο υποδομών και συνδικαλιστικού έργου. Ήταν πλήρη η εγκατάλειψη του αρχειακού υλικού και δεν έγινε καμία προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών της Ένωσης.
     
 Καλύτερη όμως απάντηση στην καιροσκοπική τακτική της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. αποτελούν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν από το 1ο Τακτικό Δ.Σ. της Ένωσης πάνω σε ποια βάση και σε ποιους άξονες θα κινηθεί η δράση της Ένωσης από εδώ και πέρα.
 
 Θέμα πλέον δικό της εάν θέλει θα συμβάλει σε αυτή την νέα προσπάθεια, όπως κλήθηκε να κάνει από τα μέλη του νέου προεδρείου ή θα παραμείνει απλός παρατηρητής των εξελίξεων.  
 
 
                                                      Για  την ΕΑΚΠ τα μέλη του Δ.Σ.      
 
                                Ανδρέου Δημήτρης – Μιχαήλ Μιχαήλ – Πανουργιάς Νικόλαος
.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ : www.old.eakp.gr/pdf/sigrotisi.doc
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση