Ημερομηνία10-10-2007
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΠΌ ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΙΨΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ - ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ


ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ΄
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΒ΄
.
Παρασκευή 4 Μαΐου 2007
.
ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Άδεια απουσίας των Βουλευτών κ. Γ. Παπαντωνίου και Γ. Παπαγεωργίου (Ν. Εύβοιας), σελ.
2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας και 49ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σελ.

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Ανακοίνωση του δελτίου επικαίρων ερωτήσεων της Δευτέρας 7 Μαΐου 2007, σελ.
4. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με την ίδρυση μόνιμου Εφετείου στη Χαλκίδα κ.λπ., σελ.
β) Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων στήριξης των παραγωγών ακτινιδίων του Νομού Άρτας κ.λπ., σελ.
γ) Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, σχετικά με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα κ.λπ., σελ.5. Συζήτηση επερώτησης Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης για τη δημόσια ασφάλεια, σελ.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΒ΄
Παρασκευή 4 Μαΐου 2007
Αθήνα, σήμερα στις 4 Μαΐου 2007, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.48΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 Τώρα εισερχόμαστε στη συζήτηση της τελευταίας για σήμερα επίκαιρης ερώτησης, της δεύτερης με αριθμό 509/27-4-2007 του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, σχετικά με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα κ.λπ..

Η επίκαιρη ερώτηση του συναδέλφου κ. Αντώνη Σκυλλάκου έχει ως εξής:
..
 «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε το ν. 3511/06 για την «Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αναβάθμιση της αποστολής του και άλλες διατάξεις». Από το πνεύμα του νόμου, αλλά και από τα μέτρα που εξαγγέλλονται, δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα ούτε ως προς τη δύναμη και εκπαίδευση, αλλά ούτε ως προς τις υποδομές του Πυροσβεστικού Σώματος.
  Σε αντίθεση με τις αλματωδώς αυξανόμενες ανάγκες τις οποίες πρέπει να καλύπτει το Πυροσβεστικό Σώμα, η πολιτική των κυβερνήσεων ήταν και είναι η συνεχής υποβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα του Σώματος, η σταδιακή αντικατάσταση μεγάλου μέρους του μόνιμου προσωπικού από εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, από «εποχικά απασχολούμενους», στους οποίους αρνείται τη μονιμοποίηση διαιωνίζοντας την ομηρία και εθελοντές.
  Η υποβάθμιση της σημασίας του ανθρώπινου παράγοντα φαίνεται και από ότι το κύριο βάρος της κυβερνητικής πολιτικής και προπαγάνδας στρέφεται στην ενίσχυση των εναέριων μέσων.
Γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί το κέντρο βάρους της επιχειρησιακής ετοιμότητας από το έμψυχο υλικό, στα εναέρια μέσα. Τα εναέρια μέσα μπορούν να ανακόψουν την πορεία των δασικών πυρκαγιών και να περιορίσουν την έντασή τους. Οι δασικές πυρκαγιές, όμως, σβήνονται από τις καλά οργανωμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, για τις οποίες δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε τα απαιτούμενα κονδύλια για τον εξοπλισμό τους.
  Τα οργανικά κενά δεν καλύπτονται, οι βάρδιες δεν βγαίνουν, το ωράριο και κάθε εργασιακό δικαίωμα καταπατείται και, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι θα δεινοπαθήσουν. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι εν όψει αντίξοων καιρικών συνθηκών που προβλέπεται να υπάρξουν το καλοκαίρι. 
  Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τον εργασιακό μεσαίωνα που θα επικρατήσει και κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό.
Για τους κινδύνους σε βάρος της υγείας και σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, που συνεπάγονται οι παραπάνω εξαντλητικές συνθήκες.
 ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κύριος Υπουργός Δημόσιας Τάξης:
.
   1) Γιατί η Κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα δεν πήρε μέτρα για την κάλυψη των οργανικών κενών του Σώματος και τώρα εξαγγέλλει περιορισμένες προσλήψεις για μετά τις εκλογές; Είναι στην πρόθεσή της να καλύψει πλήρως τα κενά με το μόνιμο προσωπικό του απαιτείται ή θα διαιωνίσει τη σημερινή κατάσταση, όπως διαφαίνεται από την πολιτική της πρακτική;
.
 2) Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση κάλυψη των αναγκών αγοράς ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών οχημάτων, εξοπλισμού των εποχικών δασοπυροσβεστών, καθώς και των δαπανών για την ίδρυση και συντήρηση πυροφυλακίων;».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Σκυλλάκου θα απαντήσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρας.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
..
  ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης):
  Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου μου δίνει την ευκαιρία να απαντήσω ή να λογοδοτήσω πάνω στο θέμα των μέτρων που λαμβάνουμε για την αντιπυρική περίοδο του 2007, για τη φετινή περίοδο. Καλώς επισημαίνει ο κ. Σκυλλάκος ότι, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Γι’ αυτό, λοιπόν, λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα και πρόνοιες.
  Όσον αφορά το κεφάλαιο του προσωπικού, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι επί των ημερών μου, τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια –για να μην πω από τον καιρό που ανέλαβε το Πυροσβεστικό Σώμα την αντιπυρική δασική προστασία- ελήφθησαν οι σοβαρότερες και αποτελεσματικότερες πρόνοιες.
Πέτυχα την έγκριση της πρόσληψης πεντακοσίων πενήντα συν είκοσι δύο, δηλαδή εξακοσίων σχεδόν πυροσβεστών πέρυσι. Αυτές οι προσλήψεις επετεύχθησαν έπειτα από έναν πολύ σοβαρό, έντιμο, αξιοκρατικό, έγκυρο, αδιαμφισβήτητης αξίας, από πλευράς αδιαβλήτου, διαγωνισμό. Αυτοί τώρα είναι στο πεδίο της μάχης.
   Επίσης, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι επί του δυναμικού του προσωπικού, κατάφερα πολύ πρόσφατα -όπως είχα υποσχεθεί και όπως είχα υποδείξει και στους ενδιαφερομένους υπαλλήλους- την τακτοποίηση, μέσα στο μέτρο του συνταγματικώς και νομικώς δυνατού, πεντέμισι χιλιάδων εποχικών πυροσβεστών ή συμβασιούχων υπαλλήλων διάσωσης και πυρόσβεσης. Αυτοί τώρα έχουν ανανεώσει για πέντε χρόνια το συμβόλαιό τους. Και μάλιστα μπορώ να σας πω, απλώνοντας τη ματιά μου στο μέλλον και στην τύχη αυτών των ανθρώπων, καθώς επίσης και στη βάση της προσφοράς υπηρεσιών, ότι έτσι θα τελειώσουν, αν το θέλουν, την υπηρεσιακή τους κατάσταση. Όχι μόνο έτσι, γιατί μπορεί να έχουμε και βελτιώσεις στο μέλλον, αλλά πάντως οι άνθρωποι είναι πυροσβέστες. Στα σχεδιάσματά μας τους εκλαμβάνουμε ως στρατό αξιόμαχο να προσφέρει στον ανώτατο βαθμό τις υπηρεσίες του.
   Αυτοί οι άνθρωποι, οι πεντέμισι χιλιάδες, ζούσαν με αγωνία και εκκρεμότητα όσον αφορά το τι θα γίνει με το χαρακτηρισμό τους.      Τους είπα από την αρχή ότι θα ανανεώσουμε το συμβόλαιο για πέντε χρόνια. Είναι ο καλύτερος νομικός δρόμος να περάσουμε πέρα. Θα κανονίσουμε το πεντάμηνο να γίνει μέχρι οκτώ μήνες. Θα κανονίσουμε να προσληφθούν άπαντες. Και αυτά όλα διευθετήθηκαν κατά τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο. Και είμαι περήφανος να το ανακοινώνω στη Βουλή και να απαντώ στην ερώτηση του συναδέλφου.
  Έτσι έχουμε το έλλειμμα των τρεισήμισι χιλιάδων πυροσβεστών βασικά, που θα το καλύψουμε συν τω χρόνω. Τώρα που μιλάμε, έχω έγκριση από τον Πρωθυπουργό και από το Υπουργείο Οικονομίας για την πρόσληψη στα δύο επόμενα χρόνια χιλίων τριακοσίων πυροσβεστών. Συνεπώς, από πλευράς δυναμικού του προσωπικού, είμαστε πολύ καλά ή καλύτερα από κάθε προηγούμενη φορά, από τον καιρό που αναλάβαμε τη δασοπυρόσβεση μέχρι σήμερα.
  Η συζήτηση, κύριε Σκυλλάκο, για τα εναέρια μέσα και για τα χερσαία μηχανικά μέσα είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Δεν ξέρω γιατί διαπράττετε το σφάλμα να υποτιμάτε τα εναέρια μέσα, τα οποία εμείς τα θεωρούμε ως την αεροπορία ενός πολέμου. Ασφαλώς και το προσωπικό είναι το πεζικό και είναι πολύτιμο για την εκκαθάριση του κεκαυμένου ή μάλλον για την πλήρη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, αλλά είναι πολύτιμη και η αεροπορία, δηλαδή τα εναέρια μέσα τα οποία φροντίζουμε. Μάλιστα τους ενισχύσαμε, με εντολή του Πρωθυπουργού, φέτος με τρία ακόμη ελικόπτερα βαρέως τύπου σαν σοβαρή συμβολή στην κατάσβεση. Από επτά μισθώσεις που είχαμε –παραδοσιακό μέγεθος- τώρα έχουμε και άλλες τρεις, δηλαδή σύνολο δέκα μισθώσεις ελικοπτέρων βαρέως τύπου. Ασφαλώς είναι και τα μικρά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση και για την πρώτη επέμβαση, που είναι επίσης πολύτιμο στοιχείο, γιατί όλες οι επιστημονικές μελέτες λένε ότι η φωτιά πολεμιέται την πρώτη ώρα από της εκδηλώσεώς της.  
   Φυσικά, αν την προλάβει η επιτήρηση, έχουμε αυτό το κενό, ώστε να παρέμβουμε την πρώτη ώρα.
  Να σημειώσω ότι έχουμε και τον παλιό στόλο των Canadair, από τα οποία ένας σοβαρός αριθμός, τα μικρά παλαιού τύπου, τα λεγόμενα 215 –και το έχω πει πολλές φορές και περιμένουμε την έκθεση από την Πολεμική Αεροπορία- χρειάζονται ανανέωση.
   Αυτή είναι η αναφορά μου στην ερώτηση του κυρίου συναδέλφου. Σημειώνω ότι όλα τα ενδιάμεσα ερωτήματα ή επισημάνσεις που κάνετε για το προσωπικό και προπαντός για τους εποχικούς, όλα θα ικανοποιηθούν, για να είναι πλήρως αξιόμαχο το δυναμικό που θα «πέσει στη μάχη».
..
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Συμφωνούμε με τον κύριο Υπουργό, ότι φέτος θα έχουμε μία δύσκολη περίοδο. Λόγω των γενικότερων αλλαγών στο κλίμα, δύσκολες περιόδους θα έχουμε συνεχώς, άρα πρέπει μακροπρόθεσμα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της προστασίας των δασών.
  Εγώ γνωρίζω ότι έχουμε συνεχώς μειούμενο ποσοστό δασών στη χώρα μας. Επί όλων των κυβερνήσεων η κατάσταση χειροτερεύει και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Δεν θα αναπτύξουμε διάλογο εδώ, εάν προηγούνται τα εναέρια μέσα ή το προσωπικό.
  Από τις διάφορες δηλώσεις και τοποθετήσεις σας μέχρι σήμερα, έχουμε την αίσθηση ότι υπερβάλλετε λίγο ως Κυβέρνηση, ως Υπουργός, ως Υπουργείο, στο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα εναέρια μέσα. Και δεν είμαστε ενάντια στα εναέρια, αλλά δεν μπορεί να προβάλλετε σαν άλλοθι το ότι νοικιάζουμε τρία σχετικά με το τι θα γίνει με το προσωπικό. Και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, το προσωπικό.
   Απ’ ό,τι έχετε πει μέχρι σήμερα και από αυτά που λέτε σήμερα, φαίνεται ότι σταθεροποιείται μία κατάσταση με μόνιμα κενές θέσεις εργασίας. Αυτήν τη στιγμή λείπουν γύρω στις τρεισήμισι χιλιάδες απ’ ό,τι λέτε -να το δεχθώ- από θέσεις εργασίας μονίμων. Δεν βλέπω από τις δηλώσεις σας καμμία προοπτική για το πώς θα καλυφθούν αυτές οι οργανικές θέσεις. Δηλαδή, τι λέτε; Λέτε ότι τα κενά την επόμενη διετία θα είναι χίλια εκατό κι εσείς θα προσλάβετε χίλιους τριακόσιους. Δηλαδή, ουσιαστικά πάτε να καλύψετε αυτούς τους καινούργιους που θα φύγουν. Άρα, η διαφορά αυτή των τρεισήμισι, των τεσσάρων χιλιάδων θέσεων –τα κενά δηλαδή- θα παραμείνουν. Και γίνεται μία προσπάθεια η ίδια δουλειά που έβγαινε πριν από χρόνια με τους πεντέμισι χιλιάδες, συν όλο το μόνιμο προσωπικό, συν τους εθελοντές, να βγαίνει με λιγότερο προσωπικό από εδώ και πέρα. Διατηρείτε μεν τους πεντέμισι χιλιάδες, αλλά διατηρείτε και τα τρεισήμισι με τέσσερις χιλιάδες κενά. Έτσι το πρόβλημα, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, θα είναι πολύ δύσκολο για τους μόνιμους, οι οποίοι κάνουν βάρδιες συνεχείς και εργάζονται μέχρι και είκοσι τέσσερις ώρες, εξαντλούνται και είναι επικίνδυνο και για την υγεία τους. Φθάνουν να εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι εβδομήντα ώρες την εβδομάδα και δεν πληρώνονται επιπλέον. Είναι γνωστά αυτά τα πράγματα.
  Όσον αφορά το έκτακτο προσωπικό, τους συμβασιούχους, αυτή είναι η λογική όχι μόνο στο Υπουργείο σας, αλλά και γενικότερα; Θα αντικαταστήσουμε τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό με έκτακτο προσωπικό. Η δική μας άποψη είναι ότι έπρεπε να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις βασικά από αυτό το προσωπικό.
  Επικαλείστε κι εσείς και άλλοι Υπουργοί συνεχώς πως υπάρχει το πρόβλημα ότι το απαγορεύει το Σύνταγμα. Δεν είδα, όμως, να φέρνετε κι εσείς και το ΠΑΣΟΚ πρόταση για το τι θα γίνει με τους συμβασιούχους γενικότερα και, επίσης, να λέγεται ότι αυτήν τη διάταξη στο Σύνταγμα θα έπρεπε να την αφαιρέσουμε, για να μην υπάρχει δικαιολογία. Εν πάση περιπτώσει, όταν θέλετε, βρίσκετε τρόπους. Ήδη ένα μέρος μονιμοποιείται. Αυτή είναι η σωστή θέση.
   Μην κάνετε σύγκριση ανάμεσα στο τι έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο τι κάνετε κι εσείς. Επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπήρχαν πάλι κενά στις οργανικές θέσεις και συνεχίζονται και αυξάνονται στην περίοδο τη δική σας. Κι έρχεστε εσείς τώρα και λέτε ότι θα κρατήσουμε τους συμβασιούχους και αντί για πέντε οι μήνες, θα γίνουν οκτώ. Δεν ξέρω αν το Γενικό Λογιστήριο συμφώνησε για τους οκτώ μήνες ή αν ακόμα είναι σε εκκρεμότητα. Θα ήθελα να μου απαντήσετε, μία βελτίωση είναι. Αλλά πρέπει να είναι ευχαριστημένος αυτός ο κόσμος, γιατί θα ζει στην ανασφάλεια και γιατί θα εργάζεται αντί για πέντε, οκτώ μήνες, ενώ τους τέσσερις μήνες δεν θα εργάζεται; Ο κ. Βενιζέλος προχθές είπε να γίνουν δώδεκα οι μήνες. Και βεβαίως μιλάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –και θα το δούμε και στην επερώτηση- για τις οργανικές θέσεις. Έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί το θέμα από το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν ήταν στην κυβέρνηση, αλλά συνεχίζεται η ίδια πολιτική.
   Εμείς ανησυχούμε. Κρατώ αυτήν τη δέσμευσή σας, πως σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, τα πυροφυλάκια, τα αναλώσιμα υλικά οχημάτων, αυτά θα αντιμετωπιστούν. Κάνατε μία γενική τοποθέτηση. Ανησυχούμε, όμως, για το ότι πάτε να διατηρήσετε από άποψη προσωπικού την ίδια κατάσταση ουσιαστικά και τα επόμενα χρόνια.
..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Σκυλλάκο.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρας έχει το λόγο.
..
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Εννοείται ότι μόνο οι δημοσιονομικές δουλείες με εμποδίζουν από το να προσλάβω με διαγωνισμό τακτικό προσωπικό τρεισήμισι χιλιάδων πυροσβεστών, όπου έχω κενό. Αυτές οι δημοσιονομικές δουλείες που με εμποδίζουν, εξουδετερώνονται σιγά-σιγά χάρη στην επιμονή μου και σ’ αυτήν την επιμονή μου οφείλεται και η έγκριση των χιλίων τριακοσίων. Ελπίζω να μην είναι χίλιοι εκατό οι άγοντες προς την έξοδο τα επόμενα δύο χρόνια, ελπίζω να είναι λιγότεροι. Έτσι λένε και κάποιες μελέτες που μου έχουν υποβληθεί. Πάντως αυτή είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, γιατί θέλω να σημειώσω ότι το κενό των τεσσάρων χιλιάδων θέσεων το παραλάβαμε ως υπαρκτό πριν από τέσσερα χρόνια και φυσικά το παλέψαμε όσο καλύτερα γίνεται.
  Θέλω να σημειώσω ότι μέσα στο πλέγμα των δημοσιονομικών σχέσεων αλλά και των προτεραιοτήτων για τις προσλήψεις δεν είναι εύκολο να λέμε ότι το Σύνταγμα δεν σημαίνει τίποτα και να φτιάξουμε ένα Σύνταγμα το οποίο θα μας δίνει την ευχέρεια οι ορισμένου χρόνου συμβασιούχοι να γίνονται αορίστου. Όπως ξέρετε ως έγκριτος νομικός, για να αρθεί η δουλεία ή το βάρος της συνταγματικής απαγόρευσης θα πρέπει να περάσουν δέκα χρόνια ή πέντε από σήμερα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Συνεπώς τίθεται εκτός συζητήσεως η υπόθεση του να ξαναδούμε συνταγματικά τι γίνεται με τους ορισμένου χρόνου ή με τους συμβασιούχους.
  Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Ειλικρινά είμαι υπερήφανος διότι πάλεψα, από την πρώτη ώρα έδωσα λύση και τους είπα:  «Σας μιλάω ως σύμβουλός σας. Αφήστε τους χαρακτηρισμούς. Πάμε γι’ αυτήν την ανανέωση ή αναβίωση του προεδρικού διατάγματος της πενταετίας και θα είμαι ευτυχής». Εν παρενθέσει σας λέω ότι είναι οκτάμηνο εγκεκριμένο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
  Έρχεται μία ειρωνεία της ιστορίας ή των ημερών που τι κάνει; Την ημέρα που περάσαμε και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οκτάμηνο και ήμασταν σε μία επιτυχία 100% όσον αφορά τα επιδιωκόμενα μέσα στις δυσκολίες, έρχεται ο Άρειος Πάγος και λέει ότι δεν επιτρέπεται μετατροπή σε αορίστου χρόνου, δηλαδή ο άλλος δρόμος, ο μαξιμαλιστικός έπεσε στο κενό.
  Συνεπώς σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Απήντησα για το προσωπικό, συναντώμεθα για τα μηχανικά μέσα, εναέρια και χερσαία.  
 Μένει εν παρενθέσει ότι δεν θέλω να ασχοληθώ με ένα-ένα τα αντικείμενα με τα οποία θα εφοδιάσουμε τους εποχικούς, γι’ αυτό κατέφυγα στη γενική λύση, γιατί δεν είναι για το χρόνο και για τη συζήτησή μας η ειδική αναφορά.
  Τέλος, αξιοποιώ μία παρατήρησή δική σας, εισαγωγική στην προφορική ανάπτυξη της ερώτησης ότι, δηλαδή, πράγματι είναι ζήτημα πώς να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή στην αποδάσωση της χώρας. Το σέβομαι όπως το διατυπώνετε. Το μόνο που έχω να εισφέρω στη συζήτηση είναι ότι εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων και προστασίας των δασών κατά πρόληψη.
  Σήμερα μιλήσαμε περισσότερο για τη μάχη της καταστολής. Πώς γίνεται η αντιπυρική προστασία της χώρας αυτό το ευαίσθητο καλοκαίρι.
  Σας ευχαριστώ.
..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.



Δείτε όλες τις Απαντήσεις Α.Π.Σ.- Υπουργείων σε ερωτήματα Συνδικαλιστικών οργάνων