Ημερομηνία:12-12-2009
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΠΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 12ΩΡΟ

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ                    
                      ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ               
                                        ( Ε.Π.Υ.Χ. )                                                                                  
     Αριθ. Απόφασης Μονομελούς Πρωτοδικείου : 81/14-3-2007
                   Τηλ : 28210 84154  Φαξ : 28210 94610
 
 
                      ΠΡΟΣ : Κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
                                   Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
.
                       ΚΟΙΝ : 1) Κο  Υφυπουργό Προστασίας του
                                        Πολίτη Σπύρο Βούγια
                                   2) Αρχηγό Π.Σ. Στυλιανό Στεφανίδη
                                   3) Κο Περιφερειάρχη Κρήτης
                                       Κατσούλα Φώτη
                                  4) Υπηρεσίες Νομού Χανίων
                                  5) Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                  6) Τοπικά Συμβούλια - Μέλη
.
 
Αριθ. πρωτ : 69                                                                             Χανιά 12 Δεκ. 09
.
 
ΘΕΜΑ : « Ωράριο εργασίας για το Προσωπικό του Π.Σ. »
 
Κ. Υπουργέ
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας αποφάσισε ομόφωνα, μετά τον μεγάλο αναβρασμό που υπάρχει στα μέλη μας για την επικείμενη αλλαγή του ωραρίου σε 12ωρη εργασία, εκφράζει τις ανησυχίες του και ζητά :
1ον : Την άμεση  διακοπή του πιλοτικού ωραρίου.
2ον : Την εφαρμογή του πλήρη πενθήμερου και στο Πυροσβεστικό Σώμα με αμοιβή για την υπερεργασία πέραν των 37,5 ωρών την εβδομάδα.
3ον : Σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν προβλήματα, λόγω υπηρετούντων σ΄ αυτές πυροσβεστών με άλλο τόπο συμφερόντων, καθώς και σε απομακρυσμένες Υπηρεσίες λόγω αποστάσεων αεροδρόμια και λοιπά να ερωτηθούν οι υπάλληλοι και αν συναινούν να αφεθούν τα 24ωρα όπου υπάρχουν.
4ον : Οι τρομερές ελλείψεις προσωπικού καθιστούν τις Υπηρεσίες του Νομού Χανίων ανεπαρκείς στο να φέρουν σε πέρας το ποικιλόμορφο έργο τους. Η προστασία της ζωής των κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του Νομού μας και η προστασία της περιουσίας αυτών και του Κράτους δεν είναι πλέον εφικτή με το  σημερινό προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, όχι μόνο σε περίπτωση μεγάλων συμβάντων που αναμένονται λόγω των μεγάλων κλιματολογικών αλλαγών παγκοσμίως, της τεράστιας τεχνολογικής εξέλιξης στην παραγωγική διαδικασία και γενικότερα του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και σε περίπτωση μικρών συμβάντων συγχρόνως. Πάνω από 16.000 ημέρες απλήρωτης επικίνδυνης, ανθυγιεινής και πολλές φορές παράνομης υπερεργασίας και χιλιάδες ημέρες άδειας παρελθόντων ετών οφείλονται στους 157  πυροσβέστες του Νομού Χανίων, που συνεχίζουν να πράττουν το καθήκον τους προστατεύοντας μ΄ όλες τις δυνάμεις τους τη ζωή και την περιουσία αυτού του τόπου, καθώς και το φυσικό περιβάλλον τους, κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς τον απαραίτητο σύγχρονο ατομικό εξοπλισμό που τους προστατεύει και τους καθιστά ικανότερους στην εκτέλεση της δύσκολης και επικίνδυνης αποστολής τους, χωρίς ικανή ασύρματη επικοινωνία, έχοντας κυριολεκτικά εγκαταλείψει κι αυτές ακόμη τις οικογένειες τους, με συνεχή κίνδυνο για την ίδια τους την ζωή και με όπλο μόνο το φιλότιμο και την αγάπη γι΄ αυτό που κάνουν και το οποίο τους έχει δώσει την καθολική αποδοχή διεθνώς και παρ΄ όλο που η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τον τραυματία ή πεσόντα εν ώρα καθήκοντος Πυροσβέστη και την οικογένειά του. 
5ον : Οι πέντε από τις έξι Υπηρεσίες του Νομού ευρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τον 1ο Π.Σ. Χανίων που επιλαμβάνεται στο 70% των συμβάντων  ( 2ος Π.Σ. Α/Δ. 15χιλ, Π.Υ. Βρυσσών 30 χιλ., Π.Υ. Κισσάμου 40 χιλ.,  Π.Κ. Καμπανού 52 χιλ., Π.Κ. Κανδάνου 57 χιλ. )  με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μεταξύ τους και σε πρώτο χρόνο ενίσχυση σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος αλλά ακόμη κι αν γίνει αυτό η περιοχή ευθύνης τους παραμένει αφύλακτος. Με ωτοστόπ γυρίζουν οι οδηγοί στο Σταθμό για να φέρουν κι άλλα οχήματα στο συμβάν και αρκετές φορές οχήματα πάνε σε συμβάν μόνο με τον οδηγό!!
6ον : Οι παραπάνω Υπηρεσίες λειτουργούν σε βάρδιες 24ώρου και η οποιαδήποτε αλλαγή ωραρίου θα δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στους υπαλλήλους αλλά και στην λειτουργία των Υπηρεσιών. Σε περίπτωση δε που το ωράριο αλλάξει σε 8ωρο οι μισές Υπηρεσίες πρέπει να κλείσουν για να ενισχυθούν οι άλλες μισές, αλλά και γενικά σε οποιαδήποτε αλλαγή όλοι οι υπάλληλοι θα προσπαθούν να έρθουν στον 1ο Π.Σ. Χανίων με ότι απορρέει απ΄ αυτό.
 7ον : Θα πρέπει να επανέλθει το προηγούμενο σύστημα προσλήψεων που κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και να προσλαμβάνονται πυροσβέστες ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες των Υπηρεσιών και αφού ληφθούν υπόψη οι υπηρετούντες εκτός τόπου συμφερόντων και να επανδρωθούν οι Υπηρεσίες που έχουν ιδρυθεί μόνο στα χαρτιά.
 
Κύριε Υπουργέ αναμένουμε την δέσμευσή σας για την διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στο Πυροσβεστικό Σώμα για να μπορέσουμε κι εμείς να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το δύσκολο έργο μας.
 
 
                                                             Με εκτίμηση
                                                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
 

                   Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας
 
            Μαναρώλης Αντώνιος                                                    Κασαπάκης Γεώργιος
                   6973353729                                                                 6947029035
 Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση